ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ευ. Μυτιληναίος: Το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο για μεγάλο διάστημα

Τι είπε ο επικεφαλής του ομίλου για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, για τα «ουρανοκετάβατα κέρδη» της ενέργειας, για το πάρτι στις τιμές αλουμινίου και τη στρατηγική ανάπτυξης στις ΑΠΕ.

«Το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο για μεγάλο διάστημα για αυτό και εμείς προσέχουμε το cash flow μας», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε στην ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η εταιρεία μέσα στην κρίση και εξήρε τις πρόνοιες της διοίκησης στην αντιστάθμιση κινδύνων.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, παρά την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα προ σαράντα ετών και την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, οι προβλέψεις της Μytilineos για διπλασιασμό των κερδών το 2022 σε σχέση με τα 130 εκατ ευρώ του 2020, όχι μόνο θα  θα επαληθευτούν αλλά θα ξεπεραστούν.

Τόνισε μάλιστα πως αν δεν υπήρχε αυτή η μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον, η εταιρεία θα προχωρούσε σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο του 2022 μετά το πρώτο εξάμηνο, αλλά τώρα είναι παρακινδυνευμένη μια τέτοια πρωτοβουλία.

«Δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη αλλά ικανότητα στο management»

Ερωτώμενος αν η κυβερνητική παρέμβαση στα κέρδη της ενέργειας θα έχει επιπτώσεις στα μεγέθη της εταιρείας ο κ. Μυτιληναίος απάντησε πως από το πρώτο τρίμηνο έχει ληφθεί η απαραίτητη πρόβλεψη στον ισολογισμό και δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι μέτοχοι. Πρόσθεσε όμως ότι δεν αποδέχεται τον όρο «ουρανοκατέβατα κέρδη», καθώς η εταιρεία έχει τηρήσει όλους τους κανόνες του Target Model.

«Δεν ακολουθήσαμε πρακτικές που φέρνουν αθέμιτα κέρδη. Έχουμε ελεγχθεί πολλές φορές χωρίς να βρεθεί το παραμικρό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μια διοικητική ομάδα που δουλεύει σωστά και φέρνει αποτελέσματα καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Αν μας είχε ζητηθεί μια συνεισφορά επειδή οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια έκτακτη συνθήκη θα το συζητούσαμε. Τώρα όμως σου λένε φέρε πίσω αυτά που έκλεψες. Αυτό δεν το αποδεχόμαστε», υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε ό,τι αφορά στο νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς από τον Ιούλιο και αν αυτό θα έχει αντίκτυπο στα μεγέθη, ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε πως το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί για αυτό και δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο. Απλώς περιορίστηκε να πει πως το προηγούμενο σχέδιο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες δεν έφερε αλλαγές στα αποτελέσματα και το ίδιο πιστεύει ότι θα γίνει και με το νέο σχέδιο.

«Τα 2.800 δολάρια ο τόνος για το αλουμίνιο είναι πλέον μια συνηθισμένη τιμή»

Για την άνοδο στις τιμές των μετάλλων ο κ. Μυτιληναίος είπε πως δημιουργήθηκε από την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αφού το καταναλωτικό ράλι που προκάλεσε η αίσθηση της υποχώρησης της πανδημίας βρήκε την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα ανέτοιμη, καθώς  είχαν κλείσει εργοστάσια, πλοία είχαν μετατραπεί σε σκραπ κ.ο.κ.

Πρόσθεσε δε πως οι πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου επιτρέπουν στην εταιρεία να «παίρνει» το αβαντάζ των υψηλών τιμών και προέβλεψε πως η τιμή του αλουμινίου 2.800 δολάρια ο τόνος θα διατηρηθεί και στο μέλλον. «Κάποτε τα 2.800 δολάρια ανά τόνο ήταν μια ονειρεμένη τιμή. Τώρα είναι συνηθισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το hedging ανέφερε «πως βρίσκεται στο DNA του ομίλου τα τελευταία 20 χρόνια και οι ενέργειες που έχουμε κάνει και κάνουμε προφυλάσσουν την εταιρεία από απρόβλεπτους παράγοντες».

 Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Mytilineos παραμένει στο 25% των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου αφού το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι από τα λίγα του κλάδου που συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία του. Σχετικά με τα soft commodities (σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.) εκτίμησε πως οι τιμές και η επάρκεια θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας.

Η στρατηγική στις ΑΠΕ και η αυξητική τάση στα έσοδα

Για το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Mytilineos έχει ωριμάσει ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 8GW εκ των οποίων τα 5GW αφορούν σε όλο τον κόσμο (Λ. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία), 1 GW στην Ιταλία και 2GW στην Ελλάδα. 

Από το χαρτοφυλάκιο των 5GW τα 2GW βρίσκονται σε πολύ ώριμη φάση (λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή) ενώ 3GW βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Στην Ιταλία το 50% είναι έτοιμο για κατασκευή και το 50% σε ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα από τα 2GW,  σε λειτουργία βρίσκονται 250MW, άλλα 250MW σε τελική φάση αδειοδότησης, ενώ 1,5GW φωτοβολταϊκών που εξαγοράστηκαν πρόσφατα βρίσκεται σε τελική φάση αδειοδότησης (εκκρεμούν οι όροι σύνδεσης).

Κατά συνέπεια σε Ελλάδα και Ιταλία τα επόμενα 2-3 χρόνια θα βρίσκονται σε λειτουργία 3GW που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ισολογισμό του ομίλου. Επίσης, άλλα 5GW ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) αναμένεται να πουληθούν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η πώληση ενός μέρους του χαρτοφυλακίου εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για ενίσχυση του cash flow, δεδομένου ότι οι επενδύσεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ έναντ 359 εκατ πέρσυ.

«Προτιμούμε να χτίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και Ιταλία και στα ΒΟΤ να προχωρούμε σε απευθείας πωλήσεις που αφήνουν μεγάλα περιθώρια. Έχουμε μπει σε εποχή υψηλών επιτοκίων και το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο και δεν θέλουμε να μας υποβαθμίσουν ώστε να έχουμε χαμηλό rating και πολλά φωτοβολταϊκά», διευκρίνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τον τομέα RSD (Renewable Storage and Development), ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε πως φέτος θα συνεισφέρει 100 εκατ. στον ισολογισμό από 20 εκατ. πέρσι με στόχο τα 150 εκατ. ευρώ το 2023.

Τέλος, ο επικεφαλής του ομίλου παραδέχτηκε πως οι ανησυχίες για την επάρκεια ενέργειας υπερτερούν των ανησυχιών για το κλίμα για αυτό και τα κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος «έχουν κάτσει στο πίσω κάθισμα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι για τον όμιλο δεν αλλάζει κάτι και η δέσμευση για μείωση των ρύπων κατά 50% έως το 2030 και ουδέτερο αποτύπωμα έως το 2050 παραμένει.

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 58,6% ενέκρινε τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα θα προσαυξηθεί, δεδομένου ότι οι ίδιες μετοχές δεν λαμβάνουν μέρισμα. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 24η Ιουνίου και ημερομηνία πληρωμής η 1η Ιουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real Estate: Noval, Trade Estates και Οrilina έτοιμες για είσοδο στο ΧΑ

Το real estate διατηρεί τη δυναμική του στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη. Εμπλουτίζεται ο κλάδος στο ΧΑ με την είσοδο των τριών ΑΕΕΑΠ. Προβληματισμός για τις μετοχές του κλάδου που διαπραγματεύονται με discount.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολική επαναφορά της MIG, ξεκινά επενδύσεις με δύναμη πυρός 35 εκατ. ευρώ

Καθαρή από δάνεια μετά τη μεταβίβαση της Attica, η εταιρεία από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της πλάνο. Τα σχέδια για τη θυγατρική RKB και η κεφαλαιακή «ένεση» της μητρικής Πειραιώς.
Evaggelos Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Γιατί αγοράζει μονάδα αλουμινίου, τι σχεδιάζει για το γάλλιο

Ο όμιλος «βλέπει» έκρηξη ζήτησης αλουμινίου λόγω ηλεκτροκίνησης και ψηφιακής βιομηχανίας. Αποκτά στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης με γάλλιο. Εξετάζονται όλα τα σενάρια για τη διεθνοποίηση.