ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βρέχει» κέρδη στις εισηγμένες το 2023, έρχονται μερίσματα ρεκόρ

Οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εντός του 2023 που αφορούν τα κέρδη του '22 φτάνουν το ποσό των 2,25 δισ. και θα ξεπεράσουν τα 2,4 δισ. μέχρι το τέλος του έτους με τα προμερίσματα που θα πληρωθούν το φθινόπωρο.

Πλουσιοπάροχα ανταμείβουν τους μετόχους τους οι εισηγμένες, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους το 2022 και το 2023 να σπάνε ιστορικά ρεκόρ.

Οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εντός του 2023 που αφορούν στα κέρδη του 2022 ξεπέρασαν ήδη το ποσό των 2,255 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ίδιων των εταιρειών.

Πρόκειται για μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου διανομές από κέρδη παρελθουσών κερδών αλλά και διανομές από ειδικό αποθεματικό.

Εντός του 2022 οι εισηγμένες είχαν μοιράσει στους μετόχους με όλους τους παραπάνω τρόπους το ποσό των 2,4 δισ.ευρώ. 

Εκτιμάται πως το ποσό αυτό θα «πιαστεί» εντός του 2023 και ενδεχομένως να ξεπεραστεί. Και αυτό γιατί  η κερδοφορία των εταιρειών το 2023 όπως όλα δείχνουν θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022 παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. 

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων που είχαν επιβληθεί το 2022 παραμένουν το τρέχον έτος, ενώ τα λειτουργικά κόστη όπως η ενέργεια και τα μεταφορικά υποχωρούν. 

Η αύξηση των κερδών για το 2023 σε σχέση με το 2022 θα σημάνει τη διανομή προμερισμάτων από τις εισηγμένες κυρίως το Φθινόπωρο του 2023 όταν θα έχουν «κλειδώσει» τα κέρδη του 9μηνου

Για αυτό και οι αναλυτές θεωρούν πως οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων που θα πληρωθούν έως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Το 2022 τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων είχαν ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ. Το ρεκόρ αυτό «απειλείται» φέτος όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα αποτελέσματα  πρώτου εξαμήνου που έχουν ανακοινώσει έως σήμερα η Eθνική, η Eurobank, η Τρ. Πειραιώς, η ΕΧΑΕ, ο Τιτάν, η Mtilineos, η Aegean, η Εntersoft κ.α

Πως διαμορφώνονται οι μερισματικές αποδόσεις

Αν πιαστούν τα 2,4 δισ ευρώ και φέτος τότε η μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ θα ανέλθει στο 2,7% (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 88 δισ. ευρώ) και αν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που δεν δίνουν ούτε φέτος μέρισμα θα ανέλθει στο άκρως ελκυστικό 3,5%.

Περίπου 57 εισηγμένες έχουν ανταμείψει του μετόχους τους από την αρχή του έτους, ενώ μέσα στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο θα μοιράσουν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους τους το Ιατρικό Κέντρο (2,6 εκατ. ευρώ), τα Jumbo (43,8 εκατ. ευρώ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (21 εκατ. ευρώ), ο ΟΛΠ (26 εκατ. ευρώ).,ο ΑΔΜΗΕ (13,5 εκατ. ευρώ), τα Πλαστικά Κρήτης (12,3 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ (2,13 εκατ.ευρώ), οι Μύλοι Κεπενού (0,3 εκατ. ευρω) και η Μπλε Κέρδος (4,3 εκατ. ευρώ). 

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι χρηματικές διανομές έχουν εξελιχθεί ως εξής: 1,3 δισ. το 2018, 2,2 δισ. το 2019, 1,8 δισ. το 2020, 1,7 δισ το 2021 και 2,4 δισ. το 2022. Oι μεγαλύτερες διανομές έγιναν το 2007 ύψους 5,4 δισ. ευρώ αλλά τότε το ΧΑ είχε 300 εισηγμένες και μερίσματα μοίραζαν και οι τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγινε holding η Alpha Trust AΕΔΑΚ και μπαίνει στον τομέα των ακινήτων

Aποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και η ίδρυση νέας εταιρείας. Η διοίκηση θα φέρει και άλλες δραστηριότητες κάτω από τη holding με στόχο να διευρύνει τις πηγές εισοδήματος.
prodea
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα «ψιλά γράμματα» στη δημόσια πρόταση της Invel για την Prodea

Η μετοχή λόγω χαμηλής διασποράς διαπραγματεύεται με premium και είναι δύσκολο να πετύχει η πρόταση. Αυτό εξυπηρετεί την Invel που δεν επιδιώκει τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ αλλά θα πρέπει να ενισχύσει το free float.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανεβάζει τον πήχη η Motor Oil στα 31 ευρώ για την αγορά ιδίων μετοχών

Η είσοδος της μετοχής στον MSCI Standard και η άνοδος της τιμής κατέστησαν το τρέχον πρόγραμμα ανενεργό για αυτό και θα λήξει πρόωρα. Το ποσό των 33,3 εκατ. έχει δαπανήσει η εταιρεία για αγορά δικών της μετοχών τους τελευταίους 14 μήνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει σελίδα η Intralot στις 7 Νοεμβρίου: Εκτός επιτήρησης η μετοχή

Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ θα διαπραγματευτούν απευθείας στην Κύρια Αγορά. Στο 7,13% θα ανέλθει το ποσοστό της Ιntracom Holdings, με 4,78% ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας. Οριστική λύση για το ομολογιακό δάνειο.