ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.

Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης παραμένουν οι τράπεζες και στο δεύτερο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας, και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνώντας, τους στόχους που έχουν θέση για την εφετινή χρονιά, παρά τις αυξημένες δυσκολίες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός.

Τη θετική πορεία του κλάδου επιβεβαίωσαν οι διοικήσεις των τραπεζών στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή 29/7 η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του β' τριμήνου, στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank, στις 4/8 η Τράπεζα Πειραιώς και στις 5/8 η Εθνική Τράπεζα.

Ασφαλώς η θετική πορεία των τραπεζών είναι απόρροια της πολύ καλής πορείας της οικονομίας, που με οδηγό την εξαιρετική τουριστική χρονιά αλλά και την επιτάχυνση των επενδύσεων (με κομβικό τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης), επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έναντι της κρίσης που τροφοδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021 ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

«Αιχμή του δόρατος» της θετικής πορείας των τραπεζών αποτελεί η ισχυρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Μάιο η καθαρή μηνιαία ροή δανείων προς επιχειρήσεις ανήλθε σε 589 εκατ. ευρώ, ενώ σε 12μηνη βάση το υπόλοιπο χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά +7,8%. Τον περασμένο Απρίλιο η καθαρή ροή ανήλθε σε 699 εκατ. ευρώ με ρυθμό μεταβολής +7% ενώ τον Μάρτιο τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 834 εκατ. και +4,7%. Σημειώνεται πάντως ότι η χρηματοδότηση ιδιωτών παραμένει αρνητική περιορίζοντας το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα στο +3,2%, επίδοση ωστόσο που παραμένει ισχυρή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας υπογράμμισε ότι «αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση σε επίπεδο Ομίλου να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021, και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να αυξηθεί κατά περίπου 9%, με την Επιχειρηματική Τραπεζική στην Ελλάδα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της αύξησης». Παράλληλα, ο κ. Ψάλτης επιβεβαίωσε την επίτευξη των στόχων αποδοτικότητας, ενώ σε ότι αφορά τον περιορισμό του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο τόνισε ότι αυτό έγινε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τρεις μήνες νωρίτερα του σχετικού στόχου. 

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων του business plan 2022 – 2025 και μάλιστα νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού. Τη θετική αυτή εξέλιξη απέδωσε σε τρεις παράγοντες: α) την ισχυρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας, που στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αύξηση 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς, β) την ενίσχυση των προμηθειών, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και γ) την άνοδο των επιτοκίων που οδηγεί σε αύξηση των εσόδων από τόκους. Επίσης, η τράπεζα νωρίτερα του στόχου πετυχαίνει τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η αυτοπεποίθηση των διοικήσεων των τραπεζών για την επίτευξη ισχυρών επιδόσεων το 2022, παρά τις προκλήσεις της κρίσης, αποτυπώνεται στην αναφορά του διευθύνοντας συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, ότι «η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022, αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος». Σημειώνεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε την πρόθεσή της για τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά το 2008, από τα κέρδη του 2022, με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. Η Eurobank ήταν η πρώτη που προχώρησε στην επιθετική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, μέσω του Σχεδίου Επιτάχυνση, και πρώτη πέτυχε την επάνοδο του δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφιο επίπεδο, που πλέον διαμορφώνεται σε 6,8%.

Σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα από προμήθειες

Η ισχυρή πιστωτική επέκταση, η αύξηση των συναλλαγών και η ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων οδηγούν σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα προμηθειών, κάτι που αναμένεται να έχει και συνέχεια.

Η ισχυρή αύξηση των προμηθειών καταγράφηκε στα αποτελέσματα του πρώτο τριμήνου με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο με +37,3%. Ακολουθεί με +29,7% η Alpha Bank, με +25% η Εθνική Τράπεζα και με +24,2% η Eurobank. Σημειώνεται ότι, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, όλες οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν στο πρώτο τρίμηνο έσοδα από προμήθειες άνω των 100 εκατ. ευρώ με την Eurobank να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 123 εκατ. ευρώ.

Έσοδα από προμήθειες στο α' τρίμηνο 2022

(ποσά σε εκατ. ευρώ)Α Τρίμ. 2022Α Τρίμ. 2021Μετ. %
Τράπεζα Πειραιώς1148337,3%
Alpha Bank10883,329,7%
Εθνική Τράπεζα856825,0%
Eurobank1239924,2%
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες χωρίς ταμεία και ουρές, με καταστήματα από το... μέλλον

Πώς τα capital controls και η πανδημία επιτάχυναν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Τέλος στα γκισέ, συναλλαγές με ραντεβού, παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και τα πρώτα αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεκαπενθήμερο «φωτιά» για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του Δημοσίου

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό για Alpha και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο τα αποτελέσματα Eurobank – ΕΤΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης το 2023 με καθαρές εκταμιεύσεις έως 8 δισ.

Με διψήφιο ρυθμό αύξησης θα τρέξουν τα επιχειρηματικά δάνεια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ισχυρή πιστωτική επέκταση και ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον θα οδηγήσουν σε επίπεδα ρεκόρ τα τραπεζικά αποτελέσματα.