ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Φωτο: ElvalHalcor

Ρεκόρ τζίρου από την Elvalhalcor κόντρα στις υψηλές τιμές ενέργειας

Κλειδί η ζήτηση για αλουμίνιο στη συσκευασία τροφίμων και σε προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. Η εταιρεία πλήρωσε επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για ενέργεια το α' εξάμηνο, έρχονται επιβαρύνσεις από τα αυξημένα επιτόκια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων (+9,2%) και των υψηλών τιμών στο αλουμίνιο και το χαλκό διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών της Elvalhalcor στα ιστορικά υψηλά των 1,96 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 45,8% από τα 1,34 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα συσκευασίας τροφίμων στον τομέα του αλουμινίου και για σωλήνες ψύξης-θέρμανσης στον τομέα του χαλκού διατηρήθηκε και στο δεύτερο τρίμηνο ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους. Τα συγκρίσιμα EBITDA τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα λογιστικά κέρδη από τις αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων, ενισχύθηκαν κατά 87,2%% στα 159,6 εκατ ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 119 εκατ. ευρώ από 83,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η μέση τιμή του χαλκού στο  LME το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε στα 8.922 ευρώ ανά τόνο και του αλουμινίου στα 2.817 ευρώ ανά τόνο.

Οι αυξημένες παραγγελίες επέτρεψαν στην εταιρεία, όπως και στο πρώτο τρίμηνο, να περάσει ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, οι οποίες υπερκέρασαν τα κόστη από την αύξηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, το κόστος για την ενέργεια αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται πως στο ρεύμα η εταιρεία διατηρεί διμερή κλειδωμένα συμβόλαια που δεν είναι ευάλωτα στις ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά.

Άνοδος του καθαρού δανεισμού και κινήσεις hedging

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλοί όγκοι παραγωγής σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» οδήγησαν σε αύξηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και σε άνοδο του καθαρού δανεισμού κατά 261 εκατ ευρώ στα 1,048 δισ. ευρώ.  Για αυτό και η εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αύξησης επιτοκίων. Αθροιστικά περίπου το 40% του δανεισμού της Elvalhalcor είναι με σταθερό επιτόκιο.

Σχετικά με την αύξηση του δανεισμού, η εταιρεία αφού επισημαίνει ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια αναφέρει ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και συγκυριακή αφού κάποια στιγμή το Μάρτιο η τιμή του αλουμινίου ανήλθε στα 3.700 δολάρια ο τόνος στο LME. Επίσης, η εταιρεία υποχρεώθηκε λόγω του πολέμου να αυξήσει τα αποθέματα ασφαλείας, ενώ η προγραμματισμένη συντήρηση της πρέσας για τον τομέα διέλασης χαλκού οδήγησε σε αποθεματοποίηση 5.000 τόνων ημιέτοιμων προϊόντων χαλκού.

Οι νέες επενδύσεις στον κλάδο αλουμινίου της Elvalhalcor στα Οινόφυτα  με την εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα  θα ανεβάσουν την παραγωγική ικανότητα από τους 375.000 τόνους σε 525.000 τόνους, ενώ με τη νέα γραμμή βαφής που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής πρστιθέμενης αξίας.

Η συγκεκριμένη επένδυση «κουμπώνει» με την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου στη συσκευασία τροφίμων. Ενας τομέας με μεγάλη ανθεκτικότητα στις κρίσεις, λόγω υποκατάστασης των πλαστικών συσκευασιών. Οι νέες επενδύσεις ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 92 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 80,2 εκατ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της εταιρείας στα Οινόφυτα. Σε αυτές τις επενδύσεις περιλαμβάνεται και η απόκτηση ακινήτων που, μακροπρόθεσμα, θα αξιοποιηθούν ως logistics center για την αποθήκευση και τη διακίνηση προϊόντων της εταιρείας.

Επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα που καλύπτουν τις παγκόσμιες τάσεις

Η εταιρεία που εξάγει το 92% της παραγωγής της υλοποίησε το «βαρύ» επενδυτικό της πρόγραμμα την κατάλληλη στιγμή και πλέον είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις παγκόσμιες τάσεις για ανακυκλούμενα προϊόντα με πράσινο αποτύπωμα με εφαρμογές στη συσκευασία τρoφίμων, στα φάρμακα, στο e-mobility και το χαλκό.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινούνται σε ότι αφορά στον όγκο στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο αλλά η εταιρεία  καλείται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον επαπειλούμενης παγκόσμιας ύφεσης με  πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις επιτοκίων. Ιδίως στο κομμάτι του δανεισμού στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει επίδραση στα χρηματοοικονομικά κόστη από την αύξηση των επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, η ζήτηση για προϊόντα συσκευασίας στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων παραμένει ισχυρή, ενώ το αλουμίνιο βρίσκει εφαρμογές και στα κουτιά των μπαταριών στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Στον τομέα του χαλκού η ζήτηση για σωλήνες σε υποδομές έχει υποχωρήσει αλλά στα προϊόντα της ενεργειακής μετάβασης όπως οι σωλήνες ψύξης-θέρμανσης και οι αντλίες θερμότητας παραμένει δυνατή. Ο χαλκός επίσης είναι απαραίτητο συστατικό για τα ηλεκτρικά μοτέρ και τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανθεκτική η Elvalhalcor στη νέα κρίση, σε ιστορικό υψηλό ο τζίρος

Οι πράσινες επενδύσεις των προηγούμενων ετών εκτινάσσουν τζίρους - κερδοφορία. Ισχυρή ζήτηση για ανακυκλούμενα υλικά συσκευασίας. Αυξάνονται οι ανάγκες για αλουμίνιο - χαλκό στις μπαταρίες και τα μοτέρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Η κίνηση - ματ στην Γκάνα και το σχέδιο για τη μεταλλουργία

Η εξόρυξη βωξίτη στην αφρικανική χώρα ισχυροποιεί τον ελληνικό όμιλο και ανοίγει το δρόμο για την αύξηση παραγωγής σε αλουμίνα και αλουμίνιο, αλλά και σπάνιων γαιών, όπως γάλλιο και σκάνδιο.
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Πώς κερδίζει μερίδια αγοράς εν μέσω ύφεσης στην Ευρώπη

Πτώση καθαρών κερδών στο 9μηνο λόγω μειωμένων παραγγελιών, ζημιών αποτίμησης μετάλλων και αυξημένων τόκων. Αισιοδοξία για τη συνέχεια λόγω μικρότερων επενδυτικών αναγκών και προϊόντων που ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες τάσεις.
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: «Φρέναρε» η κερδοφορία, αυξήθηκαν τα μερίδια στην αγορά

Σημαντική πτώση των καθαρών κερδών, ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλών επιτοκίων. Ευχάριστη έκπληξη από τον χαλκό, σταθεροί όγκοι στο αλουμίνιο. Οι εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο.
Evaggelos Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Γιατί αγοράζει μονάδα αλουμινίου, τι σχεδιάζει για το γάλλιο

Ο όμιλος «βλέπει» έκρηξη ζήτησης αλουμινίου λόγω ηλεκτροκίνησης και ψηφιακής βιομηχανίας. Αποκτά στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης με γάλλιο. Εξετάζονται όλα τα σενάρια για τη διεθνοποίηση.