ΓΔ: 921.81 -0.07% Τζίρος: 3.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Revoil: Αύξηση 55% των κερδών στο εννεάμηνο, ανήλθαν στα 5,36 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ένα επίσης κερδοφόρο τέταρτο τρίμηνο κλείνοντας μία ακόμα χρήση με σημαντική βελτίωση του συνόλου των μεγεθών της ενώ παράλληλα εξακολουθεί να μειώνει τον τραπεζικό της δανεισμό.

Ενισχυμένα μεγέθη παρουσιάζει η Revoil στο εννεάμηνο του 2022, με τις πωλήσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών να έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας της αύξησης του όγκου αλλά και των διεθνών τιμών. Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα ναυτιλιακά καύσιμα ενώ άλμα που ξεπέρασε το 50% σημείωσε η κερδοφορία της εταιρείας.

Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας REVOIL Α.Ε.Ε.Π. το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 5,36 εκατ. ευρώ, και ενισχύθηκαν κατά 54,91% έναντι των 3,46 εκατ. ευρώ το 2021, με τα EBITDA να παρουσιάζουν αύξηση 20,65% ανερχόμενα στα 10,29 εκατ. ευρώ έναντι 8,53 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ανοδικά κατά 30,15% έκλεισαν και τα Κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ), στα 7,15 εκατ. ευρώ έναντι 5,49 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021.

Τα στοιχεία αφορούν τη μητρική εταιρεία με τις λοιπές εταιρίες του ομίλου να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές λόγω μικρής ή καθόλου συμμετοχής των εν λόγω θυγατρικών-συνδεδεμένων εταιριών στα αποτελέσματα της περιόδου.

Η βελτίωση της κερδοφορίας προκύπτει κυρίως από τους υψηλότερους πωλούμενους όγκους καυσίμων κατά 6,37%, τη βελτίωση του μεικτού κέρδους λόγω των εμπορικών συμφωνιών που πέτυχε η εταιρεία με τους προμηθευτές της, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω αποπληρωμής δανείων καθώς και την ορθή διαχείριση των αποθεμάτων.

Οι πωλήσεις έκλεισαν στα 686,37 εκατ. ευρώ με άνοδο 49,30% αποτυπώνοντας την άνοδο των πωλούμενων όγκων αλλά και τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων. Πιο αναλυτικά οι πωλούμενες ποσότητες στις βενζίνες αυξήθηκαν κατά 1,5%, στο πετρέλαιο κίνησης 8% στα ναυτιλιακά καύσιμα 17% ενώ και στο πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισαν 1% υψηλότερα.

Σε ότι αφορά το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις έκλεισαν με άνοδο 37,61%, ενώ τα EBITDA και τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν μικρή υποχώρηση κατά 5,29% και 5,08% συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα μεγέθη του τρίτου τριμήνου του 2021.

Για το υπόλοιπο του 2022, η τρέχουσα περίοδος θέρμανσης έχει ξεκινήσει με σημαντικά υψηλούς όγκους πωλήσεων, με τη ζήτηση να είναι αυξημένη βοηθούμενη από την κρατική επιδότηση ύψους 25 λεπτών η οποία ισχύει για την περίοδο από τις 14/10 έως 31/12/2022. Παράγοντας που θα επηρεάσει στη συνέχεια τις σχετικές πωλήσεις είναι και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Σε ότι αφορά τα καύσιμα κίνησης η ζήτηση μετά τη λήξη στα τέλη Σεπτεμβρίου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης βαίνει μειούμενη αναμένοντας να ανακάμψει πλησιάζοντας την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, ενώ πιθανή νέα επιδότηση θα λειτουργούσε υποστηρικτικά στις πωλήσεις.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ένα επίσης κερδοφόρο τέταρτο τρίμηνο κλείνοντας μία ακόμα χρήση με σημαντική βελτίωση του συνόλου των μεγεθών της ενώ παράλληλα εξακολουθεί να μειώνει τον τραπεζικό της δανεισμό με το εννεάμηνο η εν λόγω μείωση να ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν επί τα χείρω τις ανωτέρω παραδοχές είναι η μείωση της κατανάλωσης απόρροια της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης, της περαιτέρω ανόδου των τιμών, ενδεχόμενης κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων και δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί με σταθερά βήματα το επενδυτικό της πρόγραμμα με τη συμμετοχή της σε projects φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Revoil: Αύξηση της κερδοφορίας παρά την πτώση των τιμών καυσίμων

Η μεγάλη πτώση των τιμών των καυσίμων έφεραν την μείωση των πωλήσεων της Revoil στα 560,5 εκατ. ευρώ. Αντίβαρο στις μειωμένες πωλήσεις βενζίνης και ναυτιλιακών καυσίμων, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για ενεργειακή μετάβαση, με ορίζοντα το 2030

Κάτω από αυτή την «ομπρέλα» βρίσκονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, τα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο και σαφώς η απανθρακοποίηση.