ΓΔ: 882.33 0.78% Τζίρος: 4.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Avax: Κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα ο τομέας ρεύματος της Volterra

Οι ζημιές από την προμήθεια δυσκολεύουν την προσπάθεια εξεύρεσης αγοραστή, αποσύρθηκε το ενδιαφέρον από μεγάλο καθετοποιημένο όμιλο. Ζωηρό ενδιαφέρον μόνο για το υγιές χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Volterra από τον κατασκευαστικό όμιλο Avax, διαδικασία που έχει αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Η μεγάλη συστημική τράπεζα που έχει αναλάβει την εξεύρεση επενδυτή έχει συγκεντρώσει προσφορές, έχει καταρτίσει short list, αλλά ακόμη λευκός καπνός δεν έχει βγεί.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ της Vοlterra αλλά για τον τομέα εμπορίας και προμήθειας ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου) το ενδιαφέρον είναι σχεδόν μηδενικό, λόγω των ζημιών που έχει αυτή η δραστηριότητα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο μητρικός όμιλος Avax έβγαλε προς πώληση τη θυγατρική του, αφού οι επιδόσεις της προσέθεταν ζημίες και αφαιρούσαν ρευστότητα από τον ενοποιημένο ισολογισμό. 

Αυτό ισχύει για όλους τους παρόχους ρεύματος και κυρίως τους μη καθετοποιημένους όπως η Volterra αφού από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης το περασμένο Καλοκαίρι διαταράχθηκε το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων. Οι τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σημαντικά και παρέσυραν τις τιμές ρεύματος που αγοράζουν οι πάροχοι, χωρίς οι τελευταίοι να προλάβουν να περάσουν το κόστος στις χρεώσεις των πελατών.

Ουσιαστικά οι εταιρείες αυτές χρειάστηκαν πολλαπλάσια κεφάλαια κίνησης για να αντεπεξέλθουν στις ακριβές αγορές ρεύματος χωρίς να έχουν το αντίστοιχο έσοδο από τα τιμολόγια για αυτό και «γέμισαν» ζημιές. Το 2021 ο όμιλος Αvax χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει με 7,2 εκατ. ευρώ τη Volterra για κεφάλαιο κίνησης. Την περσινή χρήση η Volterra μέσα από τις δύο δραστηριότητες πραγματοποίησε πωλήσεις 190,6 εκατ, είχε αρνητικό EBITDA 7,1 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 14,4 εκατ. ευρώ.

Το υγιές χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ

Το  χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra είναι κερδοφόρο με «κλειδωμένες» ταρίφες και εξασφαλισμένα επαναλαμβανόμενα έσοδα. Πιο συγκεκριμένα η Volterra διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 73 MW, υπό κατασκευή 36 MW και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ 150 MW

Το ενδιαφέρον για τον κλάδο των ΑΠΕ είναι τεράστιο και δεν υπάρχουν και πολλές εταιρείες με εγκατεστημένη ισχύ προς πώληση όπως η Volterra. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι από το εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. Ακόμη και το ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που είναι υπαρκτό δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά, όπως διαρρέουν κάποιοι στην αγορά.

Από τον όμιλο Avax θα επιθυμούσαν ο τομέας των ΑΠΕ να πωληθεί πακέτο με τον τομέα εμπορίας και προμήθειας σε έναν επενδυτή με ένα συνολικό τίμημα αλλά αυτό στη συγκεκριμένη συγκυρία φαντάζει δύσκολο. Ο τομέας εμπορίας και προμήθειας της Volterra έχει συνολικό μερίδιο αγοράς 2,2% με πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης αλλά μεγαλύτερο στη μέση τάση. Εκεί με τις προσφορές που έκανε η εταιρεία στις επιχειρήσεις κατάφερε να αποκτήσει μερίδιο άνω του 4%. Όμως, με τις τιμές της χονδρεμπορικής να χτυπάνε ιστορικά υψηλά σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρεώσεις σε σταθερά τιμολόγια η πρωτοβουλία αυτή της Volterra έχει μεταβληθεί σε βαρίδι αφού «φέρνει» μόνο ζημιές.

Το δυσμενές σενάριο για την Avax

Το να πωληθεί ο τομέας των ΑΠΕ και να μείνει στα αζήτητα ο  τομέας της προμήθειας θα είναι ένα δυσμενές σενάριο για την Αvax. Και αυτό γιατί το προϊόν του τιμήματος των ΑΠΕ αντί να πάει σε άλλες παραγωγικές επενδύσεις του κατασκευαστικού ομίλου (παραχωρήσεις, υποδομές) θα αξιοποιηθεί για να «σβήνει» ζημιές της προμήθειας.

Από την άλλη πλευρά το χαρτοφυλάκιο πελατών της προμήθειας χτίστηκε με κόπο και επενδύσεις από το 2010, ενώ στην εταιρεία απασχολούνται περί τα 80 άτομα. Αυτό το asset είναι δύσκολο να το πουλήσεις έναντι συμβολικού τιμήματος, καθώς το μότο των ενδιαφερόμενων είναι ότι «αν το πάρω, αγοράζω ζημιές».

Υπήρξε ενδιαφέρον από μεγάλο καθετοποιημένο ιδιωτικό όμιλο με δραστηριότητα σε παραγωγή και προμήθεια ρεύματος για τον τομέα προμήθειας της Volterra, δηλαδή για το πελατολόγιό της, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον αποσύρθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Οι «μνηστήρες» και η προστασία των μικρομετόχων

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ενδιαφερόμενους. Πηγές κοντά στη διοίκηση αναφέρουν ότι αν κλείσει συμφωνία, αυτή θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και των μετόχων μειοψηφίας Η «προίκα» της εταιρείας και η αποτίμηση για το deal.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισπράττει «ζεστά» 683 εκατ. η Ελλάκτωρ, τι σχεδιάζει για μείωση χρέους

Η πώληση της Άνεμος δίνει ευκαιρία στον όμιλο να μειώσει δραστικά τον δανεισμό του. Η πρόταση επαναγοράς του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ ήταν μεν υποχρεωτική, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για υψηλό ποσοστό αποδοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Τα κέρδη του β' εξαμήνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερα

Πολύ πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις η κερδοφορία του 2022. Ο χρησμός για τη διείσδυση σε ξένες αγορές στον τομέα του φυσικού αερίου, η «μάχη» για να στηριχθούν οι πελάτες της Protergia και το σχόλιο για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτεί την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 100MW

Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζεται σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με πράσινες χρηματοδοτήσεις άνω του 2,8 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα AΠΕ άνω των 2GW.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Προανήγγειλε αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι οι ΑΠΕ εξακολουθούν να είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σημειώνοντας πως το πλάνο για την ανάπτυξη τους παραμένει το ίδιο. Δεν αλλάζει το σχέδιο για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2027.