ΓΔ: 1443.24 -0.43% Τζίρος: 30.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:05:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ο τραπεζικός θρίαμβος, οι χάκερ στην ΕΤΑΔ και η... γενναιοδωρία Βασιλάκη

Πώς η καλή χημεία Χατζηδάκη - Πατέλη έκανε τη διαφορά στις τράπεζες, η «χάρη» της Aegean στον φορολογούμενο, τα καρφιά Σκυλακάκη, οι επισημάνσεις Κ. Μαύρου στο Λονδίνο, οι χρυσές δουλειές με τα ταμπελάκια.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να εστιάζουν στα λαμπερά σημεία της επιτυχίας δηλαδή την εντυπωσιακή υπερκάλυψη της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας σε διάστημα ωρών και την έλευση μιας μεγάλης ιταλικής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο, στη σκιά όλων αυτών υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία: ένας μικρός θρίαμβος, από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Ο λόγος για την εξαιρετικά αποτελεσματική, ομαδική και υψηλού επαγγελματισμού δουλειά των πολλών εμπλεκομένων πλευρών: ΤΧΣ, Υπουργείο Οικονομικών, Μέγαρο Μαξίμου, σύμβουλοι, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Όλοι δούλεψαν συστηματικά και ομαδικά, τόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση του deal της Alpha Bank με τη UniCredit, όσο και για την δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας χωρίς ξεχωριστές ατζέντες, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, χωρίς άλλες σκοπιμότητες, χωρίς διαρροές και αλληλοκαρφώματα. Ομαδικότητα που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στη χώρα.

-- Είναι γεγονός ότι αρχικά υπήρξε κάποιος προβληματισμός σε κάποια στελέχη του ΤΧΣ για το κατά πόσο οι διεθνείς συνθήκες ευνοούν το placement της Εθνικής, ή για τη δυνατότητα μεγιστοποίησης του τιμήματος αν γίνονταν αργότερα οι πωλήσεις κ.ο.κ., προβληματισμός που έδωσε αφορμή για ένα μικρό… ανταρτοπόλεμο. Ωστόσο, μόλις η διοίκηση του ΤΧΣ έλαβε το μήνυμα, και μάλιστα loud and clear, από την κυβέρνηση, που επισήμανε τη μεγάλη εικόνα και την ευρύτερη σημασία για τη χώρα από την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα με την είσοδο μεγάλων διεθνών επενδυτών, οι όποιες αμφιβολίες του ΤΧΣ ξεπεράστηκαν και οι άνθρωποι του ΤΧΣ στρώθηκαν στη δουλειά. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το επίτευγμα του Ηλία Ξηρουχάκη και της ομάδας του να «τρέξουν» σε χρόνο ρεκόρ δύο μεγάλες και πολύπλοκες συναλλαγές, ακολουθώντας τις επιταγές του νόμου, βρίσκοντας τους συμβούλους, τρέχοντας διαγωνισμό κ.λπ., όλα με διαφάνεια και χωρίς παρατράγουδα. Αποκορύφωμα στάθηκε η περασμένη Δευτέρα, όπου -χωρίς διαρροές- την ανακοίνωση για την Alpha Bank ακολούθησε λίγες ώρες μετά η ανακοίνωση για το placement της Εθνικής.

-- «Κλειδί» για την αρμονική αυτή συνεργασία και την αποτελεσματική κινητοποίηση των εμπλεκομένων πλευρών προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η εξαιρετική σχέση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, η χημεία των οποίων λειτούργησε καταλυτικά στο να φτάσουμε σε αυτόν τον μικρό θρίαμβο στις τράπεζες.


Η γενναιοδωρία του Ευτύχη Βασιλάκη

Τα αποτελέσματα 9μηνου που ανακοίνωσε η Aegean εκθέτουν ακόμη περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών -στην πραγματικότητα την κυβέρνηση- για τη σπουδή που επέδειξε να ασκήσει τα warrants που κατέχει στην εταιρεία. Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο έδωσε κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην εταιρεία για να σταθεί όρθια εν μέσω covid και θα λάβει πίσω 85 εκατ. ευρώ σύμφωνα  με την τρέχουσα πορεία της μετοχής, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει 35 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη του 9μηνου ήταν εντυπωσιακά, πολύ καλύτερα και από το 2022, που ήταν ως τώρα η καλύτερη χρονιά της Aegean. Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση καθαρών κερδών 83% στα 170 εκατ ευρώ, διαθέσιμα 755 εκατ. ευρώ και σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 1. Η αποτίμηση της εταιρείας, είτε με όρους price/book value, είτε με όρους P/E είναι χαμηλά και όλα δείχνουν ότι θα βελτιωθεί, εκτός αν έρθουν τα πάνω - κάτω στη διεθνή οικονομία. Το Δημόσιο είχε σχεδόν μπροστά του δυόμιση χρόνια για να ασκήσει τα warrants και θα άξιζε να περιμένει, καθώς θα είχε πολλές πιθανότητες  να ανακτήσει παραπάνω κεφάλαια από τα 85 εκατ. ευρώ, ίσως και πάνω από τα 120 εκατ. που είχε διαθέσει. Αυτό που δείχνουν, πάντως, τα στοιχεία 9μηνου της Aegean είναι πως  η εταιρεία, έχοντας διαθέσιμα 755 εκατ. ευρώ, δεν θα δυσκολευόταν χρηματοοικονομικά να δώσει επιπλέον 35 εκατ. ευρώ αν η άσκηση των warrants γινόταν σε χρόνο που η μετοχή θα είχε 3 ευρώ παραπάνω από την τρέχουσα τιμή.

-- Από την άλλη και τα 85 εκατ. πολλά μας είναι, αγαπητοί φορολογούμενοι. Διότι, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, σε παρουσιάσεις και σε γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, τα 120 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί στην Aegean από το Δημόσιο ως κρατική επιχορήγηση - αποζημίωση έναντι των ζημιών της πανδημίας και όχι ως επιστρέψιμο δάνειο. «Δεν είναι οφειλή της εταιρείας για να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο», είχε υπογραμμίσει στη ΓΣ της Aegean τον περασμένο Ιούλιο. Με λίγα λόγια, με τη λογική του κ. Βασιλάκη, δεδομένου ότι τα χρήματα δόθηκαν για να καλυφθούν ζημιές της πανδημίας, και τα 85 εκατ. που επιστρέφει η εταιρεία στο Δημόσιο πολλά είναι. Τούτον δοθέντων ίσως πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Βασιλάκη για τη γενναιοδωρία του!

-- Κατά τα λοιπά ESG, εταιρική κοινωνική ευθύνη και τρία πουλάκια κάθονται...


Τα καρφιά Σκυλακάκη

Ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης για την απουσία στρατηγικής στη χώρα, μιλώντας στο συνέδριο της ΙΕΝΕ. «Πληρώνουμε αυτή την στιγμή πάρα πολλά χρήματα – όποιος ξέρει τα εσωτερικά των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας καταλαβαίνει – για το γεγονός ότι βάλαμε πολύ πρόωρα τεχνολογίες χωρίς να κερδίσουμε τίποτα από πλευράς “νηπιακής βιομηχανίας” ή από πλευράς εμπειρίας. Σήμερα τις πληρώνουμε πανάκριβα κατά βάση επειδή το πολιτικό σύστημα έχει πάντοτε μία ροπή προς επιδοτήσεις σε αυτά που φαίνονται εύκολα, καινούργια και της μόδας χωρίς να σκεφτόμαστε το μέλλον», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αφήνοντας πολλές αιχμές προς τις κυβερνήσεις, κυρίως της περασμένης δεκαετίας, που έτρεξαν να στηρίξουν με επιδοτήσεις και υψηλές τιμές ρεύματος την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών χαμηλής παραγωγικότητας που έχουν αλλοιώσει την αγορά των ΑΠΕ.


Η σπαζοκεφαλιά των λογαριασμών ρεύματος

Στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για το χάος με τους λογαριασμούς ρεύματος το οποίο φιλοδοξεί να βάλει σε τάξη με το λεγόμενο «πράσινο» τιμολόγιο. «Δεν ξέρω αν έχετε δει καμία σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας; Μπορεί να είναι λίγες σελίδες αλλά με πάρα πολύ μικρά γράμματα που απαιτεί μεγάλη εγκεφαλική ένταση για να την διαβάσεις. Χρειάζεται περίπου ένα δίωρο πολύ προσεκτικής ανάγνωσης σε έναν εξαιρετικά ικανό δικηγόρο για να αρχίσει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Τέτοιες συμβάσεις είχαμε και έχουμε μέχρι τώρα που καλούνται να τις υπογράψουν εκατομμύρια καταναλωτές». Με αυτό τον τρόπο ο κ. Σκυλακάκης υπεραμύνθηκε του νέου πράσινου τιμολογίου που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου που όπως είπε θα είναι απλό καθώς θα δίνει την δυνατότητα όπως γίνεται και με άλλα προϊόντα να συγκρίνει τιμή και να επιλέγει αυτόν που θεωρεί ότι του προσφέρει την καλύτερη τιμή.


Οι επισημάνσεις του Κ. Μαύρου στο συνέδριο του Reuters

Τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική επενδύσεων στις ΑΠΕ επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σε ομιλία του στο Reuters Events Energy Transition Europe 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο 13 και 14 Νοεμβρίου 2023. Στο συνέδριο συμμετείχαν και συζήτησαν για την ενεργειακή μετάβαση ορισμένοι από τους σημαντικότερους ηγέτες της Ευρώπης στο τομέα της ενέργειας και της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, ο εξηλεκτρισμός οδηγεί σε νέες χρήσεις και αγορές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια για τις τελικές χρήσεις και οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρόσημο, κατά τον κ. Μαύρο, θα είναι θετικό και για την ευρωπαϊκή κοινωνία  και για τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.


Η κυβερνοεπίθεση στην ΕΤΑΔ

Λήξη συναγερμού στην ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε. Η εταιρεία υποστηρίζει πως σταδιακά ανακτώνται όλες οι λειτουργείες και ήδη γίνεται αντιγραφή δεδομένων.Η κυβερνοεπίθεση βρήκε την ΕΤΑΔ με σεταρισμένα αντίγραφα και έτσι ήταν εύκολο να ανακτήσουν τον έλεγχο χωρίς να χαθεί κανένα ηλεκτρονικό αρχείο. Οι φήμες περί κυβερνοεπίθεσης και στα πληροφοριακά συστήματα του Υπερταμείου έχουν διαψευστεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περιπτώσει κυβερνοεπίθεσης σε δημόσιες εταιρείες όσο σημαντικό και να είναι το πρόβλημα, οι αρχές δεν έρχονται σε διαπραγματεύσεις με τους hackers, κατεβάζουν τους διακόπτες και προσπαθούν όσο χρόνο και να πάρει για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν υποκύψει και έχουν πληρώσει λύτρα, καθώς ο χρόνος για αυτούς είναι χρήμα.

-- Φαίνεται, πάντως, ότι οι χάκερ κάνουν πολλές επιθέσεις αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα κυβερνοασφάλειας, RedPacket Security, ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει δεχτεί επίθεση για λύτρα (ransom attack) από την κορυφαία ρωσική ομάδα χάκερ LockBit, που δηλώνει στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web) ότι το ίδρυμα έχει διορία ως τις 26 Νοεμβρίου για να πληρώσει, αλλιώς θα δημοσιευτούν από τους χάκερ όλα τα αρχεία του. Σημειωτέον ότι η LockBit ήταν πίσω από την πρόσφατη επίθεση στην κορυφαία κινεζική τράπεζα ICBC,η οποία τελικά υποχρεώθηκε να πληρώσει τα λύτρα, γιατί είχε φτάσει στο σημείο να κάνει συναλλαγές στην αμερικανική αγορά ομολόγων στέλνοντας... στικάκια, επειδή οι χάκερ είχαν μπλοκάρει τα συστήματά της.


Χρυσές δουλειές με... ταμπελάκια

Ακόμη και όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει τώρα με την πρωτοβουλία για μειώσεις τιμών κατά 5% για έξι μήνες, κάποιες νέες ανατιμήσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Στελέχη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ λένε ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν ταμπελάκια, όπως αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για να φαίνονται οι μειώσεις τιμών στα ράφια, βρήκαν ευκαιρία για υπερβολικές χρεώσεις, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι τα ταμπελάκια για τις μειώσεις έχουν ειδικές προδιαγραφές που ορίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι, όπως αναφέρουν, τα ταμπελάκια των μειώσεων διατίθενται στα σούπερ μάρκετ με τιμές διπλάσιες από αυτές που θα είχαν τα συνηθισμένα ταμπελάκια. Το έξοδο μπορεί να μοιάζει μικρό για ομίλους με το μέγεθος των αλυσίδων οργανωμένου λιανεμπορίου, αν όμως το δει κανείς από την πλευρά των εταιρειών πρόκειται για μια καλή δουλειά, αφού θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ταμπελάκια για να καλυφθούν όλα τα καταστήματα της επικράτειας και για μειώσεις σε περισσότερους από 1.000 κωδικούς προϊόντων.


Οι Λουδίτες συμβολαιογράφοι

Στην εποχή των Λουδιτών, των υφαντουργών του 19ου αιώνα που κατέστρεφαν τις μηχανές στα εργοστάσια της Αγγλίας, μας γυρίζει ολοταχώς η συμπαθής τάξη των συμβολαιογράφων. Ανακοίνωσαν αποχή διαρκείας από το λειτούργημά τους, κάτι που σημάνει, μεταξύ άλλων, μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων ακινήτων και πλειστηριασμών, επειδή δεν συμφωνούν με τη μετάβαση στα ψηφιακά συμβόλαια που προωθεί η κυβέρνηση και επιμένουν στο έντυπο συμβόλαιο με κανονικές υπογραφές. «Ας μας πουν συγκεκριμένα σε τι διαφωνούν», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, με αρκετές δόσεις αγανάκτησης. Δυστυχώς, όμως, για την κυβέρνηση οι συμβολαιογράφοι είναι από τις ειδικές επαγγελματικές ομάδες που είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα μια κυβέρνηση και μένει να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο χαρτί και τα ψηφιακά δεδομένα, ο οποίος να μην μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στροφή για τον φόρο στα διυλιστήρια, σιδηροδρομικά έργα, η ΤτΕ και ο Ποινικός

Η μεταβολή 180 μοιρών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΤτΕ σε ρόλο κριτή για τις τράπεζες, πού κολλούν τα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία, η όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ και η αναδιοργάνωση της Alpha Leasing.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.
Haris Doukas PASOK-KINAL-Dimos Athinaion
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Χρηματιστές στα κάγκελα, τα δέντρα του Δούκα και τα περίεργα του ΥΠΟΙΚ με Aegean

Τα περίεργα μαθηματικά του υπ. Οικονομικών με την κρατική ενίσχυση της Aegean, τα ερωτηματικά για το timing, ο Χ. Δούκας και οι σειρήνες του λαϊκισμού, χρηματιστές στα κάγκελα με την ΕΚ, ο Π. Ξενοκώστας και οι τιμές των πορτοκαλιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διαγωνισμός αστραπή για το 1,4% της Eurobank, η ΕΤΕ και ο spokesman του ΥΠΟΙΚ

Ανταγωνιστικές προσφορές θα αναζητήσει το ΤΧΣ για τις μετοχές της Eurobank, η Εθνική παίρνει σειρά, η αποχώρηση του Κ. Κωστή από την Alpha, η μετακόμιση των Starbucks και το καρφί των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στον Κ. Μητσοτάκη