ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.

Τρεις μεγάλες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, προγραμματίζουν οι συστημικές τράπεζες την εφετινή χρονιά, συναλλαγές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, το Σχέδιο Ηρακλής.

Πρόκειται για το project Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς, χαρτοφυλάκιο NPEs ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το Frontier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας που αφορά «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και το διατραπεζικό project Solar που περιλαμβάνει NPEs μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δηλαδή Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ΕΤΕ.

Στελέχη τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξα για την πορεία των συναλλαγών, σημειώνοντας ότι η αναταραχή που έχει προκαλέσει διεθνώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί κάποιες πρόσθετες προκλήσεις, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρείται ισχυρό και φαίνεται ότι οι συναλλαγές θα κλείσουν με επιτυχία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ηρακλής και τις αιτιάσεις που φαίνεται να έχει εγείρει η Eurostat εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα με τις συναλλαγές, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για τις τελευταίες «ουρές» των NPEs.

Οι συναλλαγές αυτές, μαζί και με κάποιες άλλες, μικρότερου μεγέθους, θα ολοκληρώσουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών, οδηγώντας το σύνολο του τραπεζικού συστήματος σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμα και κάτω του 5% για ορισμένες τράπεζες. Απώτερος στόχος των διοικήσεων των τραπεζών είναι ο δείκτης των NPEs να διαμορφωθεί κοντά στο 3%, όπου βρίσκεται ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εκτός των τιτλοποιήσεων – πωλήσεων «κόκκινων» δανείων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες μέσω των προγραμματισμένων συναλλαγών, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ένα σημαντικό κομμάτι του σημερινού υπολοίπου NPEs θα «θεραπευτεί», ενώ στην επίτευξη του στόχου για δείκτη NPEs κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα συμβάλει και η πιστωτική επέκταση, που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το συνολικό ύψος χορηγήσεων.

Μείωση «κόκκινων» δανείων κατά 83%

Με τις συναλλαγές Sunrise, Frontier ΙΙ και Solar οι τράπεζες θα απαλλαγούν από τη βαριά κληρονομία της κρίσης: το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκε την περίοδο 2010 – 2015 και που υποχρέωσε σε πολλές ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες. Τον Μάρτιο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ των περίπου 110 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 50% των δανείων των τραπεζών δεν εξυπηρετούνταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκαν σε 18,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 28,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2020 και κατά 90,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, όταν είχαν ανέλθει στο υψηλότερο ιστορικά σημείο.

H Eurobank, που προχώρησε πρώτη σε μεγάλες συναλλαγές τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων μέσω του Σχεδίου Επιτάχυνση ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που πέτυχε τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο. Στο τέλος του 2021, ο δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 6,8% με την τράπεζα να στοχεύει σε δείκτη 5,8% το 2022 και σε 4,8% στο τέλος του 2024. Σημειώνεται ότι το απόθεμα των NPEs της Eurobank διαμορφώνεται πλέον σε 2,8 δισ. έναντι 22,9 δισ. που ήταν στο τέλος του 2016.

Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε το 2021 με δείκτη NPEs 6,9% μετά την ολοκλήρωση του Frontier I, συναλλαγή συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του Frontier II ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% με στόχο το 3% το 2024.

Η Alpha Bank με ένα μπαράζ συναλλαγών το 2021, με σημαντικότερη το project Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, πέτυχε την μείωση του δείκτη NPEs στο 13,1% στο τέλος του 2021 από 42,5% στο τέλος του 2020. Στόχος για την εφετινή χρονιά είναι η μείωση του δείκτη στο 7% μείωση που θα επιτευχθεί με συναλλαγές συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ  αφορούν το κομμάτι της Alpha στο διατραπεζικό Solar. Από τις συναλλαγές σε εξέλιξη ξεχωρίζει το project Sky που αφορά κυπριακά NPEs.

Η Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου με στόχο την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, πέτυχε τη μείωση του δείκτη NPEs στο τέλος του 2021 στο 12,6% έναντι 45,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2021, μείωση που επετεύχθη μέσω τιτλοποιήσεων, τόσο μέσω του σχεδίου Ηρακλής όσο και άλλες συναλλαγές συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ. Η τράπεζα μέσω του Sunrise θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 9% την εφετινή χρονιά με στόχο το 5% το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Η φυγή προς τα εμπρός και το ρίσκο της κρίσης στην Ουκρανία

Η νέα κρίση θέτει εν αμφιβόλω τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί για την πορεία των τραπεζών. Φόβοι για εξασθένηση της ανάπτυξης και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρά αντισώματα οι τράπεζες, η κρίση δεν εκτροχιάζει το θετικό σενάριο

Με όπλα την ισχυρή πιστωτική επέκταση, την αύξηση των επιτοκίων και την περαιτέρω μείωση δαπανών, οι τράπεζες περιμένουν υψηλή κερδοφορία – αποδοτικότητα για την επόμενη 5ετία. Απώτερος στόχος, η διανομή μερίσματος στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν φοβίζει τους τραπεζίτες η νέα κρίση, «ποντάρουν» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες για την ανθεκτικότητα των τραπεζών στις πιέσεις από τον πόλεμο. Προβλέπουν αύξηση δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει έντονα τους ευάλωτους οφειλέτες.