ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Intralot

Πώς ο Σωκράτης Κόκκαλης πετυχαίνει την ολική επαναφορά της Intralot

Πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 356 εκατ., μέσω ΑΜΚ 120 εκατ., τραπεζικό δανεισμό και έκδοση ομολόγου στο ΧΑ. Το 30% της αύξησης θα καλυφθεί από νέους επενδυτές. Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή της Intralot Inc στη Wall Street.

Οι βασικοί μέτοχοι της Intralot με τη βοήθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ, τη σύναψη τραπεζικού δανεισμού και την έκδοση ομολόγου.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει το Σεπτέμβριο του 2024 και έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,25%. 

Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες ο δανεισμός της εταιρείας θα μειωθεί -λόγω της αύξησης κεφαλαίου- θα απελευθερωθούν ταμειακές ροές και η μετοχή θα βγει από την επιτήρηση αφού τα αρνητικά ίδια κεφάλαια θα «γυρίσουν» σε θετικά.

Το ομολογιακό των 356 εκατ. ευρώ ήταν ένας βραχνάς για τη διοίκηση της Intralot αφού η αναχρηματοδότησή του μέσω νέου ομολόγου θα απαιτούσε κουπόνι άνω του 9% με το σημερινό περιβάλλον των επιτοκίων.

Η απόφαση των βασικών μετόχων (το fund Standard General του Κορεάτη Σου Κιμ με 32,9% και Σωκράτης Κόκκαλης με 32,4%) να βάλουν το χέρι στην τσέπη για δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο του 2022 και η «ανάγκη» των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια οδήγησαν στην παραπάνω συμφωνία που θα ανακοινωθεί επίσημα μέσα στον Σεπτέμβριο. 

O ρόλος των ελληνικών τραπεζών στη συμφωνία

Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν πλέον με καλύτερους όρους από τις ξένες.

Βεβαίως ο τραπεζικός δανεισμός θα έχει επιτόκιο πάνω από το 5,25% του σημερινού κουπονιού αλλά θα είναι διαχειρίσιμη η εξυπηρέτησή του. Επίσης, το μέσο ύψος των επιτοκίων δανεισμού της εταιρείας αναμένεται να μειωθεί, καθώς η έκδοση του ομολογιακού δανείου δεν θα καλυφθεί από τις τράπεζες αλλά θα γίνει δημόσια εγγραφή για την είσοδό του στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακριβώς το μίγμα της χρηματοδότησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά το μεγαλύτερο μέρος των 356 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν θα προέλθουν από τον τραπεζικό δανεισμό, θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου με περίπου 120 εκατ. ευρώ και μετά το ομολογιακό δάνειο με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Σε ότι αφορά στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, υπάρχουν συζητήσεις με τρίτους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αύξηση και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ένα 30% της αύξησης μπορεί να καλυφθεί από νέους μετόχους. Σήμερα το free float της αύξησης είναι περίπου στο 30%. Εκτιμάται ότι αδιάθετα θα μείνουν τα μισά (15%) και οι βασικοί μέτοχοι θα εκχωρήσουν ένα 15% των δικαιωμάτων τους ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για το 30%.

Τα δύσκολα χρόνια και η επιτήρηση της μετοχής

Το 2020 η πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου Intralot είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση. Με δάνεια 750 εκατ. ευρώ, τζίρο 344 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημιές 102 εκατ. ευρώ η εταιρεία κλυδωνίζοταν και η μετοχή εισήλθε σε καθεστώς επιτήρησης.

Με την παράταση του χρέους που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2021 και τη μείωση του δανεισμού με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων κατά 163 εκατ. ευρώ η Intralot πήρε μια βαθιά χρηματοοικονομική ανάσα.

Ακολούθησε η αναχρηματοδότηση του ομολόγου της αμερικανικής θυγατρικής με τραπεζικό δανεισμό (σημερινό ανεξόφλητο υπόλοιπο 215 εκατ. ευρώ) και η αύξηση κεφαλαίου των 129 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022 μέσω της οποίας εξαγοράστηκε το υπόλοιπο 30% της αμερικανικής θυγατρικής Intralot Inc. με στόχο να ενισχυθούν οι ταμειακές ροές και τα μερίσματα προς τη μητρική.

Η Ιntralot στο τέλος του 2023 θα είναι μια άλλη εταιρεία, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Τα ebitda θα ανέλθουν περί τα 135 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς ebitda θα υποχωρήσει στο 2,8x αφού θα έχει μεσολαβήσει η αύξηση κεφαλαίου. Οπως έκανε γνωστό η διοίκηση, στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται σήμερα το πρωι, τα ebitda είναι αυξημένα κατά 14%, οι ταμειακές ροές είναι ενισχυμένες κατά 20%, ο τραπεζικός δανεισμός μειωμένος κατά 10 εκατ.  και η μόχλευση βρίσκεται στο 3,7x.

Η ανάκαμψη των μεγεθών και η αναπτυξιακή στρατηγική

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Χρυσόστομος Σφάτος η στρατηγική της εταιρείας για επικέντρωση σε συμβόλαια τεχνολογίας σε ανεπτυγμένες αγορές αποδίδει καρπούς κάτι που αποτυπώνεται στα περιθώρια κέρδους που σε επίπεδο ebitda κινούνται πολύ πάνω από το 31%. 

O διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής στις ΗΠΑ κ. Ν.Νικολακόπουλος τόνισε ότι η παγκόσμια αγορά στα παιχνίδια λοταρίας θα κινηθεί φέτος στο +4,5% ενώ στις ΗΠΑ θα προσεγγίσει το +5%. Επισήμανε ότι αυτή την περίοδο βγαίνουν πολλοί διαγωνισμοί για εξοπλισμό λοταριών σε Αυστραλία, Βραζιλία και Νότια Αφρική, ενώ στις ΗΠΑ λήγουν 14 συμβόλαια στα οποία δεν εμπλέκεται η Intralot τα οποία και θα διεκδικήσει. Οπως διευκρίνισε η Intralot «κυνηγά» ανανεώσεις συμβολαίων σε λοταρίες που έχουν εγκαταστημένες υποδομές της, ώστε να μην έχει επενδυτικά κόστη και το συμβόλαιο να φέρνει υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Διεθνείς συνεργασίες και είσοδος στη Wall Street

Ο Σωκράτης Κόκκαλης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πλάνο της Intralot με έμφαση εκτός από τις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Βραζιλία. Προανήγγειλε επίσης τη συνεργασία με τρεις-τέσσερις μεγάλους παρόχους, δηλαδή ιδιώτες διαχειριστές μεγάλων λοταριών ώστε οι τελευταίοι να αγοράζουν τεχνολογία από την Intralot.

O κ. Κόκκαλης επιβεβαίωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του δανεισμού της μητρικής θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την είσοδο της αμερικανικής θυγατρικής στη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κάτι που χρονολογικά τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Απώτερος στόχος της διοίκησης της Intralot είναι η θυγατρική να απορροφήσει τη μητρική (reverse buyout) ώστε να είναι αυτό το σχήμα που θα εισαχθεί στη Wall Street.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε road shows η Intralot και κατέθεσε το ενημερωτικό για την αύξηση

Οι όροι της ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά η πιθανή σχέση ανταλλαγής θα είναι 1,2 νέες μετοχές για δύο παλαιές. Πώς θα αναχρηματοδοτηθεί το ομολογιακό δάνειο των 356 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Έρχεται «καθαρή» λύση για το θέμα των αρνητικών κεφαλαίων

Προτεραιότητα της διοίκησης να βγει η μετοχή από το καθεστώς επιτήρησης. Καλύτερες οι επιδόσεις το α' τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022. Άρχισαν οι διαδικασίες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Στοίχημα» Intralot στο i-lottery στις ΗΠΑ, τι θα κάνει για τον δανεισμό

Η απελευθερωμένη αγορά στοιχήματος στις ΗΠΑ έφερε πέρυσι τζίρο 200 εκατ. και EBITDA 75 εκατ. δολ., ενώ μεγάλη ανάπτυξη αναμένεται στις εφαρμογές κινητών. Άρχισε η διαδικασία για αναχρηματοδότηση του ομολόγου 356 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς πλήρωσε η Intralot ομόλογα 254 εκατ. με ετήσιο όφελος 5 εκατ. δολ.

Η αναχρηματοδότηση ομολόγου 254 εκατ. δολ έγινε με δανειακή σύμβαση και όχι με έκδοση νέων τίτλων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βγαίνει κερδισμένη. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν 50 εκατ. για τις αναπτυξιακές ανάγκες της θυγατρικής στις ΗΠΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.