ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς Fairfax και Μytilineos «αφυπνίζουν» το ελληνικό χρηματιστήριο

Το «χρυσό» deal των 100 εκατ. ευρώ ταράζει τα νερά της αγοράς. Ο επικεφαλής της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα επιβεβαιώνει άλλη μια φορά εμπράκτως τις εκτιμήσεις του για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» πέριξ των 900 μονάδων και όλα δείχνουν πως θα κλείσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2021, έρχεται μια συμφωνία που ταράζει τα νερά και «αφυπνίζει» την επενδυτική κοινότητα.

Η πρόθεση της Fairfax Fianancial Holdings, του καναδικού ασφαλιστικού ομίλου με δεκάδες θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, να επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στη Μytilineos είναι από τα μεγαλύτερα deals φέτος στο ελληνικό χρηματιστήριο και συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν μια συμφωνία ως σημαντική: η αγορά μετοχών γίνεται με premium, η επένδυση αφορά στην πραγματική οικονομία και ο επενδυτής είναι από τη φύση των εργασιών του μακροπρόθεσμος, που σημαίνει ότι πιστεύει στις προοπτικές του ελληνικού ομίλου και της χώρας. 

Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2023 η Fairfax θα αποκτήσει 2.702.703 μετοχές από το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών της Μytilineos έναντι 18,5 ευρώ ανά μετοχή καταβάλλοντας 50 εκατ ευρώ. Έτσι θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 6.688.047 μετοχές, ή ποσοστό 4,68%.  Επίσης, με τη μεταβίβαση των μετοχών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα δύο ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών της Mytilineos στην τιμή των 20 ανά μετοχή.

Η Fairfax «αγόραζε» Ελλάδα από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Επενδυτής από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο Πρεμ Γουάτσα, ο Ινδο-Καναδός ιδρυτής της Fairfax με έδρα το Οντάριο του Καναδά είχε επενδύσει για πρώτη φορά στον ελληνικό όμιλο το μακρινό 2012, εν μέσω μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης αγοράζοντας περίπου το 1%. Το 2013 όμως δαπανά 25,5 εκατ. ευρώ και αγοράζει το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Mytiineos προς 5,13 ευρώ ανά μετοχή. 

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρεμ Γουάτσα κόντρα στο ρεύμα ανακοίνωσε ότι πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι διατεθειμένος να επενδύσει στη χώρα μας. Η κίνησή του τότε ήταν μια αχτίδα αισιοδοξίας καθώς άλλες ελληνικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει τη «φυγή» τους από την Ελλάδα. Ένας μεγάλος διαχειριστής κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφιλ «αγόραζε» Ελλάδα και αυτό δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. 

Από τότε οι σχέσεις Ευάγγελου Μυτιληναίου και Πρεμ Γουάτσα έγιναν πολύ στενές. Ο αποκαλούμενος και Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά είδε την εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου να αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο και να επεκτείνεται εκτός από την παραγωγή αλουμινίου στην ηλεκτροπαραγωγή, στις ΑΠΕ και στις κατασκευές.

Οι δηλώσεις τους χθες ήταν ενδεικτικές. Ο Πρεμ Γουάτσα μίλησε για το εντυπωσιακό track record του ελληνικού ομίλου και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι με σύμμαχο τη Fairfax η ελληνική εταιρεία θα κατακτήσει νέες κορυφές.

Πριν τη Mytilineos, η Fairfax είχε επενδύσει το 2012 στη Eurobank Properties (νυν Grivalia) πάνω από 180 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 42% 

Το 2014 απέκτησε τον έλεγχο της Praktiker Hellas μετά τη χρεοκοπία της γερμανικής Praktiker AG. Ακολούθησε η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με 1,3 δισ. στην οποία σήμερα η Fairfax είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 33%. Επίσης, ο καναδικός ασφαλιστικός όμιλος με παραγωγή μικτών ασφαλίστρων 23,8 δισ. δολάρια το 2021 ελέγχει και το 80% της ασφαλιστικής Eurolife. Πρόσφατα η Fairfax ανακοίνωσε και την απόκτηση του πλήρη ελέγχου της Grivalia Hospitality που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα (Αστερια Γλυφάδας, Αmanzoe Πόρτο Χέλι, Ολυμπος-Νάουσα θεσσλονίκη κ.α.) 

Γιατί ο Πρεμ Γουάτσα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Μιλώντας ακριβώς πριν ένα χρόνο στο συνέδριο του ΣΕΒ, «Reinventing Greece through investments in innovation», ο Πρεμ Γουάτσα είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα της Ευρώπης, αποδίδοντας τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Αν καταστήσεις μια χώρα θελκτική στις επενδύσεις, τότε οι επενδυτές θα έρθουν. Αυτό κάνει η τωρινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βελτιώσει αυτό το κλίμα. Χρειάζεται να διατηρηθεί η οικονομία ανοιχτή στους επιχειρηματίες και αυτό θα φέρει επενδύσεις από τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό» είχε τονίσει ο επικεφαλής της Fairfax προσθέτοντας πως  «Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει έναν πρωθυπουργό σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη». 

Επίσης, ο CEO της Fairfax είχε εκφράσει την εκτίμησή του για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας επισημαίνοντας πως: «Υπάρχουν εξαιρετικοί μάνατζερ στην Ελλάδα, εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό, που χρειάζονταν απλώς μια ευκαιρία να αναδειχθούν».

Σήμερα, στο χαρτοφυλάκιο της Fairfax βρίσκεται μεταξύ άλλων το 17% της μεταλλουργικής Stelco, το 8% της Βlackberry, το 5% της International Commerce Bank, το 9% της εταιρείας real estate Kennedy Wilson και το 23% του εξορυκτικού ομίλου Foran Mining.

Σε ότι αφορά στην Mytilineos, η City έδωσε πρόσφατα τιμή στόχο τα 26 ευρώ υποστηρίζοντας πως ο κλάδος έργων ηλιακής ενέργειας γίνεται ένας τρίτος πυλώνας ανάπτυξης και σημαντικής κερδοφορίας με αξία άνω του 1 δισ ευρώ και τη δυνατότητα παραγωγής ebitda 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι αναλυτές της City αναμένουν φέτος καθαρά κέρδη 459 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ το 2021. Για  το 2023 ο πήχυς ανεβαίνει στα στα 485 εκατ. ευρώ και το 2024 στα 577 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο για μεγάλο διάστημα

Τι είπε ο επικεφαλής του ομίλου για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, για τα «ουρανοκετάβατα κέρδη» της ενέργειας, για το πάρτι στις τιμές αλουμινίου και τη στρατηγική ανάπτυξης στις ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal ο όμιλος Μυτιληναίου για την εξαγορά της Unison

Η Unison είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων με τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η εισηγμένη εισέρχεται σε έναν κλάδο με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: «Πράσινο φως» για το spin off και αγορά μετοχών έως 40 ευρώ

Ιδρύονται  δύο θυγατρικές, η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ στις κατασκευές και η Μ. Παραχωρήσεις στον κλάδο των ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Στα 40 από 25 ευρώ αναπροσαρμόζεται η ανώτατη τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών.