ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ο ρόλος - κλειδί της Tetra Pak στο μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης

Στα 49 εκατ. ευρώ έφτασε το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πάνω από σαράντα χρόνια και αποτελεί μέλος του διεθνούς ομίλου Tetra Pak που έχει παρουσία σε 160 χώρες.

Αποτελεί την κορυφαία εταιρεία ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών και συσκευασιών τροφίμων στην Ελλάδα, έχοντας παρουσία πάνω από 40 χρόνια στη χώρα μας, ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΕΑ), η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης, καλύπτοντας το 96% του πληθυσμού της χώρας με 174.000 μπλε κάδους.

Ο λόγος για την εταιρεία Tetra Pak που δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από σαράντα χρόνια και είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στην ανακύκλωση των χάρτινων και εύκαμπτων συσκευασιών που διακινούνται τα τρόφιμα, τα ποτά, οι χυμοί κ.λπ., ενώ το 2022 είχε κύκλο εργασιών που προσέγγισε τα 49 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανήκει στο διεθνή όμιλο Tetra Pak που έχει παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες με κύκλο εργασιών πάνω από 11 δισ. ευρώ, 54 εργοστάσια και περίπου 25 χιλιάδες εργαζόμενους. H παρούσα συγκυρία – διεθνώς – είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη χρηστή διαχείριση των συσκευασιών, δεδομένου ότι ένα τεράστιο – το μεγαλύτερο – τμήμα αυτών, παγκόσμια, δεν ανακυκλώνεται και καταλήγει στους ωκεανούς και στις χωματερές, συνεχίζοντας να μολύνει το περιβάλλον.

Ειδικά ο τομέας των τροφίμων – λόγω της μαζικότητάς του, ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος από την κακή διαχείριση των συσκευασιών μετά τη χρήση τους, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις, περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από το παγκόσμιο σύστημα των τροφίμων, σε όλη την αλυσίδα του.

Όπως τόνισε τη Δευτέρα ο Βασίλης Τσανός (φωτογραφία), Key Account Director της Tetra Pak, πελάτες της εταιρείας στην Ελλάδα είναι όλες οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων όπως Coca Cola 3E, ΜΕΒΓΑΛ, Κρι Κρι, Pepsico, Δέλτα, Friesland Campina (ΝΟΥΝΟΥ), Μινέρβα Ελαιουργική και πολλές άλλες. H εταιρεία έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ έχει κάνει άνοιγμα και στο Ισραήλ.

Επίσης ο κ. Τσανός αναφέρθηκε στο όραμα της Tetra Pak, τη συμβολή στην κυκλική οικονομία και την πρωτοβουλία “Go Nature Go Carton”, για τη δημιουργία ακόμα πιο βιώσιμων, χάρτινων συσκευασιών. Οι συσκευασίες αυτές αποτελούνται από φυτικά υλικά, είναι πλήρως ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Η Tetra Pak ενισχύει την ανακύκλωση καθώς δημιουργεί χάρτινες συσκευασίες σχεδιασμένες για να ανακυκλώνονται.

Αποτελούνται από ανανεώσιμα υλικά, όπως το χαρτί, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 70%, που προέρχεται από ξύλο από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση. Παράλληλα, η Tetra Pak δεσμεύεται για χρήση 10% ανακυκλωμένου πλαστικού στις χάρτινες συσκευασίες της μέχρι το 2025, ενώ μειώνει τα απορρίμματα μέσω της καινοτομίας των μη αποσπώμενων καπακιών στις συσκευασίες.

Όπως τονίστηκε, «κλειδί» για την περαιτέρω επέκταση της κουλτούρας ανακύκλωσης στη χώρα μας αποτελεί η συνεργασία για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, καθώς και η ενίσχυση όλης της αλυσίδας συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών.

Συνεργασία με την ΕΕΕΑ

Στην Ελλάδα, για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, η Tetra Pak συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΕΑ) και το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco. Η ΕΕΕΑ διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης και τα οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η ΕΕΑΑ παρέχει στους δήμους της χώρας 540 οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Μέτοχοι στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και οι εταιρείες συσκευασίας, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, Γιάννης Ραζής. Συνολικά στη διάρκεια του 2022 ανακυκλώθηκαν 521.000 τόνοι απορριμμάτων.

Όπως σημείωσε, η ΕΕΑΑ κάλυψε πλήρως τους στόχους και τη νομική υποχρέωση των συμβεβλημένων επιχειρήσεων, με επίτευξη 518 χιλιάδων τόνων έναντι υποχρέωσης 276 χιλιάδων τόνων, δηλαδή κάλυψη του στόχου κατά 188%. Παράλληλα, η ΕΕΑΑ ανακύκλωσε 53.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (όχι συσκευασίες, κυρίως χαρτί εντύπων), που αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της, που αφορούν στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Επιπλέον, η ΕΕΑΑ δίνει έμφαση στη χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών και έτσι έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 10.500 μπλε κώδωνες για την εξυπηρέτηση 23.000 επιχειρήσεων HORECA. Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης συγκαταλέγονται η εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με εκείνη που θα κατανάλωναν 870 νοικοκυριά και η αποφυγή 1,5 εκατ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ετήσια βάση ενώ εάν τα υλικά που ανακυκλώθηκαν δεν είχαν τελικά ανακυκλωθεί.

Το πρωτοπόρο εργοστάσιο της LM Eco στην Καρδίτσα

Στο μεταξύ, ένα νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco, έχει ενταχθεί στο δυναμικό της χώρας εισφέροντας στην ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων, που εδρεύει στην Καρδίτσα. Μέσω της ανακύκλωσης και της μετατροπής τους σε νέα υλικά και προϊόντα με πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα, η LM Eco δίνει νέα «ζωή» στις χάρτινες συσκευασίες, αλλά και σε υλικά πολυαλουμινίου και λευκοσίδηρου.

Η μονάδα στήθηκε από τον Λάμπρο Πουρδαλά (φωτό κάτω) και τον Θωμά Τζιγγενέ, αρχικά ως μια μικρή βιοτεχνία που στόχο είχε να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει, δίνοντας δεύτερη ζωή τις χάρτινες και αλουμινένιες συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Σε συνεργασία με την Tetra Pak συγκεντρώνει τις απαραίτητες ποσότητες ανακυκλώσιμων ειδών στη μονάδα της Καρδίτσας και κατόπιν, μέσω διαχωρισμού πολυστρωματικών συσκευασιών που αποτελούνται από χαρτόνι, αλουμίνιο και πλαστικό, δημιουργεί εκ νέου πρώτη ύλη, χαρτόνι ή αλουμίνιο, διοχετεύοντάς το σε βιομηχανίες για νέα χρήση, όχι στο χώρο των τροφίμων. Η μονάδα επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή πέντε τόνους την ημέρα, ενώ στόχος είναι να αυξήσει τη δυναμικότητά της, μέσω επενδύσεων.

«Η LM ECO ανακυκλώνει το 100% των συσκευασιών που παραλαμβάνεται από τα Κέντρα Διαλογής. Το 2021 και το 2022 ανακυκλώθηκαν 2.200 τόνοι χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων», δήλωσε ο κύριος Πουρδαλάς, ιδιοκτήτης του εργοστασίου.

«Για το αρχικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε πάμε πολύ καλά και είμαστε ευχαριστημένοι, όμως θέλουμε αναμφίβολα να μεγαλώσουμε. Στόχος μας είναι όχι μόνο να αναπτυχθούμε περαιτέρω εντός Ελλάδας, αλλά παράλληλα να προχωρήσουμε και σε εξαγωγές» αναφέραν οι Λάμπρος Πουρδαλάς και Θωμάς Τσιγγενές που τρέχουν το όλο project κάνοντας λόγο για προϊόντα κυκλικής οικονομίας (πολυαλουμίνιο) που αξιοποιούνται στη συνέχεια για οικοδομές και μονώσεις σε Σαντορίνη και Μύκονο, αλλά και άλλες παράλιες περιοχές.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους μονάδα στην Ελλάδα, ενώ τα μηχανήματα διαχωρισμού τα σχεδίασαν και τα μόνταραν οι ίδιοι οι ιδρυτές, έχοντας την τεχνογνωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Media Strom: Κυρίαρχη στα στρώματα, στοχεύει σε τζίρο 30 εκατ. ευρώ

Σε φάση ανάκαμψης ο κλάδος της στρωματοποιίας, ο οποίος είχε ακολουθήσει την καθοδική πορεία της οικοδομής και των επίπλων. Στα 160 εκατ. οι συνολικές πωλήσεις, με τη Media Strom να παραμένει με διαφορά στην πρώτη θέση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πυρετός» επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών, ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων

Από την ενέργεια μέχρι την πληροφορική και από τα τρόφιμα μέχρι τη ναυτιλία και τις κατασκευές ένας καταιγισμός μεγάλων deals, εντός και εκτός Χρηματιστηρίου, σημειώνεται στη χώρα αναδιαμορφώνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη.
kliafa_ergostasio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύγχρονη μονάδα για αναψυκτικά από την Κλιάφας με επένδυση 18 εκατ.

Στόχος του ομίλου Σαράντη που έχει εξαγοράσει την Κλιάφας είναι να κατακτήσει διψήφιο μερίδιο αγοράς στα αναψυκτικά σε βάθος τριετίας, ενώ έχει αρχίσει άνοιγμα και στις αγορές του εξωτερικού.
nero
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντεπίθεση της Χήτος με νέες συνεργασίες και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ

Άνοιγμα στη νότια Ελλάδα με εξαγορά της Ζήρια, στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Danone Waters και επέκταση στα «ελαφρά» αναψυκτικά είναι μερικές από τις κινήσεις ισχυροποίησης της εταιρείας που εμφιαλώνει το νερό Ζαγόρι.