ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Στην Ηλέκτωρ η μονάδα καύσης των 106 εκατ. ευρώ στο Δήμο Φυλής

Στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ «κλείδωσε» το έργο διαχείρισης απορριμμάτων αξίας 106 εκατ. ευρώ στην Αττική για την μονάδα μονάδα καύσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής

Στην Ηλεκτωρ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ περνάει το μεγάλο project συνολικού ύψους 106 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την μονάδα μονάδα καύσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής. Ειδικότερα η ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ κέρδισε τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής με υποβολή βελτιωμένης προσφοράς.

Πιο αναλυτικά, πριν από μερικές ημέρες ο ΕΔΣΝΑ ζήτησε την υποβολή βελτιωμένης πρότασης από την κοινοπραξία που υπέβαλε τελικά έκπτωση 5% από 4,5% στην προηγούμενη πρόταση. Στο επόμενο βήμα, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα προχωρήσει σε προσυμβατικό έλεγχο ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο. Στη σύμβαση αυτή προβλέπεται η παραχώρηση της λειτουργίας με την όποια συντήρηση και αναβάθμιση χρειαστεί καθώς και η προσθήκη συστήματος ενεργειακής αξιοποίησης για την αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα.

Όπως έγραφε το BusinessDaily, σύμφωνα με τη μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που έχει εγκρίνει ομόφωνα ο ΕΔΣΝΑ για να επιτευχθούν οι στόχοι, που επιβάλλει και η κοινοτική νομοθεσία, για διάθεση σε χωματερές ποσοστού κάτω του 10% των παραγόμενων απορριμμάτων, θα χρειαστούν οι μονάδες καύσης, με βάση δύο σενάρια. Όπως επισημαίνεται «ο συγκεκριμένος στόχος δεν επιτυγχάνεται χωρίς δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων Αστικών Συμμίκτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ) και τον εξευγενισμό τους για το σκοπό αυτό, στις οποίες σύμφωνα με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο (ΕΣΔΑ) θα υφίστανται επεξεργασία τα υπολείμματα και ενδεχομένως και τα παραγόμενα δευτερογενή καύσιμα».

Η μελέτη για την Αττική περιλαμβάνει δύο σενάρια για τα υπολείμματα που θα πηγαίνουν σε μονάδες καύσης σε σχέση με τα σκουπίδια που θα δημιουργούνται στην Αττική το 2030. Με βάση το πρώτο σενάριο θα χρειαστεί μονάδα (ή μονάδες) ενεργειακής αξιοποίησης δυναμικότητας 553.874 τόνων ετησίως, ενώ με βάση το δεύτερο η δυναμικότητα της μονάδας περιορίζεται στους 312.859 τόνους ετησίως.

Η παραγόμενη ποσότητα ΑΣΑ για το έτος 2030 υπολογίστηκε σε 2.068.810 τόνους. Στο πρώτο σενάριο τα παραγόμενα υπολείμματα από την επεξεργασία των σκουπιδιών σε μεγάλες μονάδες από τη διαχείριση των προδιαλεγμένων οργανικών σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας (ΜΕΒΑ), και τα υπολείμματα από την επεξεργασία άλλων ρευμάτων (ογκωδών αποβλήτων, οικοδομικών υλικών, ξύλο - ύφασμα) καθώς και το παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο (SRF/RDF από τις μεγάλες μονάδες), τα οποία εκτιμώνται αθροιστικά σε 553.874 τόνους, θα οδηγούνται σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης, από την οποία θα προκύψει υπόλειμμα σε ποσοστό 25%

Στο υπόλειμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των στερεών υπολειμμάτων της μονάδας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μπορεί να διατεθεί σε χώρο υγειονομικής ταφής μη επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΥ), ενώ μικρό μέρος τους αναμένεται να πρέπει να υποστεί κατάλληλη διαχείριση ως επικίνδυνα απόβλητα, όπως π.χ στερεοποίηση – σταθεροποίηση, διάθεση σε ΧΥΤΕΑ, επεξεργασία ή/και διάθεση με άλλες κατάλληλες μεθόδους και σε άλλες κατάλληλες εγκαταστάσεις. Τελικά θα προκύψει υπόλειμμα μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης 138.468 τόνων, το οποίο θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ. Έτσι, επιτυγχάνεται ποσοστό ταφής ίσο με 6,7%, και καλύπτονται οι κοινοτικές απαιτήσεις.

Με βάση το δεύτερο σενάριο, το παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο όλης της Περιφέρειας (241.015 τόνοι) θα οδηγηθεί προς αξιοποίηση σε κατάλληλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, ενώ τα παραγόμενα υπολείμματα από την επεξεργασία στις μεγάλες μονάδες, από την επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών σε ΜΕΒΑ και τα υπολείμματα από επεξεργασία άλλων ρευμάτων (ογκωδών αποβλήτων, οικοδομικά υλικά, ξύλο - ύφασμα), τα οποία θα είναι 312.859 τόνους, θα οδηγηθούν σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης, από τις οποίες θα προκύψει αυξημένο υπόλειμμα σε μέγιστο ποσοστό 30% . Τελικά θα προκύψει υπόλειμμα μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης 93.858 τόνους, το οποίο θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ. Έτσι, επιτυγχάνεται ποσοστό ταφής ΑΣΑ ως προς τα παραγόμενα ΑΣΑ ίσο με 4,5%, και επιτυγχάνεται ο κοινοτικός στόχος.

Στο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εκτιμάται πως το 2019 τα παραγόμενα απορρίμματα στο Λεκανοπέδιο έφτασαν τους 2.198.846 τόνους ποσότητα που αντιστοιχεί σε 583 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Για το 2030 προβλέπεται πως οι αντίστοιχες ποσότητες θα φτάσουν τους 2.068.810 τόνους ή 566 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ και Motor Oil διαψεύδουν ότι υπάρχει συμφωνία για την Ηλέκτωρ

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Ελλάκτωρ «δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για την εξαγορά των μετοχών της στην εν λόγω θυγατρική εταιρεία και εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξενόφος: Στόχος μας η κυριαρχία της Ελλάκτωρ σε ενέργεια, υποδομές, απορρίμματα

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς το προσωπικό του ομίλου ο νέος διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος για τις μετοχικές αλλαγές, τους στόχους της διοίκησης και τα έργα ύψους 45 δισ. ευρώ που προγραμματίζονται.