ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Το τριπλάσιο cash flow για το 2022 και οι προσδοκίες για το 2023

Οι ισχυρές ταμειακές ροές και η αποκλιμάκωση των δαπανών για αγορές υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να υποστηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα και να επανέλθει φέτος σε κέρδη.

Την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς υπογράμμισε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, υποστηρίζοντας πως το 2023 θα είναι έτος που θα αναδειχθεί η δυναμική της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ κατάφερε πέρυσι, παρά τη δραστική αύξηση κατά 4,9 δισ. ευρώ των δαπανών για αγορές υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου, δικαιωμάτων ρύπων CO2 κ.α. να εμφανίσει επαναλαμβανόμενα EBITDA 953 εκατ. ευρώ από 871 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα, μείωσε τον καθαρό δανεισμό της, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτικές δαπάνες αυξήθηκαν. Το μυστικό είναι η παραγωγή τριπλάσιου cash flow 851 εκατ. ευρώ, από 289 εκατ. ευρώ το 2021. Με τέτοιες ροές, η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο και να επανέλθει στην κερδοφορία το 2023, όταν θα εκλείψουν τα έκτακτα γεγονότα, όπως η έκτακτη εισφορά και κυρίως οι αυξημένες ανάγκες για αγορά καυσίμων και ενέργειας.

Η διοίκηση στάθηκε και στο κοινωνικό αποτύπωμα της επιχείρησης, καθώς το 2022 συνεισέφερε 1,8 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν η έκτακτη εισφορά, η στήριξη των πελατών μέσω των τιμολογίων και η χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω της παρακράτησης των εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ μείωσε πέρυσι τον καθαρό δανεισμό της κατά 502 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Το καθαρό χρέος από 1,89 δισ. μειώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ και η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA υποχώρησε στο 1,46 από 2,17.

Η μείωση του καθαρού χρέους επήλθε παρά την αύξηση των επενδυτικών δαπανών. Η ΔΕΗ το 2022 επένδυσε 686 εκατ. ευρώ από 438 εκατ. ευρώ το 2021. Αναλυτικά, 176,5 εκατ. ευρώ απορρόφησε η συμβατική παραγωγή, 174,7 εκατ. ευρώ οι ΑΠΕ, 312 εκατ. ευρώ το δίκτυο διανομής, ενώ οι λοιπές επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ.

Μετά τις παραπάνω επενδύσεις η εταιρεία μετρά πάνω από 600MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ή σε φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής στην Ελλάδα με στόχο να φτάσει  το 1GW περίπου μέχρι το τέλος του 2023.

Η διοίκηση επανέλαβε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει τη διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023 και εκτίμησε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της Enel Ρουμανίας, ώστε αμέσως μετά να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο συνολικό στρατηγικό σχέδιο στους επενδυτές. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται εκπλήξεις από τη διοίκηση που θα αφορούν στην αγορά της Ρουμανίας, για αυτό και μετατέθηκε και το Investor Day.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι «κρυμμένες» αξίες στο deal της ΔΕΗ και το άλμα κερδών στα 1,2 δισ.

Για ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα φέρει πρόσθετα λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. Με έκπτωση 12% η αγορά του δικτύου, έρχονται έργα ΑΠΕ 5,4GW.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητείται... «θαύμα» για το καζίνο Ρίου και 210 οικογένειες εργαζομένων

Προσωρινό δίμηνο λουκέτο από χθες, ενώ αν δεν πληρωθούν τα χρέη στον ΕΦΚΑ θα υπάρξει οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την ΕΕΕΠ. Η προσπάθεια της Glafka Capital και η στάση των συνδικαλιστών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ψάρια, τα δάνεια των 350 εκατ. και ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών

Νέα συμφωνία για τα επιτόκια και επιπλέον κεφάλαια κίνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες η Avramar, κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα των τραπεζών και ο ρόλος του fund από το Άμπου Ντάμπι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στα κέρδη για τη ΔΕΗ και επιτάχυνση του πλάνου ανάπτυξης

Καθαρή κερδοφορία 51 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο. Διπλασιασμός επενδύσεων. Στα 600MW η εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, στόχος τα 5,1GW στο τέλος του 2026. Στο τέταρτο τρίμηνο η ενοποίηση της Εnel Ρουμανίας.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Πωλήσεις άνω των 100 εκατ. το 2023 από τον τομέα πληροφορικής

Μεγαλύτερη συνεισφορά από την πληροφορική σε σχέση με τη βιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για μεταλλικά πώματα. Παραμένουν οι προβλέψεις για EBITDA άνω των 29 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται τέσσερις πιθανές εξαγορές.