ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Kopelouzos-Sissi
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου El-Sisi με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο, τον Πρωθυπουργό, Dr. Mostafa Madbouly, τον Υπουργό Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker, και στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου.

Η διπλωματία Κοπελούζου, η σιγή ασυρμάτου από ΔΕΗ και οι πλατφόρμες απάτης

Γιατί υπερέχει η ελληνική πρόταση διασύνδεσης με την Αίγυπτο, τα νεοϋρκέζικα ραντεβού του ΤΧΣ, οι πλατφόρμες της απάτης, η δίκη για τη Folli - Follie, parking στην Αθήνα με τιμές Μανχάταν, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και ο Άρειος Πάγος.

Το προβάδισμα του ελληνικού “GREGY Project”, έναντι του ανταγωνιστικού ιταλικού σχεδίου ενεργειακής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνάντηση του Δημήτρη Κοπελούζου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου. Σε μια περίοδο όπου οι Ιταλοί έχουν μπει στη σκακιέρα των μεγάλων ενεργειακών πρότζεκτ της Μεσογείου με ένα σχέδιο διασύνδεσης ανταγωνιστικό με το ελληνικό “GREGY”, αυτή η υψηλού επιπέδου συνάντηση επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό σχέδιο επιταχύνει, με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας να σημειώνει με έμφαση «την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (σ.σ.:PCI) στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, η ένταξη στα έργα PCI «ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης του έργου, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης». Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο “GREGY” προβλέπει τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, με συνδετικό κρίκο την Ελλάδα. Η συνολική παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο θα φθάνει 9,5 GW. Οι Αιγύπτιοι επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν το ελληνικό έργο, παρά την προσπάθεια των Ιταλών για «σφήνα», με την αιγυπτιακή προεδρία να υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος Ελ Σίσι έδωσε οδηγίες να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθούν τα προτεινόμενα έργα το συντομότερο δυνατό», αλλά και να «εξαλειφθούν τυχόν εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου».

-- Εν ολίγοις  το GREGY Project "τρέχει" με ταχύτητα και βρίσκεται σε άλλο επίπεδο ενώ η ιταλική σφήνα δεν φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία. Και πέραν του βαθμού ωρίμανσης του έργου υπάρχουν και ορισμένες ποιοτικές διαστάσεις που δίνουν υπεροχή στο ελληνικό σχέδιο, με βασικότερη την απόσταση. Η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου καλύπτει μια απόσταση περίπου 950 χλμ. όταν η αντίστοιχη διασύνδεση Ιταλίας - Αιγύπτου απαιτεί περίπου 2.000 χλμ., απόσταση που οδηγεί σε μεγάλες διαφορές τόσο στο κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών όσο και στις απώλειες ισχύος λόγω της μεταφοράς. Σημειώνεται επίσης ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες της Ιταλίας σε ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται στον βιομηχανικό βορρά και όχι στο νότο.


Σιγή ασυρμάτου από ΔΕΗ

Σε απόλυτη «σιγή ασυρμάτου» βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει του investor day που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο. Η διοίκηση και το επιτελείο της εταιρείας στεγανοποίησαν πλήρως τη ροή πληροφοριών προς τα έξω και σήμερα θα παρουσιάσουν αναλυτικά το αναθεωρημένο αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου τόσο σε ότι αφορά την εγχώρια όσο και τις διεθνείς αγορές. Και σε αντίθεση με το investor day του 2020, που κατά βάση η διοίκηση παρουσίασε μόνο σχέδια, αυτή τη φορά θα παρουσιαστούν και οι επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 3ετία. Ειδικά στο σκέλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περιττό να σημειώσουμε ότι η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την καθοδήγηση της διοίκησης για την μερισματική πολιτική τόσο για το 2023 όσο και για φέτος.


Τα νεοϋρκέζικα ραντεβού του ΤΧΣ

Μεγάλη «πέραση» έχει στη Νέα Υόρκη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 15 ραντεβού της διοίκησης του Ταμείου με επενδυτές, στο πλαίσιο του roadshow που οργανώνει αυτήν την εβδομάδα η JP Morgan.  Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς η διάθεση του πακέτου της Τράπεζας Πειραιώς τον προσεχή Μάρτιο αποτελεί ένα εξαιρετικά hot επενδυτικό στόρι.  Όπως μαθαίνουμε, ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής CEO, Νίκος Βαλαντάσης, που συμμετέχουν εκ μέρους του Ταμείου στο roadshow θα συναντηθούν, μεταξύ άλλων, με στελέχη της Bank of America, της BlackRock, της Barclay's και της Morgan Stanley. Έτσι θα πάρουν από πρώτο χέρι μια καλή γεύση για το πώς βλέπει η αγορά και οι μεγάλοι επενδυτές την πώληση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

-- Όπως σημειώσαμε στη στήλη την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει ένας σημαντικός τεχνικός λόγος που ευνοεί τη διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ. Αν διατεθεί το 27% των μετοχών της τράπεζας, η αξία του πακέτου θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα βάλει σε άλλο επίπεδο το εγχείρημα και θα κινητοποιήσει τις μεγάλες επενδυτικές δυνάμεις, κάτι που δεν  θα συμβεί αν το πακέτο είναι μικρότερο.

-- Σημειώνεται ότι στο συνέδριο της JP Morgan δεν θα συμμετάσχει τελικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταλαιπωρείται από γρίπη και μάλιστα με υψηλό πυρετό. Η ασθένεια του πρωθυπουργού οδηγεί και σε αναβολή του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα.


Οι πλατφόρμες απάτης

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι διάφορες περίεργες πλατφόρμες συναλλαγών, που υπόσχονται σε επενδυτές μυθικά κέρδη από συναλλαγές συναλλάγματος, κρυπτονομισμάτων ή μετοχών. Μιλάμε φυσικά για περιπτώσεις καραμπινάτης απάτης, που δυστυχώς έχουν και στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό θυμάτων, οι οποίοι χάνουν τα χρήματά τους και βρίσκονται σε μια «γκρίζα ζώνη», όπου οι αρχές λίγα μπορούν να κάνουν για να τους βοηθήσουν. Οι σχετικές προειδοποιήσεις στους επενδυτές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι συνεχείς. Τον Δεκέμβριο εκδόθηκαν πέντε και τον Ιανουάριο, μέχρι στιγμής, άλλες δύο. Ωστόσο, υπάρχει μια αμφιβολία για το πόσο γρήγορα εκδίδει αυτές τις προειδοποιήσεις η Ε.Κ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία προειδοποίηση της Ε.Κ, για την πλατφόρμα samstarcapital.com. Η Επιτροπή προειδοποίησε τώρα ότι δεν λειτουργεί με δική της άδεια αυτή η πλατφόρμα, όμως την απάτη έχει επισημάνει από τον Ιούνιο του 2023 η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Global Fraud Protection, σημειώνοντας μάλιστα στο αναλυτικό δημοσίευμά της ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες όπου δραστηριοποιείται κυρίως η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το σύστημα προειδοποίησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και λίγοι μήνες καθυστέρησης στην έκδοση μιας ειδοποίησης μπορεί να σημαίνουν ότι εκατοντάδες επενδυτές ίσως να χάσουν τα χρήματά τους.


Κρίσιμη δίκη για τη Folli - Follie

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια σημαντική δίκη για τη μελλοντική πορεία της Folli - Follie, αφού από το αποτέλεσμά της θα κριθεί η τύχη του σχεδίου εξυγίανσης του ταλαιπωρημένου -από τους βασικούς μετόχους του- ομίλου. Η αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος είχε δεσμεύσει την ακίνητη και κινητή περιουσία της εταιρείας ύψους 33 εκατ. ευρώ. Με βούλευμα  όμως του Συμβουλίου Εφετών  αποφασίστηκε να «ξεπαγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία ώστε η εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τρίτους και κυρίως να πληρωθούν οι ομολογιούχοι που στηρίζουν το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς μέρος της ακίνητης περιουσίας θα περάσει σε εταιρεία που έχουν συστήσει οι ίδιοι. Ο αντιεισαγγελέας όμως του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών μετά από σχετικό αίτημα επενδυτών που έχουν ζημιωθεί από την απομείωση της αξίας της εταιρείας. Έτσι, η αίτηση αναίρεσης θα εκδικαστεί σήμερα.


Parking στην Αθήνα με τιμές Μανχάταν

Η διαπίστωση ότι οι τιμές γενικώς έχουν ξεφύγει αποτελεί στις μέρες μας κοινοτοπία. Όπως και οι τιμές στα πάρκινγκ αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, όπου το να βρεις ελεύθερη θέση για παρκάρισμα απαιτεί μεγάλη εύνοια της τύχης. Ωστόσο, φίλος της στήλης υπέστη ένα μικρό σοκ όταν άφησε το αυτοκίνητό του σε κεντρικό πάρκινγκ, που χρεώνει με την ώρα και για έκτακτους λόγους το πήρε την επόμενη ημέρα, καθώς η τιμή που κλήθηκε να πληρώσει ήταν περισσότερα από 50 ευρώ! Τιμές που θυμίζουν Μανχάταν! Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι παρά τις τιμές… Μανχάταν πολλές φορές είναι αδύνατο να βρεις θέση σε πάρκινγκ στο κέντρο τη Αθήνας.


Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και ο Άρειος Πάγος

Πολύ μεγάλης εμβέλειας είναι οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω της μεταρρύθμισης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, αλλαγές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαρωτικές. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων, καθυστερήσεις που κατατάσσουν τη χώρα σε εξαιρετικά χαμηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις. Το θέμα είναι αν μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια σαρωτική μεταρρύθμιση χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και χωρίς τη θετική στάση των δικαστών. Διότι, αν καταλαβαίνουμε σωστά, σε πολλές για πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις που φτάνουν μέχρι τον Άρειο Πάγο. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Υπουργός σταρ, οι προμήθειες του Ηρακλή και η ενεργειακή απόβαση στην Αθήνα

Ενόχληση για την απουσία Ν. Δένδια, η ΕΛΒΟ, απόβαση στελεχών στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric στο Λαγονήσι, οι προμήθειες του Ηρακλή, οι επενδύσεις στα δίκτυα, αγωνία για το Ανακαινίζω, και πώς η Σκάρλετ Γιόχανσον νίκησε την ΑΙ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.
Skylakakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αμηχανία στον ΟΤΕ, το καζίνο, οι νέες φαεινές επιδοτήσεις και η Δωδώνη

Η ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου οπτικών της ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, πώς η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, σήμερα οι υπογραφές για το καζίνο στο Ελληνικό, η επόμενη ημέρα για  τα Παγωτά Δωδώνη και η κάλυψη για την Μπλε Κέδρος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ντρίπλα με τα υπερκέρδη, το εύκολο χακάρισμα των ΕΛΤΑ και η αισιοδοξία της Goldman

Τα υπερκέρδη που... δεν είχε το 2021 η ΔΕΗ και ο έλεγχος για το 2022, τα πεπαλαιωμένα συστήματα των ΕΛΤΑ που άφησαν «τρύπες» για τους χάκερ και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.