ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Eurobank ανοίγει αυλαία για το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Την επόμενη εβδομάδα η Eurobank θα λάβει βαθμολογία για το κομμάτι της τιτλοποίησης Cairo που θα καλυφθεί με εγγυήσεις του Δημοσίου, ενώ άρχισαν ήδη οι συνεννοήσεις με τον ΟΔΔΗΧ για την κατάθεση της αίτησης ένταξης στο σχέδιο Ηρακλής.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει η Eurobank την πιστοληπτική αξιολόγηση (credit rating) για τη μεγάλη τιτλοποίηση, project Cairo, που θα καλύψει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ, ώστε να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Ήδη στελέχη της Eurobank έχουν πραγματοποιήσει επαφές με τον ΟΔΔΗΧ συζητώντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε η τράπεζα, αμέσως μετά τη λήψη της απαραίτητης αξιολόγησης, να καταθέσει αίτηση ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής». Η αίτηση θα αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιημένα δάνεια αξίας 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή για τα senior notes, που θα λάβουν και την απαιτούμενη υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένο οίκο.

Με βάση την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που έγινε τον Δεκέμβριο, το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπεται να προσφέρει εγγυήσεις μόνο στους τίτλους υψηλής διαβάθμισης που θα εκδοθούν από τις τράπεζες (senior notes), οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ελάχιστη πιστοληπτική βαθμολόγηση BB- στην κλίμακα της S&P (και αντίστοιχη στις κλίμακες των άλλων οίκων). Δηλαδή την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση με την Ελληνική Δημοκρατία.

Η εξασφάλιση τόσο υψηλής βαθμολογίας για τιτλοποιημένα προβληματικά δάνεια, ίσης με την τρέχουσα βαθμολογία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεν είναι μια εύκολη άσκηση για τις ελληνικές τράπεζες. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, στο ελληνικό σχέδιο κρατικών εγγυήσεων δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε τιτλοποιήσεις και δάνεια μικρής καθυστέρησης (κάτω από 90 ημέρες - δάνεια αβέβαιης είσπραξης), που θα ανεβάζουν τη βαθμολογία των τίτλων, ενώ στην Ιταλία τιτλοποιήθηκαν με το αντίστοιχο σχέδιο μόνο προβληματικά δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Η Eurobank καταφέρνει να ολοκληρώσει πρώτη αυτή τη δύσκολη άσκηση, επειδή έχει γίνει έγκαιρη και εντατική προετοιμασία. Τα πλέον πρόσφατα βήματα σε αυτή τη μακρά διαδρομή ήταν ο ορισμός της γενικής συνέλευσης μετόχων (31 Ιανουαρίου), όπου θα εγκριθεί η απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και η μεταφορά του σε νέα εταιρεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την doValue για τη μεταβίβαση της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Eurobank FPS στον ιταλικό όμιλο. Επιπλέον, η διοίκηση της Eurobank διευθέτησε, μέσω συμφωνίας με τους εργαζομένους, τους κοινά αποδεκτούς όρους για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων στην FPS.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το ζήτημα της στάθμισης κινδύνου από την ΕΚΤ, των τίτλων που θα εκδοθούν και θα φέρουν την κρατική εγγύηση, που είναι καθοριστική για την επιτυχεί ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Κλειδί η συμφωνία με την doValue

Μέσω της συμφωνίας με την doValue, όπως έχει γράψει το Business Daily, η Eurobank βλέπει πρώτη την επόμενη μέρα, μετά τη μακρά και επίπονη δοκιμασία των τραπεζών από την κρίση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων, με στόχο να υποχωρήσουν κάτω από το 15%, και δημιουργεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της ελληνικής αγοράς.

Το deal με την doValue, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στη νότια Ευρώπη, δίνει στην Eurobank την πρώτη θέση στη σειρά των μεγάλων τιτλοποιήσεων που θα προωθήσουν οι τράπεζες με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», καθώς επιτρέπει να καλυφθούν δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το νομοθέτη για την υλοποίηση τέτοιων συναλλαγών:

  1. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ανατεθεί η διαχείριση των δανείων που θα τιτλοποιηθούν σε μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Η Eurobank μεταβιβάζει στην doValue το 80% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας, Financial Planning Services (FPS), έναντι του ποσού των 248 εκατ. ευρώ και με τη δυνατότητα να λάβει πρόσθετο τίμημα 40 εκατ. ευρώ από το 2024 και μετά, εάν καλυφθούν οι στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου της «νέας» FPS για τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA). Το προσωπικό της νέας εταιρείας θα είναι περίπου 1.000 άτομα και θα προέλθει από τον Τομέα Προβληματικών Δανείων της Eurobank, στον οποίο εντασσόταν και η FPS.
  2. Η δεύτερη προϋπόθεση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η κρατική εγγύηση για τις ομολογίες ανώτερης διαβάθμισης της μεγάλης τιτλοποίησης, project Cairo, των 7,5 δισ. ευρώ είναι να έχουν πουληθεί προηγουμένως σε επενδυτές οι περισσότερες από τις ομολογίες μέσης και χαμηλής διαβάθμισης (mezzanine, junior notes). Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη συμφωνία με την doValue, η οποία συμφώνησε να αγοράσει το 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης. Η τράπεζα θα κρατήσει τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης, ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα καλυφθούν με την εγγύηση του Δημοσίου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ναι» από SSM για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου του σχεδίου «Ηρακλής»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.