ΓΔ: 892.29 -0.11% Τζίρος: 45.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
LabrosPapakonstantinou
Ο πρόεδρος του ομίλου IDEAL, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Αλλάζει... πίστα η Ideal με την εξαγορά της Byte. Τι προβλέπει η συμφωνία

Αν πετύχει η δημόσια πρόταση, οι νυν μέτοχοι της Byte θα ελέγχουν το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Ideal Holdings. Στο τιμόνι της Byte θα παραμείνει ο ιδρυτής της εταιρίας Σπύρος Βυζάντιος.

Στη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου πληροφορικής με συμπληρωματικές δραστηριότητες υπό την ομπρέλα της Ideal Holdings στοχεύει η προαιρετική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η τελευταία για να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Byte Computers.

H Ideal ήδη μέσω των θυγατρικών της Adacom και Netbull έχει παρουσία στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Η Adacom δραστηριοποιείται στον χώρο των trust services και cybersecurity, με πελατολόγιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Netbull  εξειδικεύεται στα managed security services  και έχει διαχειριστεί μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών ήταν 17 εκατ. και τα ebitda 2,4 εκατ. ευρώ.

Πακτωλός έργων 16 δισ. ευρώ στην πληροφορική

Η Byte με τη σειρά της, ιδρύθηκε το 1983 και σύντομα εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην ολοκλήρωση συστημάτων, στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, στην ενοποίηση ετερογενών τεχνολογιών και τη δικτύωση. Το 2021 είχε τζίρο 40 εκατ. ευρώ, ebitda 5,6 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο έργων 20 εκατ. ευρώ.  Με την εξαγορά της Byte μέσω της δημόσιας πρότασης, η Ideal στοχεύει στη δημιουργία ενός ομίλου τεχνολογίας με ενοποιημένο τζίρο 57 εκατ. ευρώ και ebitda 8 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2021) που θα διεκδικήσει ιδιωτικά και δημόσια έργα πληροφορικής αξίας 16 δις τα επόμενα χρόνια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις υποδομές πληροφορικής, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Η Ideal στην προαιρετική δημόσια πρόταση για το 100% της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Byte προσφέρει 2,10 ευρώ σε μετρητά και 0,397590 δικές της μετοχές (θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου για την έκδοση των μετοχών χωρίς δικαίωμα προτίμησης)  για κάθε μια μετοχή της Byte που θα προσφερθεί κατά την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Η Ideal αποτιμά τις 0,397590 δικές της μετοχές σε 1,40 ευρώ, οπότε σε αναγωγή το τίμημα σε μετρητά συνολικά ανέρχεται σε 3,495 ευρώ ανά μετοχή.

Στα 60 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Byte μαζί με τα δάνεια

Ουσιαστικά η Ideal αποτιμά τη Byte στα 55 εκατ. ευρώ- στα 60 εκατ. ευρώ μαζί με τα δάνεια- όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 50 εκατ. ευρώ. Η δημόσια πρόταση θα θεωρηθεί πετυχημένη αν προσφερθούν μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 70% της Byte. Aν κατά την περίοδο αποδοχής προσφερθούν μετοχές πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, τότε η Ideal  θα αιτηθεί τη διαγραφή των μετοχών της Byte από το ΧΑ. Μέτοχοι της Byte είναι η οικογένεια του ιδρυτή της Σπύρου Βυζάντιου με 55,5% και η Αlpha Bank με 18,5%. Αθροιστικά και οι δύο ελέγχουν το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της Byte.

Για αυτό και η αγορά θεωρεί πως δεν είναι τυχαίο το ποσοστό 70% που έθεσε η Ideal ώστε να θεωρηθεί πετυχημένη η δημόσια πρόταση εκτιμώντας πως και οι δύο μεγαλομέτοχοι θα πουλήσουν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής. Αν πετύχει η δημόσια πρόταση και αποκτηθεί το 100% της Byte, οι νυν μέτοχοι της Byte θα ελέγχουν περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Ideal Holdings και οι νυν μέτοχοι της Ideal θα υποστούν ένα ανάλογο dilution στη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική της Ideal Holdings σε ότι αφορά στις θυγατρικές της δεν θα αλλάξει και ο κ.  Βυζάντιος θα παραμείνει στο τιμόνι της Byte, όντας και από τους σημαντικούς μετόχους της Ideal.

Σήμερα η Ideal Holdings που λειτουργεί ως ένα εισηγμένο private equity fund εκτός από την Adacom  και τη Netbull ελέγχει το 100% της Astir Vitogiannis, εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων, το 75% της Coleus Packaging με έδρα την Νότιο Αφρική και το 100% της Three Cents Αrtisanal Beverages που παράγει  premium mixers & tonics. Οι συμμετοχές της Ideal  το 2021 είχαν ενοποιημένο τζίρο 105 εκατ. ευρώ, EBITDA 15,5 εκατ. ευρώ και σχεδόν μηδενικό δανεισμό. Τυχόν εξαγορά της Byte θα ενισχύσει –πάντα με όρους 2021-τον ενοποιημένο τζίρο στα 145 εκατ. και τα EBITDA στα 21 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι δίνει η Ideal στους μετόχους της Byte για να προχωρήσει η εξαγορά

Για κάθε 10 μετοχές, θα δοθούν 21 ευρώ και σχεδόν 4 μετοχές της Ideal, τόνισε χθες ο Λ. Παπακωνσταντίνου. Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Ideal, αναμένεται άμεσα και η έγκριση του ενημερωτικού από την Επ. Κεφαλαιαγοράς.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDEAL Holdings: Νέο μοντέλο ανάπτυξης με φιλοσοφία private equity fund

Η μικρή εταιρεία πληροφορικής με δραστηριότητα και στις ηλεκτρικές συσκευές έχει μετατραπεί σε έναν επενδυτικό φορέα με πέντε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χρηματιστηριακής αγοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τεκτονικές αλλαγές στις ασφάλειες: Πέρασε στην Allianz η Ευρωπαϊκή Πίστη

Ολες οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικούς ομίλους. Οι ξένοι ποντάρουν στις προοπτικές του εγχώριου κλάδου που είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχοι οι Ολλανδοί στην Ελλάκτωρ: Επένδυσαν 210 εκατ. για το 46%

Μετά τη δημόσια πρόταση, η ελεύθερη διασπορά της μετοχής της Ελλάκτωρ περιορίζεται στο 10%, ποσοστό που δεν συνάδει με τη συμμετοχή στον δείκτη FTSE-25. Προοπτική περαιτέρω αύξησης του ποσοστού της Reggeborgh.