ΓΔ: 917.2 -0.57% Τζίρος: 19.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Επιστρέφει στα μερίσματα η ΔΕΗ στη χρήση 2023 για πρώτη φορά από το 2014

Την ευχάριστη είδηση για τους μετόχους προανήγγειλε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης. Μεγάλος κερδισμένος το Δημόσιο που ελέγχει το 34%. Κέρδη προ φόρων 100 εκατ. θα είχε η ΔΕΗ στο 9μηνο 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.

Επιστροφή στα μερίσματα για τη ΔΕΗ από τη χρήση του 2023 προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μηνου. Η ΔΕΗ έχει να μοιράσει μέρισμα από το 2014 και ο μεγάλος κερδισμένος από μια τέτοια πρωτοβουλία θα είναι το ελληνικό Δημόσιο που ελέγχει το 34% της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι στο 9μηνο του 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά των 276 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ΔΕΗ θα εμφάνιζε κέρδη προ φόρων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Eιδικότερα, στο 9μηνο η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ κινήθηκε ανοδικά στα 644,2 εκατ. ευρώ από 624,5 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να επιβεβαιώνει τον στόχο για κέρδη EBITDA το 2022 στα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 2021.

Η έκτακτη εισφορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε από το κράτος στοίχισε στη ΔΕΗ 276 εκατ. ευρώ και ψαλίδισε το EBITDA στα 368,2 εκατ. ευρώ. Οι αποσβέσεις των 661 εκατ. ευρώ και η θετική επίπτωση 145 εκατ. ευρώ από αντιστροφή απομείωσης διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα προ φόρων σε ζημίες 151,1 εκατ. ευρώ και τις καθαρές ζημιές μετά από φόρους σε 169,8 εκατ. ευρώ.

Η θετική επίπτωση προήλθε λόγω της αντιστροφής μέρους της απομείωσης της επένδυσης της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5, επειδή πλέον η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι ζημιογόνος.

Ο κύκλος εργασιών εκτινάχθηκε στα 8,56 δισ. ευρώ (+131,6%) λόγω της ανόδου της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεγαλύτερη αύξηση κατά 157,8% στα 7,9 δισ ευρώ παρουσίασαν οι λειτουργικές δαπάνες (χωρίς την έκτακτη εισφορά)  και κυρίως οι δαπάνες για αγορά καυσίμων (μαζούτ, ντίζελ φυσικό αέριο), για αγορά ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Το επαναλαμβανόμενο EBITDA των 644 εκατ. ευρώ επιμερίζεται ως εξής: 327 εκατ. ευρώ από την παραγωγή, 2 εκατ. ζημιές από την προμήθεια, 295 εκατ. ευρώ από τη διανομή και 25 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ.

Οι επενδύσεις στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 427 εκατ. ευρώ από 311 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2021 και κατανέμονται ως εξής: 141,9 εκατ. ευρώ στη συμβατική παραγωγή (με τα ορυχεία), 69,1 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ, 206,5 στα δίκτυα διανομής και 9,5 εκατ. ευρώ σε λοιπές επενδύσεις. 

Το καθαρό χρέος ανήλθε σε 2,61 δισ. ευρώ από 1,89 δισ. ευρώ, καθώς μειώθηκαν τα διαθέσιμα από 2,8 δισ. σε 2,1 δισ ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου και για κεφάλαιο κίνησης. Ο λόγος καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώνεται στο 2,9.

Η εταιρεία, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση, διερευνά αυτή την περίοδο περιπτώσεις εξαγορών σε ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου το buy back, έρχονται εξαγορές στις ΑΠΕ

Καλό το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον CEO Γιώργο Στάσση, αλλά η αβεβαιότητα των αγορών οδηγεί καθημερινά σε αναπροσαρμογή σχεδίων. Οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και δικαιώματα ρύπων «ροκάνισαν» τα κέρδη. Η ρευστότητα της επιχείρησης ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Η «έκρηξη» κερδών στο 9μηνο και οι προοπτικές για το 2022

Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και το αλουμίνιο συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ ο τομέας των ΑΠΕ εξελίσσεται στο νέο Ελ Ντοράντο της εταιρείας.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Σιάμισιης: Άδικος και εξοντωτικός ο φόρος 33% στα κέρδη διυλιστηρίων

Ο CEO των ΕΛΠΕ τόνισε ότι ο όμιλος επιθυμεί να συμβάλει στην ανακούφιση των νοικοκυριών και είναι ανοικτός σε προτάσεις. ΗelleniQ Energy, η νέα ονομασία του ομίλου που σηματοδοτεί τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Έρχονται δύο εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία και το φως στο βάθος του τούνελ

Με τα κέρδη της παραγωγής να στηρίζουν τους πελάτες, η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο «γονάτισε» από τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες για αγορά ενέργειας. Επίτευξη του στόχου για λειτουργική κερδοφορία ίση με το 2021 προβλέπει η διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει το deal της Motor Oil για το 75% του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ

Το deal αποτιμά την αξία της πρώην Άνεμος σε 1 δισ. ευρώ και δίνει στη Motor Oil ισχυρή ώθηση για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι νέες ισορροπίες μετόχων στην Ελλάκτωρ.