ΓΔ: 802.41 1.22% Τζίρος: 10.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:38:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Prodea Inv.

Prodea: Αύξηση μερισματικής απόδοσης προβλέπει η Alpha Finance

Κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας ακινήτων η συμμετοχή σε πράσινα έργα και οι επενδύσεις στο χώρο των ξενοδοχείων, με επικέντρωση στον χώρο των πολυτελών resorts.

Ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της μερισματικής της απόδοσης διαθέτει για τα επόμενα έτη η Prodea, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της για την εταιρεία η Alpha Finance

Όπως τονίζεται στην ανάλυση η Prodea είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων (ΑΕΕΑΠ) σε ακίνητη περιουσία (real estate) στην Ελλάδα, είναι εισηγημένη στο Χρηματιστήριο και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 373 εμπορικών ακινήτων υψηλής προβολής και εμπορικότητας με τα 318 από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 24 στην Κύπρο, 27 στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία. Η μεικτή εύλογη αξία των επενδύσεων (GAV) και η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση (AuM) διαμορφώθηκαν στα  2,3 δισ. ευρώ και  2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η βέλτιστη διαχείριση και κατανομή των ακινήτων περιλαμβάνει τρέχουσες επενδύσεις με το 47% να αφορά σε γραφεία, το 19% σε καταστήματα - εμπορικούς χώρους, το 18% σε τραπεζικά καταστήματα, το 8% στον τομέα των ξενοδοχείων και περίπου 3% στις εμπορικές αποθήκες (logistics), διατηρώντας παράλληλα υψηλό δείκτη πληρότητας ενοικιαζόμενων χώρων (occupancy rate) στο 95%, με σταθμισμένη μέση διάρκεια των μισθωτικών συμβάσεων (WAULT) στα 13,9 έτη (ή στα 8,9 έτη συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων λήξης μίσθωσης-break options). 

Η διοίκηση της Prodea αξιολογώντας τις τρέχουσες εξελίξεις και τάσεις στην αγορά ακινήτων και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, εξετάζοντας επενδύσεις ύψους 600 εκατ. με πάνω από το 80% εξ αυτών να είναι σε «πράσινα» έργα, κυρίως στους τομείς των «πράσινων» γραφείων, των logistics και των ξενοδοχείων (Hospitality), ενώ αξιολογεί παράλληλα την επιλεκτική τοποθέτησή της στο χώρο της ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Prodea αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί τον κύριο εκφραστή των επενδύσεων σε «πράσινα» έργα στην εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια, με τη μεικτή εύλογη αξία (GAV) να διαμορφώνεται στα 505 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022 από 333 εκατ. ευρώ πέρυσι, διατηρώντας παράλληλα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενοικίασης, η πλειονότητα των οποίων είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό.

Στον τομέα των ξενοδοχείων άλλωστε, η δραστηριοποίηση στον χώρο των πολυτελών resorts σε Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και Κύπρο, αναμένεται να συνεχισθεί, καθώς επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδύσεων, αναδεικνύοντας την υψηλή προστιθέμενη αξίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Prodea έχει προβεί σε αποεπένδυση από ακίνητα υψηλής ωρίμανσης ή που δεν εντάσσονταν στον κύριο κορμό επενδύσεων της εταιρείας, περίπου 200 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχες επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων από μισθώματα και βελτίωση της κερδοφορίας τα επόμενα έτη. 

Οι θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με τις τιμές και τα έσοδα από μισθώματα να ανακάμπτουν τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία ικανοποιητική αύξηση της εσωτερικής λογιστικής αξίας (ΝΑV) των ΑΕΕΑΠ, οι οποίες επωφελούνται παράλληλα από το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο. 

Υπό το πρίσμα αυτής της θετικής προοπτικής, η εταιρεία, με βάση τον συγκρίσιμο με ομοειδείς εταιρίες σταθμισμένο στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας δείκτη P/NAV (τιμή προς εσωτερική λογιστική αξία), αναμένεται να διαπραγματεύεται στο 1,2x το 2024, ενώ με βάση τον δείκτη P/FFO (τιμή προς έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες) στο 19,2x, ενώ με βάση τον πολλαπλασιαστή EV/EBITDA στις 23,8x. Προεξοφλώντας τους πολλαπλασιαστές αυτούς στα τέλη του 2023 (με κόστος κεφαλαίου 8,2%), η εσωτερική αξία (NAV) της Prodea οριοθετείται μεταξύ των 6,02 και 7,02 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μερισματική απόδοση για τους μετόχους με βάση το NAV της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2021 (5,47 ευρώ), αναμένεται να βαίνει αυξανόμενη τα ερχόμενη έτη, ξεκινώντας το 2022 από 5,1% και φτάνοντας το 6,8% το 2025.

Τέλος, οι προοπτικές επενδύσεων με βιοκλιματικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά θα αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία τα επόμενα έτη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Απέκτησε πέντε οικόπεδα στο Μαρούσι συνολικής αξίας 35 εκατ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στην έκταση αυτή θα κατασκευαστή ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει και από τα έσοδα του «πράσινου» ομολόγου που εξέδωσε το 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Στα 301 εκατ. το χαρτοφυλάκιο με ακίνητα «πράσινης» πιστοποίησης

Η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 301 εκατ. ευρώ ακίνητα με «πράσινη» πιστοποίηση, τα οποία θα γίνουν 349 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ θα αυξηθούν σε 550 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12 -18 μήνες.