ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Φωτο: Shutterstock

Επικαιροποιήθηκε το αναθεωρημένο master plan του ΟΛΠ από την ΕΣΑΛ

Το νέο σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα που περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επικαιροποιήθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) το νέο αναθεωρημένο master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με το οποίο αναμένεται να ξεμπλοκαριστεί το έργο της νέας προβλήτας κρουαζιέρας στο λιμάνι. 

Το νέο σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα που περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ  αναμένεται η σχετική έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθούν νέα άδειες από τον ΟΛΠ για τη συνέχεια εκτέλεσης του έργου, προκειμένου οι εργασίες να επανεκινήσουν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει επηρεάσει τα υπόλοιπα υποχρεωτικά έργα του Οργανισμού που προέκυπταν από τη σύμβαση παραχώρησης  στην Cosco Group Limited, αλλά μόνο την κατασκευή του νέου προβλήτα της κρουαζιέρας, ένα έργο που ήταν σε εξέλιξη. 

Ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου που ανήκει στις υποχρεωτικές επενδύσεις έχει ανακηρυχθεί η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ

Η νέα προβλήτα έχει μήκος περίπου 1.510 μέτρα και μεταβλητό βάθος από -19 έως -29,50 μέτρα, ενώ προβλέπεται η δημιουργία δύο θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίων με μήκος 390 μέτρα και 350 μέτρα αντίστοιχα.

Αυτή τη στιγμή τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι επέκταση στον Σταθμό Διακίνησης Αυτοκινήτων (Ηρακλέους), η υπόγεια οδική σύνδεση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων με τον Πρώην Χώρο του ΟΔΔΥ και η βελτίωση των υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του λιμένα Πειραιά από την ΕΣΑΛ κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση. 

«Σήμερα προχώρησε σε μια συνεδρίαση η ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) για να εγκρίνει το Master Plan της Cosco, που το είχε εγκρίνει πάλι το 2019, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του ΣτΕ. Η ΕΣΑΛ και η κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε καν τον νόμο που ψήφισαν, προχωρώντας σε προεδρικό διάταγμα που θα αδειοδοτήσει τα έργα της Cosco χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς εγκεκριμένη ΣΜΠΕ όπως το ΣτΕ της το επιβάλλει», αναφέρει ο κ. Βρεττάκος.

Τόνισε επίσης ότι «τα έργα που θα επιβαρύνουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης δεν θα προχωρήσουν», προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτραπούν και από τους αγώνες των κατοίκων αλλά και με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πορεία διαμαρτυρίας πλήθος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλαλητήριο για την Ελευσίνα: «Όχι ορμητήριο, αλλά λιμάνι λαών»

Μεγάλο συλλαλητήριο σωματείων στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά ενάντια σε άσκηση του Υπ. Ναυτιλίας, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή της Ελευσίνας σε πολεμικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές ενέργειες.
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΛΠ: Ανθεκτική ανάπτυξη με ρεκόρ εσόδων και ισχυρές επιδόσεις

Ισχυρές αντοχές και νέα υψηλά μεγέθη καταγράφει για το 2025 ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως στρατηγικού κόμβου της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών αναταράξεων στη ναυτιλία και το εμπόριο.
Λιμάνι Πειραιά κρουαζιερόπλοιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο έδεσε με ρυμουλκά στο λιμάνι του Πειραιά

Κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας έμεινε ακυβέρνητο στον Πειραιά λόγω βλάβης στο σύστημα ρεύματος. Τέσσερα ρυμουλκά το οδήγησαν με ασφάλεια στο λιμάνι. Ο απόπλους απαγορεύτηκε προσωρινά μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.