ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ion
Φώτο: Shutterstock

Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΙΟΝ την εξαγορά από Σπ. Θεοδωρόπουλο

Η ιστορική σοκολατοβιομηχανία που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια ζωής σημειώνει πως δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση για την εξαγορά της.

Διαψεύδει τις φήμες για πιθανή εξαγορά της εταιρείας, η διοίκηση της ΙΟΝ ΑΕ, έπειτα από τα δημοσιεύματα που υπήρξαν ότι ο ιδρυτής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος στοχεύει να αποκτήσει το 75% των μετοχών της σοκολατοβιομηχανίας που αποτελεί μια από τις 60 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Η ΙΟΝ που έχει κατ' επανάληψη βρεθεί στο στόχαστρο προτάσεων εξαγοράς στο παρελθόν, σε ανακοίνωση της αναφέρει: «σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την είσοδο του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ ΑΕ, η Διοίκηση της εταιρείας γνωστοποιεί ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση επί του θέματος αυτού».

Το 2020 όμιλος ΙΟΝ είχε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 118,9 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 11,69 εκατ. ευρώ, από 14,26 εκατ. ευρώ το 2019. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά το 2020 ήταν 102,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες έναντι των 102,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 11 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ ήταν 11,18 εκατ. ευρώ το 2019.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Chipita «χτίζει» χαρτοφυλάκιο σημαντικών τοποθετήσεων στον κλάδο των τροφίμων μετά το μεγάλο deal με τη Mondelez. Ελέγχει τη βιομηχανία αλλαντικών Νίκας, έχει ιδρύσει μονάδα υδροπονικής ντομάτας, διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ και εξαγόρασε πριν λίγες ημέρες τη βιομηχανία χυμών, Ελληνικοί Χυμοί.

Η ιστορία της ΙΟΝ

Η γνωστή σοκολατοβιομηχανία ιδρύθηκε  από μία ομάδα μετόχων που έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί, το 1930 στην οδό Πειραιώς, με την έδρα της να παραμένει η ίδια εδώ και 92 χρόνια. Σήμα της ο μενεξές (ίον) και το πρώτο καταστατικό της εταιρείας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930.

Το 1938 η ΙΟΝ περνά και στην παραγωγή καραμέλας ιδρύοντας την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ, ενώ το 1947 βγαίνει στην αγορά το πιο αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα της εταιρείας που την οδήγησε στην κορυφή. Αυτή δεν είναι άλλη παρά η σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου.

Στο 1956, μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» και στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα. Παράλληλα η ΙΟΝ απορροφά τη ΝΑΣΚΟ και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, ενώ παράλληλα η εταιρεία γράφει την δική της ιστορία με τις έντυπες διαφημίσεις που δίνουν το δικό τους στίγμα στην δεκαετία των 60's.

Το 1975 εγκαινιάζεται η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας στην Αρτα που θα παράγει την πρώτη σοκοφρέτα το 1977 ενώ το 1976 έχει ξεκινήσει παράγεται η Noisetta.Το 1986 η ΙΟΝ λανσάρει την τετράγωνη σοκολάτα Break. Το 1998 η ΙΟΝ περνάει τις πύλες του εξωτερικού και χαράζει διεθνή πορεία και το 1999 η Mabel μπαίνει στην οικογένεια της ΙΟΝ.

Η εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα όπως η ΙΟΝ Υγείας το 2003 και η ΙΟΝ με στέβια το 2015 ενώ είχε ήδη εισέλθει και στην αγορά παγωτού σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ το 2006

Η ΙΟΝ συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών καθώς το αναγνωρίσιμο σήμα της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αποτελούσε σημαντικό asset, και το 1988 το 24% είχε περάσει στην Kraft Jacobs. Ποσοστό το οποίο εξαγόρασε στα τέλη της δεκαετίας των 90's ο Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodoropoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεοδωρόπουλος: Στόχος η ένταξη του νέου ομίλου στο Χρηματιστήριο

Ο CEO της Chipita Foods τόνισε, επίσης, ότι οι τρεις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα που είναι: η ορθότερη και πιο γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η προστασία των πιο αδύναμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλειδώνει» το ιστορικό deal της Chipita με τη Mondelez International

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του ιστορικού deal που πραγματοποίησε η Mondelez με την εξαγορά της Chipita αντί 2 δισ. δολαρίων καθώς οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα την συμφωνία. Τι παίρνει η Mondelez.