ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η επόμενη κρίση του ευρώ, η επέκταση του Ηρακλή και ο βομβαρδισμός από Πειραιώς

Γιατί οι αναλυτές φοβούνται ότι η νέα κρίση θα έχει στο επίκεντρο τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι συζητήσεις για επέκταση εγγυήσεων του Ηρακλή, ο βομβαρδισμός στοιχείων στους αναλυτές από την Πειραιώς, τα όρια στα στεγαστικά και το νέο ΔΣ της Intrum.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση του ευρώ; Σε μια κρίση που δεν θα θυμίζει την προηγούμενη, όπου κλονίστηκαν χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία; Αυτό φοβούνται όλο και περισσότεροι αναλυτές, που βλέπουν ότι τώρα μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο μιας νέας κρίσης οι δύο χώρες του σκληρού πυρήνα, η Γερμανία και η Γαλλία. Ο πολύπειρος αναλυτής Τσαρλς Γκαβ, της GavekalResearch, επισημαίνει σε ένα νέο σημείωμα ότι οι περιπέτειες του ευρώ δεν τελείωσαν με το γνωστό “Whatever it takes” του Μάριο Ντράγκι, κάτι που φαίνεται και από τα διαγράμματα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, όπου το κοινό νόμισμα βρίσκεται σε μια μακροχρόνια πορεία υποχώρησης. Στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στερώντας από τη Γερμανία το φθηνό φυσικό αέριο, ο Γκαβ επισημαίνει ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται πλέον με ρυθμό που υποδηλώνει σοβαρή ύφεση. Έτσι, έχει ενεργοποιηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς οι Γερμανοί καταναλώνουν λιγότερο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου της Γερμανίας έχει διευρυνθεί από 4% σε 6% του ΑΕΠ και το πρόβλημα μεταφέρεται στη Γαλλία, που επίσης απειλείται με ύφεση, η οποία απειλεί να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος της. Η πεποίθηση των αγορών ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτούσε πάντα τα ελλείμματα της Γαλλίας, αρχίζει να κλονίζεται. «Η βάση της ευρωζώνης καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας», τονίζει ο Γκαβ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ανεβούν υπερβολικά τα επιτόκια στη Γαλλία και να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση το έλλειμμα του προϋπολογισμού. «Εάν αυτή η ανάλυση είναι σωστή», καταλήγει ο Γκαβ, «τότε πλησιάζουμε τη στιγμή της αλήθειας για το ευρώ, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θα είναι ευχαριστημένοι».


Ο βομβαρδισμός από την Τράπεζα Πειραιώς

Κέρδισε τις εντυπώσεις η ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς στο call που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα, με αφορμή των παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 και του νέου τριετούς business plan. Οι αναλυτές δεν εντυπωσιάστηκαν μόνο από τις επιδόσεις, με την τράπεζα να πετυχαίνει το 2023 ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά και από τους στόχους του business plan που προβλέπει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία 1 δισ. για το 2025 και το 2026, αλλά και από τον όγκο πληροφοριών που τους διοχέτευσε η διοίκηση. Μιλάμε για έναν κανονικό... βομβαρδισμό με στοιχεία, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων να αριθμεί 92 σελίδες, ενώ 32 ήταν η σελίδες της παρουσίασης του busness plan.


Τα όρια στα στεγαστικά

Αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της θέσπισης ορίων (χρηματοδότηση έως 80% της αξίας του ακινήτου) στα στεγαστικά δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεδομένου ότι οι τράπεζες εδώ και χρόνια εφαρμόζουν αυτόν το κόφτη ασφαλείας, δηλαδή χρηματοδοτούν 70% με 80% της αξίας ενός ακινήτου, απαιτώντας ο αγοραστής να καταβάλλει το υπόλοιπο με μετρητά, κάποιοι εκτίμησαν ότι είναι πιθανό οι κεραίες της ΤτΕ να έχουν πιάσει διαθέσεις υιοθέτησης πιο επιθετικών τακτικών από τις τράπεζες, εξού και η παρέμβαση. Κάτι που όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που δεν είχε θέσει σχετικούς περιορισμούς έχοντας λάβει εξαίρεση λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και της αφύσικης συμπίεσης των τιμών των ακινήτων εξαιτίας της μεγάλης κρίσης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΚΤ είχε ζητήσει την επιβολή ορίων και η Ελλάδα (μαζί με την Κύπρο) ήταν οι μόνες που δεν είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχη προσαρμογή. Με τη χώρα πια να έχει αφήσει εδώ και καιρό την κρίση πίσω, και την αγορά ακινήτων σε άνθηση με τις τιμές να έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό ριμπάουντ, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε ότι έφτασε η στιγμή να μπουν τα όρια και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις στο μέλλον. Σημειώνουμε ότι το θέμα είχε θέσει πρόσφατα μετ' επιτάσεως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι η σημαντική αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβάλλει να ενεργοποιηθούν οι περιορισμοί της λεγόμενης μακροπροληπτικής πολιτικής.


Δύο αναπληρώτριες CEOs στην Intrum

Ενισχύεται το ηγετικό σχήμα της Intrum Hellas με αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, όπου θα εξακολουθήσει να έχει τον πρώτο ρόλο ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, το οποίο συγκροτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Με τις αλλαγές έρχονται δύο γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις με εκτελεστικές αρμοδιότητες: Η Αλεξάνδρα Φατσέα και η Μαρία Βεργή ανέλαβαν καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και θα έχουν, επίσης, αρμοδιότητες εκπροσώπησης της εταιρείας, τις οποίες θα συνεχίσει βεβαίως να έχει και ο Γ. Γεωργακόπουλος. Πρόκειται για αλλαγές που κρίθηκαν απαραίτητες για την καλή εταιρική λειτουργία, δεδομένου ότι από πέρυσι ο κ. Γεωργακόπουλος έχει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, αφού αναβαθμίστηκε εντός του ομίλου Intrum, αναλαμβάνοντας σημαντικές διεθνείς αρμοδιότητες ως Global Head of Servicing.


Οι εγγυήσεις του Ηρακλή

Αρκετή συζήτηση αρχίζει να γίνεται στους τραπεζικούς κύκλους για τον Ηρακλή ΙΙΙ, που τυπικά ενεργοποιήθηκε με τον νέο νόμο στο τέλους του προηγούμενου έτους και θα «τρέξει» ως το τέλος του 2024. Αυτό που συζητείται είναι αν είναι αρκετές οι εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ που έχει προσφέρει το Δημόσιο, ή αν θα χρειαστεί να αυξηθούν πολύ, ακόμη και να διπλασιαστούν για να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ. Στην πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν πρόωρες όλες αυτές τις εκτιμήσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ευσεβείς πόθους» τα περί διπλασιασμού. Όπως λένε, το ποσό των 2 δισ. μπορεί να καλύψει τιτλοποιήσεις της τάξεως των 6 δισ. ευρώ και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται επαρκές. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν θα «αφήσει στο κρύο» κάποια τράπεζα, αν χρειαστεί να αυξηθούν οι εγγυήσεις για να καλυφθεί μια τιτλοποίηση. Όμως, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι αυτή τη φορά οι όροι του Ηρακλή έχουν δυσκολέψει αρκετά, όχι μόνο επειδή ανέβηκε στο BB+ η ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση που θα πρέπει να πάρουν οι senior τίτλοι, αλλά και επειδή η Eurostat έθεσε τους δικούς της λογιστικούς κανόνες για να μην «φορτωθεί» το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα με ποσά από τις εγγυήσεις και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις τιτλοποιήσεις. Να δούμε, λοιπόν, λένε από το ΥΠΟΙΚ, τι «ψάρια θα πιάσουν» οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις τους και κυρίως με όσες είναι νέες και δεν έχουν «μονταριστεί» προ πολλού, για δούμε και αν χρειάζεται να γίνει κάποια νέα συζήτηση για τις εγγυήσεις.


Οι νέοι πύργοι ελέγχου

Έρχονται με φόρα οι remote towers (απομακρυσμένοι πύργοι ελέγχου) στα περιφερειακά αεροδρόμια. Αφού κατάφερε να κρατήσει για δέκα περίπου μήνες υπό άκρα μυστικότητα τον σχεδιασμό του πρότζεκτ, αποφεύγοντας και τις αναμενόμενες αντιδράσεις των φορέων της αεροναυτιλίας, με τους οποίους τα τελευταία καλοκαίρια βρέθηκε αρκετές φορές στα μαχαίρια, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προχωρά στο αίτημα για την εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο της εγκατάστασης απομακρυσμένων Πύργων Ελέγχου θα ξεκινήσει από τα 12 εκ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, πλην Χανίων και Ακτίου λόγω και της στρατιωτικής τους χρήσης. Η μυστική fast-track μελέτη που έγινε στις αρχές του 2023 προσδιόρισε το κόστος του έργου στα 71,289 εκατ. ευρώ. Οι remote towers ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κάμερες υψηλής τεχνολογίας, αισθητήρες, ανιχνευτές κίνησης, υπέρυθρη απεικόνιση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, customized οθόνες που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει σε μια πίστα αεροδρομίου ακόμη κι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν τη λύση, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά αεροδρόμια της χώρας μας, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στα νησιά, λόγω έλλειψης ελεγκτών ή άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων για την ασφάλεια των πτήσεων. Μέσα στο καλοκαίρι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο μοναδικός ελεγκτής δεν μπορεί ούτε να αρρωστήσει γιατί αλλιώς ρίχνει ρολά το αεροδρόμιο. Η προοπτική βεβαίως της απομακρυσμένης εναέριας κυκλοφορίας φέρνει αναταραχές στους κύκλους των εργαζομένων, που αισθάνονται ότι το επάγγελμα και η ασφάλεια των πτήσεων απειλούνται. Βεβαίως, όλοι θυμόμαστε πόσο είχε εκτεθεί η χώρα μας το καλοκαίρι του 2019 από τις μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια εξαιτίας των «λευκών» απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Φαινόμενο που εξομαλύνθηκε μόνο λόγω της πανδημίας και της άμεσης καταβολής του μπόνους αποδοτικότητας που θεσπίστηκε στις αρχές του 2020!


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 10.000 νέα στεγαστικά, η λυπητερή του Ηρακλή και τα σχέδια Γ. Κοντόπουλου

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το φιλόδοξο στεγαστικό πρόγραμμα για νέους, πώς το σχέδιο Ηρακλής αφήνει βάρη στο δημόσιο χρέος, η πρώτη εμφάνιση Κοντόπουλου στους δημοσιογράφους, οι αποδόσεις των μετοχών από το 2012 και η διάκριση της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εμπλοκές με το IRIS, οι αλλαγές στην Alpha Finance και τα ομόλογα της Intrum

Τι ζητούν οι επαγγελματίες από τις τράπεζες για το IRIS, οι σαρωτικές αλλαγές στο ΔΣ της Alpha Finance, γιατί δεν ανησυχούν στην Intrum για τα ομόλογα, οι παραβάσεις της Prelium, η υποχώρηση της Vodafone και το «χρυσό» τρίμηνο των τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυπριακό άγχος του ΑΔΜΗΕ, το μέρισμα της Aegean, Τέμπη και ανθρώπινα λάθη

Οι επιφυλάξεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ο... κρυφός χορηγός του σούπερ μερίσματος της Aegean, το λουκέτο για νοθεία στα καύσιμα, οι γκρίνιες μικροεπενδυτών για Πειραιώς, τα ανθρώπινα λάθη στα Τέμπη και οι πολιτικές ευθύνες.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.