ΓΔ: 1409.32 -2.02% Τζίρος: 63.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ευτ. Βασιλάκης: Ο πολιτικός κύκλος δεν θα επηρεάσει τον τουρισμό

Η σημερινή Autohellas είναι 12 φορές μεγαλύτερη από την εταιρεία που εισήχθη στο ΧΑ πριν 24 χρόνια, δήλωσε ο CEO της εταιρείας. Πώς θα επηρεαστούν τα μεγέθη του 2023 από τις δύο εξαγορές σε Πορτογαλία -Ελλάδα.

«Μετά τα ιστορικά ρεκόρ στα οικονομικά μας μεγέθη το 2021 και το 2022 δουλεύουμε σκληρά για ανάλογες επιδόσεις και το τρέχον έτος», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Autohellas ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευτύχιος Βασιλάκης.

Όπως τόνισε, «η υψηλή κερδοφορία που πετύχαμε το 2022 δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και φέτος. Θεωρούμε πως και το 2023 θα κινηθούμε σε υψηλά επίπεδα, καθώς ο τουρισμός πηγαίνει καλά και ευνοεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επίσης, ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από τον πολιτικό κύκλο. Όμως, το 2023 έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικές προκλήσεις: το κόστος από την άνοδο των επιτοκίων αλλά και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στην εμπορία, καθώς έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των αυτοκινήτων».

Ο κ. Βασιλάκης με αφορμή το μέρισμα που θα διανείμει φέτος η εταιρεία -0,65 ευρώ ανά μετοχή από 0,46 ευρώ το 2022- συνολικού ύψους 31,3 εκατ. ευρώ, ανέφερε πως το 1999 όταν εισήχθη η Autohellas στο ΧΑ αντλήθηκαν 33 εκατ. ευρώ όσα σχεδόν και το μέρισμα μιας χρήσης, θέλοντας να επισημάνει την καλή πορεία της εταιρείας που αναπτύσσεται διαρκώς και παράλληλα ανταμείβει τους μετόχους, χωρίς να έχει προσφύγει από τότε σε άλλη αύξηση κεφαλαίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «σήμερα η Autohellas είναι 12 φορές μεγαλύτερη από την εταιρεία που μπήκε στο ΧΑ πριν από 24 χρόνια».

Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε και στις δύο εξαγορές της Autohellas: Της πορτογαλικης HR Aluguer de Automóveis S.A. και της FCA Greece (Fiat/Alfa Romeo/Jeep). H HR Aluguer είναι franchisee της Hertz International στην Πορτογαλία, η οποία ενοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 με την Autohellas, προσθέτοντας 18,3 εκατ. στον κύκλο εργασιών αλλά χωρίς ουσιώδη επίδραση στην κερδοφορία. Και αυτό γιατί η μοναδική δραστηριότητα της εταιρείας, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, έχουν έντονη εποχικότητα -2ο και 3ο τρίμηνο κάθε έτους- με αρνητικά αποτελέσματα στο τέταρτο και πρώτο τρίμηνο κάθε χρήσης. Συνολικά εκτιμάται ότι η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει κατά 70 εκατ. ευρώ τον τζίρο της ελληνικής εταιρείας και θα διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών των δραστηριοτήτων του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται πως η Αutohellas εκτός από την Ελλάδα, δραστηριοποιείται στην ενοικίαση αυτοκινήτων και στην εμπορία μεταχειρισμένων στις αγορές της Ρουμανίας, Σερβίας, Κροατίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας  και Ουκρανίας, στις οποίες  διατηρεί τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης της Hertz.

Η FCA Greece θα προστεθεί από τις αρχές Μαΐου 2023 στα ενοποιημένα μεγέθη. Η εξαγορά έγινε σε joint venture με την Samelet (Ισραήλ) και, όπως αποκάλυψε ο κ. Βασιλάκης, το ποσοστό της Αυτοhellas είναι μεταξύ 50% και 51%. Η FCA Greece το 2021 είχε τζίρο 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ενσωμάτωση της FCA Greece και εκτίμησε πως από το 2025 θα αρχίσουν να αποδίδει η επένδυση αυτή.

Το 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Autohellas  έφτασε τα 765,6 εκατ.ευρώ (+19,3%) έναντι 641,6 εκατ. ευρω το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 120 εκατ. ευρώ (+41,6%), τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) στα 82,5 εκατ. ευρώ (+ 57,4%) και τα EBITDA στα 226,4 εκατ. ευρώ (+26,5%).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των 766 εκατ.ευρω  προήλθε κατά 251 εκατ. ευρώ (+21,5%) από τις ενοικιάσεις και την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, τα 422 εκατ. ευρώ (+14,1%) από την εμπορία αυτοκινήτων (Hyunday, SEAT, ΚΙΑ) , ανταλλακτικών και υπηρεσιών και τα 92,7 εκατ. ευρώ (+41,6%) από τη διεθνή δραστηριότητα. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη των 82 εκατ. προήλθαν κατά 48 εκατ. από τις ενοικιάσεις, κατά 21,3 εκατ. από την εμπορία και κατά 12,5 εκατ. από το εξωτερικό.

Η γενική συνέλευση με απαρτία 84% ενέκρινε τα πεπραγμένα του 2022 και έδωσε το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος 0,65 ευρώ (μερισματική απόδοση 5%), για τη διανομή 2 εκατ. ευρώ στα στελέχη της εταιρείας (1,5 εκατ. σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και 500.000 ευρώ σε ανώτατα στελέχη εκτός ΔΣ ), αλλά και για τη δωρεάν διανομή 40.000 μετοχών (stock awards) από το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών σε στελέχη της εταιρείας και στο προσωπικό θυγατρικών της.
Το δικαίωμα στο μέρισμα θα αποκοπεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου και η πληρωμή θα αρχίσει από τις 28 Απριλίου.

Η Autοhellas έχει εκπονήσει επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων αλλά και την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό της. Για το σκοπό αυτό  προχώρησε σε σύναψη δυο συμβάσεων συγχρηματοδότησης από δυο εμπορικές τράπεζες και με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβει ταχύτητα η Autohellas το 2024 μετά τα ρεκόρ της διετίας 2022-'23

Ο τουρισμός ευνοεί και φέτος τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων, αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Υψηλά μερίδια αγοράς στην εμπορία. Οφέλη από τη μείωση των spreads δανεισμού.
Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα δώσει ώθηση στα κέρδη η Autohellas με το ομολογιακό των 200 εκατ.

Εξόφληση παλαιών δανείων και επενδύσεις στον στόλο οχημάτων προγραμματίζει η Autohellas. Από 17-19 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο. Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 σε πωλήσεις και κέρδη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η άνοδος του τουρισμού ευνόησε τα πολυτελή ξενοδοχεία της Λάμψα

Αύξηση εσόδων 20% το 2023 με θετικές προβλέψεις και για το 2024, καθώς εκτός από τον τουρισμό αναψυχής ανακάμπτουν ο συνεδριακός τουρισμός και τα επαγγελματικά ταξίδια. Τι σημαίνει η είσοδος στον χώρο των καζίνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δέκα νέα πεντάστερα ξενοδοχεία από την κυπριακή Thanos Hotels στην Ελλάδα

Ο κυπριακός όμιλος διαθέτει ήδη δύο ξενοδοχεία στη Μύκονο, στον Άγιο Στέφανο και στο Super Paradise. Με 50 χρόνια δραστηριότητας στον τουρισμό στην Κύπρο, εισέρχεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.
Αεροδρόμιο Καλαμάτας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώνεται» τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Και τα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για να αναλάβουν την παραχώρηση του αεροδρομίου για 40 χρόνια. Στόχος εντός του 2025 να αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης.