ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Mytilineos: Η «έκρηξη» κερδών στο 9μηνο και οι προοπτικές για το 2022

Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και το αλουμίνιο συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ ο τομέας των ΑΠΕ εξελίσσεται στο νέο Ελ Ντοράντο της εταιρείας.

Στην τελευταία ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προϊδεάσει ότι θα ακολουθούσε ένα πολύ δυνατό δεύτερο εξάμηνο σε ό,τι αφορά στις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου. Και όντως οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη της χρήσης του 2021 ήταν 162 εκατ. ευρώ. Για το τρίτο τρίμηνο του 2022 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 149 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 129 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που είχε πραγματοποιήσει ολόκληρη τη χρήση του 2020!

Συνολικά για  το 9μηνο του 2022 ο όμιλος ανακοίνωσε τζίρο 4,57 δισ. ευρώ, κέρδη EBITDA 533 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 312 εκατ. ευρώ, μεγέθη αυξημένα κατά 169%, 121% και 171% αντίστοιχα σε σχέση με το 9μηνο του 2021.

Η υψηλή απόδοση των θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, η προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές, τα υψηλά περιθώρια κέρδους EBITDA 30% στον τομέα του αλουμινίου και οι επιδόσεις του τομέα των ΑΠΕ συνέβαλαν στην «έκρηξη» των κερδών, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές στήριξαν επενδύσεις 442 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1.398 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται κοντά στο 2,1x στο τέλος του εννεάμηνου του 2022, με τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης -σύμφωνα με την εταιρεία- μέχρι το τέλος του έτους. Η καταγραφή ισχυρών ταμειακών ροών βοήθησε τη Mytilineos να διατηρήσει χαμηλά επίπεδα μόχλευσης, σε μια περίοδο στην οποία καταγράφηκαν εκτός από επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου 442 εκατ. ευρώ και αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών. Ο όμιλος στο τέλος του 9μηνου διατηρούσε ρευστότητα 684 εκατ. ευρώ. Οι  επενδυτικές δαπάνες του ομίλου έως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις φωτοβολταϊκών, νέα πηγή κερδών για την εταιρεία

Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, η εμπορική λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW (CCGT), η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και σημαντικά έργα σε ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό  δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Mytilineos να παραμείνει σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ειδικότερα, στο β’ εξάμηνο του 2022, καταγράφεται για πρώτη φορά σημαντική αύξηση των επιδόσεων του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), η οποία όπως υποστηρίζει η διοίκηση αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς εξελίσσεται η ολοκλήρωση μιας σειράς συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων από το διεθνές χαρτοφυλάκιο του τομέα.

Ο τομέας RSD  στο εννεάμηνο του 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 395 εκατ, αυξημένο κατά 62% σε σχέση με το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ το EBITDA ανήλθε σε 65 εκατ. ευρώ  έναντι 15 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021.

Πλέον ο τομέας RSD εξελίσσεται όπως εκτιμούν οι αναλυτές σε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας, καθώς μέσω της πλατφόρμας BOT (Build Operate & Transfer) προωθούνται οι πωλήσεις έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, σε αγορές της Ευρώπης. Η συνολική δυναμικότητα του ΒΟΤ χαρτοφυλακίου του τομέα, είναι της τάξεως των 2.445 MW, εκ των οποίων: 233 MW σε λειτουργία, 951 MW υπό κατασκευή και 1.261 MW έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build - RTB) με εκτιμώμενο RTB μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τελευταίες επαφές με την Enel

Λεπτομέρειες απομένουν για να επισημοποιηθεί η συμφωνία, συναντήσεις με τους Ιταλούς στην Αθήνα. Πώς η ελληνική εταιρεία αποκτά άλλη... μισή ΔΕΗ για να αναπληρώσει πελάτες που θα χάσει στην Ελλάδα λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 1 δισ. ο στόχος για τα EBITDA του 2023

Το 2023 θα «ηλεκτριστούν» ΑΠΕ ισχύος 1 GW, ενώ ο τομέας της μεταλλουργίας θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ο χαμηλός δείκτης μόχλευσης ευνοεί τη διεκδίκηση έργων σε παραχωρήσεις - κατασκευές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στα μερίσματα η ΔΕΗ στη χρήση 2023 για πρώτη φορά από το 2014

Την ευχάριστη είδηση για τους μετόχους προανήγγειλε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης. Μεγάλος κερδισμένος το Δημόσιο που ελέγχει το 34%. Κέρδη προ φόρων 100 εκατ. θα είχε η ΔΕΗ στο 9μηνο 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου το buy back, έρχονται εξαγορές στις ΑΠΕ

Καλό το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον CEO Γιώργο Στάσση, αλλά η αβεβαιότητα των αγορών οδηγεί καθημερινά σε αναπροσαρμογή σχεδίων. Οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και δικαιώματα ρύπων «ροκάνισαν» τα κέρδη. Η ρευστότητα της επιχείρησης ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο για μεγάλο διάστημα

Τι είπε ο επικεφαλής του ομίλου για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022, για τα «ουρανοκετάβατα κέρδη» της ενέργειας, για το πάρτι στις τιμές αλουμινίου και τη στρατηγική ανάπτυξης στις ΑΠΕ.