ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΤΕ: Αντιδράσεις συνδικαλιστών για την κατάργηση της εισφοράς ΛΕΠΕΤΕ

Αντίθετο στη κατάργηση των κρατήσεων υπέρ του ΛΕΠΕΤΕ παρουσιάστηκε ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, εν αναμονή και της τροπολογίας που αναμένεται να καταθέσει το υπ. Εργασίας στη Βουλή.

Την αντίθεσή του στην κατάργηση των κρατήσεων υπέρ του Λογαριασμού Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) εξέφρασε ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΕΠΕΤΕ).

Μετά την πρόσφατη ρύθμιση (Ιούνιος 2019) για την παροχή επικουρικών συντάξεων στους δικαιούχους ΛΕΠΕΤΕ από το Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), την οποία η Εθνική αμφισβητεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η τράπεζα φέρεται να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΤΕ, στη διακοπή των κρατήσεων εισφορών εργοδότη και εργαζομένων για τον Λογαριασμό Επικούρησης, παρότι, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει συμφωνία για την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ.

«Στα εκκαθαριστικά σημειώματα της μισθοδοσίας μας, όλοι εμείς οι εν ενεργεία υπάλληλοι διαπιστώσαμε την έλλειψη κρατήσεων για την εργοδοτική και δική μας εισφορά προς το ΛΕΠΕΤΕ, χωρίς να έχουμε προς τούτο συμφωνήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΣΕΠΕΤΕ προς τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Δυο χρόνια μετά την αυθαίρετη κατάργηση του Λογαριασμού Επικούρησης, το ΕΤΕΑΕΠ, σε εφαρμογή του άρθρου 24 του νόμου 4618/2019, ανέλαβε στο εξής την υποχρέωση καταβολής των μηνιαίων επικουρήσεών μας, ενώ η Εθνική υποχρεούται να αποδίδει προς αυτό τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023.

Παρά τα τεχνικά και ουσιαστικά ζητήματα ωστόσο που ερείδονται επί των διατάξεων του νόμου, ο νομοθέτης είχε την πρόνοια αλλά και τη σύνεση να μην υπονοήσει στο ελάχιστο την κατάργηση του Λογαριασμού, ο οποίος δύναται να καταργηθεί μόνο με συμφωνία καθενός από τους δικαιούχους του Λογαριασμού και της εργοδότριας τράπεζας. Αντ’ αυτού προχώρησε σε μια άτακτη χαρακτηρισθείσα από την ίδια ως «καταγγελία της έννομης σχέσης» του ΛΕΠΕΤΕ την οποία όπως ενημερωθήκαμε κοινοποίησε στα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Παρόλα αυτά στα εκκαθαριστικά σημειώματα της μισθοδοσίας μας, όλοι εμείς οι εν ενεργεία υπάλληλοι διαπιστώσαμε την έλλειψη κρατήσεων για την εργοδοτική και δική μας εισφορά προς το ΛΕΠΕΤΕ, χωρίς να έχουμε προς τούτο συμφωνήσει, ενώ μέγα θέμα τίθεται για τις μέχρι σήμερα (αχρεωστήτως;) καταβληθείσες εισφορές μας (ως παρακρατήσεις στο μισθό μας) από την εργοδότρια Τράπεζα.

Ενόψει των ανωτέρω παντελώς παράνομων και αυθαίρετων ενεργειών από την πλευρά της εργοδότριας τράπεζας, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας προς την κατάργηση της εισφοράς προς το ΛΕΠΕΤΕ και δηλώνουμε επίσης ότι θεωρούμε την εργοδότρια τράπεζα όπως και καθένα από τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής ατομικά υπεύθυνα για την απώλεια του εισοδήματός μας από τις εισφορές μας στο Λογαριασμό Επικούρησης, ρητώς επιφυλασσόμενοι να ασκήσουμε αξιώσεις εναντίον κάθε εμπλεκόμενου μέρους για την ζημία που προκλήθηκε και εξακολουθεί να προκαλείται στο κεφάλαιο του ΛΕΠΕΤΕ μας και κατ’ επέκταση στην περιουσία μας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ύψη τα κέρδη της Εθνικής με ώθηση από συναλλαγές σε ομόλογα

Στα 714 τα κέρδη μετά από φόρους, με συνεισφορά 413 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα, αλλά και αύξηση κατά 50% των οργανικών κερδών. Νέα μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αυξημένη η κεφαλαιακή επάρκεια.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Υψηλές προοπτικές ανάπτυξης της κρητικής οικονομίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Π. Μυλωνάς και ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχαν σειρά επαφών με επιχειρηματίες του νησιού, τονίζοντας ότι η Κρήτη διαθέτει ένα σπάνιο μοντέλο ανάπτυξης.
epixeiriseis-viomixania
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις με το ΕΘΝΙΚΗ 2.0

Η Εθνική Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να παρέχει στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση σε κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση που επιδιώκει να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κτήμα Λαζαρίδη: Σύμβαση για ομολογιακό δάνειο 2,99 εκατ. με Εθνική Τράπεζα

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας το ομολογιακό δάνειο είναι διάρκειας δύο ετών και «θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την χρηματοδότηση ποσοστού 100% των δαπανών».