ΓΔ: 1448.34 0.10% Τζίρος: 11.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.

Ημέρες δόξας ζουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η JP Morgan, καθώς το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τους καθιστά περιζήτητους. Αν και υπήρξαν ακυρώσεις μετά την ασθένεια του πρωθυπουργού, ο οποίος τελικά θα μιλήσει στο συνέδριο διαδικτυακά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμα: Φωκίων Καραβίας (Eurobank), ο Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και θα έχουν δεκάδες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές το επόμενο διήμερο, τόσο εντός όσο και εκτός του συνεδρίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες είναι πολύ μεγάλο καθώς οι τραπεζικές μετοχές είναι το ιδανικό όχημα για όσους θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό story. Και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο αριθμός των επενδυτών ολοένα και μεγαλώνει.


«Απογειώνεται» για το ΧΑ το Αεροδρόμιο

Μια εμβληματική μετοχοποίηση αρχίζει σήμερα, με την ελπίδα να «οδηγήσει» νέα επενδυτικά κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) σπάει το ρόδι των νέων εισαγωγών για το 2024 σε μια έκδοση που θα κυμανθεί μεταξύ 670 - 785 εκατ. ευρώ. Σήμερα το Δημόσιο έχει το 55% του ΔΑΑ (30% ΤΑΙΠΕΔ και 25% Υπερταμείο), οι Καναδοί της PSP μέσω της θυγατρικής τους AviAlliance το 40% και το 5% ο όμιλος Κοπελούζου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα πωλήσει το 30% που κατέχει (90.000.000 μετοχές) ως εξής: Το 19% (57.000.000 μετοχές) θα διατεθεί μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και το εσωτερικό με εύρος τιμής 7 ευρώ -8,2 ευρώ ανά μετοχή. Το κατώτατο όριο του εύρους τιμής διάθεσης είναι μόνο ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης προσφοράς. Το 10% (30.000.000 μετοχές) θα πωληθεί με premium 19% στην AviAlliance που θα ανεβάσει το ποσοστό της στο 50% και το 1% (3.000.000 μετοχές) στον όμιλο Κοπελούζου, που από το 5% θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 6%. Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα και θα κλείσει την ερχόμενη Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου. Αν η τιμή κλείσει στο ανώτατο εύρος (8,2 ευρώ) τότε μαζί με το υπερτίμημα που θα πληρώσουν οι Καναδοί, τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν στα 784,7 εκατ. ευρώ. Αν η τιμή κλείσει στα 7 ευρώ τότε τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν στα 670 εκατ. ευρώ. Το 15% της έκδοσης (13,5 εκατ. μετοχές) 8α διατεθεί στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές και το 85% (76,5 εκατ. ευρώ) σε επενδυτές του εξωτερικού.

-- Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στις εκκρεμότητες που έκλεισαν η μία μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα, με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό για τα ελληνικά δεδομένα, η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διένειμε και τεράστιο μέρισμα 680 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 και προηγούμενες χρήσεις. Το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία το 50%.


Θα χτυπήσει το 1 δισ. η Mytilineos;

Πώς και πώς περιμένει το σημερινό conference call της Mytilineos η αγορά, το οποίο θα ακολουθήσει μετά την παρουσίαση του flash note των αποτελεσμάτων του 2023. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας το flash note θα ανακοινωθεί νωρίς σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο ΧΑ, ενώ το conference call θα πραγματοποιηθεί στις 17.30, δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Δεδομένου ότι το 2022 ήταν έτος επίτευξης ιστορικών επιδόσεων για την εταιρεία η αγορά περιμένει να δει τι θα γράψει τελικά το κοντέρ για το 2022 καθώς η ισχυρή δυναμική της Mytilineos έχει ήδη αποτυπωθεί στα προηγούμενα τρίμηνα. Δυναμική που έχει ενσωματωθεί στα μοντέλα των αναλυτών: στο ξεκίνημα του 2023 προέβλεπαν EBITDA κοντά στα 900 εκατ. και κέρδη λίγο υψηλότερα των 500 εκατ. ενώ τώρα ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών προβλέπει EBITDA για το 2023 ύψους 993 εκατ. ευρώ (από 823 εκατ. ευρώ το 2022) με τους πιο αισιόδοξους να «βλέπουν» να φτάνουν τα 1,014 δισ. και τους πιο συντηρητικούς να περιμένουν περί τα 970 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τα κέρδη η μέση εκτίμηση είναι 601 εκατ.  (από 466 εκατ. το 2022) με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση στα 629 εκατ. και την πιο συντηρητική στα 575 εκατ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών ο μ.ο. των εκτιμήσεων διαμορφώνεται στα 5.624 εκατ. ευρώ (από τζίρο 6,3 δισ. το 2022) με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση να ανέρχεται στα 5.966 εκατ. ευρώ και την πιο συντηρητικά στα 5.443 εκατ. ευρώ.

-- Με λίγα λόγια η ευχάριστη έκπληξη είναι ήδη γεγονός και το «στοίχημα» της αγοράς για σήμερα είναι αν θα δούμε μια δεύτερη έκπληξη: αν θα γράψουν το 2023 το 1 δισ. και κάτι τα EBITDA.

-- Σε ότι αφορά το conference call, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο στίγμα που θα δώσει ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, για το 2024 και τις παγκόσμιες τάσεις, τους στόχους της εταιρείας, τις στρατηγικές κινήσεις και τα επόμενα σχέδια. Και φυσικά το μέρισμα.  Μια σημαντική διαφορά φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι, παρά τις εντάσεις που υπάρχουν, με σημαντικότερη την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η ορατότητα και οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές είναι πολύ καλύτερες. Γεγονός που ίσως βοηθήσει να ειπωθούν περισσότερα στο call από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.


Φρένο σε μισθούς – συντάξεις

Με αρκετή αυστηρότητα, που αρμόζει στον ρόλο του, το ΔΝΤ προσπαθεί να μετριάσει τις διαθέσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. «Η κυβέρνηση», γράφει το Ταμείο στην Έκθεση του άρθρου IV, «θα πρέπει να αντισταθεί στις υπερβολικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, προστατεύοντας παράλληλα την κρίσιμη κοινωνική πρόνοια για τους ευάλωτους και αφήνοντας επαρκή περιθώρια για επενδύσεις». Επίσης, το Ταμείο αναφέρεται στην ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι «θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων και θα παράσχει κίνητρα για περισσότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών». Με την εξοικονόμηση από μισθούς και συντάξεις, θα γίνει δυνατή η αύξηση άλλων, κρίσιμων κοινωνικών δαπανών,  όπως για την υγεία και την εκπαίδευση, «οι οποίες είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες», όπως τονίζει το ΔΝΤ.


Ο δωρεάν γάμος των 50.000 ευρώ

Τελικά, ο γάμος των 50.000 ευρώ ήταν ο πιο φτωχικός γάμος της χρονιάς. Η νύφη, γνωστή τηλεπερσόνα και influencer και ο γαμπρός, γιατρός παθολόγος, δεν πλήρωσαν το παραμικρό για τις μικρές πολυτέλειες του γάμου, από το νυφικό μέχρι την πριβέ συναυλία γνωστού τραγουδιστή. Παρότι η νύφη έγραφε (πριν τον γάμο) ότι θα κόστιζε 50.000 ευρώ, κανένα τιμολόγιο δεν κόπηκε, καμιά φορολογική υποχρέωση δεν τηρήθηκε, ενώ η νύφη προσπαθεί να πείσει τώρα ότι όλα καλώς έγιναν: όπως ισχυρίζεται, όλοι όσοι προσέφεραν κάτι για αυτό τον γάμο το έκαναν χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, με αντίδωρο την προβολή που θα έπαιρναν μέσα από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της influencer. Προφανώς, οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να δεχτούν τέτοια υπερασπιστικά επιχειρήματα. Γιατί στο μέλλον κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που ελέγχεται θα λέει ότι προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, ίσως με μόνο αντάλλαγμα δυο σειρές με καλά λόγια σε ένα λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, πάντως, που έλειψε και σε αυτή την περίπτωση ήταν το ίδιο που λείπει συνεχώς, σε πολλές εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής στη χώρα μας: η (στοιχειώδης) φορολογική συνείδηση.

-- Τα ευρήματα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θυμίζουν ταινία των Μόντι Πάιθον, καθώς από τους πολλούς εμπλεκόμενους στον γάμο (τραγουδιστής, wedding  planner, εταιρία νυφικών, το κτήμα που έγινε η δεξίωση, το κομμωτήριο, το μακιγιάζ, το ανθοπωλείο, το κοσμηματοπωλείο, ο φωτογράφος, ο μουσικός, ο DJ κ.α.) ούτε ένας δεν εμφανίζει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή φορολογική εικόνα: πολλοί δεν δηλώνουν απολύτως τίποτα και ελάχιστοι δηλώνουν ελάχιστα ή ζημιές! Μια εικόνα που ίσως εξηγεί το παράδοξο πώς μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, η αγορά ακινήτων είναι σε άνθηση και γενικώς η κατανάλωση παραμένει ο κινητήρας της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε επισημάνει το περασμένο καλοκαίρι το μεγάλο παράδοξο, τα δηλωμένα ετήσια εισοδήματα να είναι 80 δισ. ευρώ και η κατανάλωση που δηλώνεται να είναι 140 δισ..

-- Βγαίνει, όμως, από αυτή την υπόθεση ένα πολύτιμο μάθημα που αρκετοί θα πρέπει να πάρουν. Είναι ευχάριστο να προβάλλουμε στα social media τη χλιδάτη ζωή μας και τα ακριβά μας αποκτήματα, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι οι σύγχρονοι εφοριακοί ελεγκτές δεν είναι χωμένοι όλη τη μέρα σε στοίβες χαρτιών, αλλά παρακολουθούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παίρνουν ιδέες για ελέγχους. Ας το έχουν υπόψη όσοι γράφουν για τον γάμο τους που κόστισε 50.000 ευρώ ή για τη νέα τους Ferrari...

-- Από την άλλη βέβαια, στις μέρες μας, τι να την κάνεις τη Ferrari αν δεν μπορείς να την επιδείξεις στο tik tok, το Instagram και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα. 


Καθυστερεί η απόφαση για το Champions League

Περισσότερο από ένα μήνα έχει καθυστερήσει η απόφαση της ΤΕΑΜ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, με Cosmote, Nova αλλά και τα ελεύθερα κανάλια να βρίσκονται στον αέρα καθώς αποτελεί το πολύτιμο πετράδι του στέμματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η προσφορά των ελληνικών καναλιών δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ΤΕΑΜ, που έχει καθυστερήσει να ανακοινώσει τον νικητή του κύκλου προσφορών και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέος γύρος διαπράγματευσης. Υπενθυμίζουμε πως την τελευταία δεκαετία τα τηλεοπτικά δικαιώματα της δημοφιλέστερης διοργάνωσης βρίσκονται στην Cosmote που έχει στοιχηματίσει πολλά σε Champions League και την ελληνική Super League. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ελέφαντες στο δωμάτιο, το μήνυμα του Βερολίνου και τα Μικέλ στο Ιράκ

Ο διοικητής της ΤτΕ θέτει το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής, τα δύσκολα μεταρρυθμιστικά θέματα της επόμενης κυβέρνησης, το σχέδιο Ηρακλής και για μικρές τράπεζες και το κέρδος της Intralot από την Ταϊβάν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μαθήματα πολιτικού marketing, η Goldman ξενοδόχος και η πλακίτσα της Ζωής

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά από τους πολιτικούς να αφήσουν την οικονομία να ανασάνει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναζητά ληστές τραπεζών για το κίνημα, η είσοδος της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία και ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Αεροδρόμιο «πετά» για ΧΑ, τα ρίσκα της αγοράς, η «νέα» Nova και ο Ηρακλής

Η ανησυχία για εκλογές - ελληνοτουρικά, η «αρχιτεκτονική» της διάθεσης του 30% του ΤΑΙΠΕΔ στον Αερολιμένα Αθηνών, η ένωση Wind και Nova, η απογοήτευση από ΕΥΔΑΠ και οι επισημάνσεις Θ. Καλαντώνη για πλειστηριασμούς - σχέδιο Ηρακλής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.