ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giorgos Pitsilis, AADE
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Τηλεαστέρας υποψήφιος διοικητής ΑΑΔΕ, η Ελευθεροτυπία και οι «φευγάτοι» Ιταλοί

Δημοσιογράφος καναλιού ανάμεσα στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γ. Πιτσιλή, τα σενάρια για Hellenic Train και Ιταλούς, το «φρένο» στην Ελευθεροτυπία, τα ζόρια του Ant1+, ο Τζ. Κουτσολιούτσος ως CEO περιορισμένης ευθύνης και η πρώτη διάφανη TV.

Τέλος του έτους λήγει η θητεία του κ. Γιώργου Πιτσιλή στη διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Είναι η δεύτερη πενταετία που θα κλείσει στο τιμόνι της Ανεξάρτητης Αρχής, έχοντας υπηρετήσει χωρίς προβλήματα με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Έτσι, ο κ. Πιτσιλής δεν έχει δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης της θητείας του. Η είδηση είναι ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του και μάλιστα μεταξύ των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και ενός γνωστού δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού. Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αλλά ως τώρα δεν υπήρξε στην ιστορία δημοσιογράφος που να έχει καταλήξει επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Θα είναι μια καινοτομία και μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα καταλήξει, τελικά, στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, ή θα προτιμήσει μια πιο «ορθόδοξη» λύση.


Οι Ιταλοί που φεύγουν αλλά μένουν

Το τελευταίο διάστημα οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τους Ιταλούς της Hellenic Train, που θέλουν να φύγουν αλλά δεν φεύγουν τελικά. Στον κύκλο της φημολογίας δεν είναι εντελώς αμέτοχα και τα κυβερνητικά στελέχη, που πιθανότατα δεν θα «τα έβαφαν μαύρα» αν έφευγαν οι Ιταλοί. Βεβαίως για να φύγουν κάποιος πρέπει να πάρει την εταιρεία – μονοπώλιο του ελληνικού σιδηροδρόμου. Αλλά ποιος να θέλει να την πάρει με το σιδηροδρομικό δίκτυο να παραπαίει; Γιατί κάτι ακούμε για Γάλλους, μόνο που οι Γάλλοι όταν ήταν να πάρουν την τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστριψαν κανονικά. Ακούγεται, όμως, και εγχώριος παίκτης, που αν είναι της λογικής του αλεξιπτωτιστή μάλλον δεν θα ωφελήσει πολύ τους πολύπαθους σιδηροδρόμους. Εντωμεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχει αποψιλωθεί. Ο παραιτηθείς πρόεδρος Dario Lo Bosco, αντικαταστάθηκε χθες από τη Sofia Nasi, στέλεχος της μητρικής FSI. Ο διευθύνων σύμβουλος Μaurizio Capotorto, που θέλει διακαώς να απεμπλακεί και βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στην Ιταλία, μένει μέχρι την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2023. Εν τω μεταξύ, η προσέγγιση των Ιταλών στον πολύπειρο Θανάση Ζηλιασκόπουλο, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει διατελέσει για πέντε χρόνια και επικεφαλής της πάλαι ποτέ δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως μαθαίνουμε δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει. Δεν είναι και εύκολη απόφαση να πάρει κανείς αυτό το ρίσκο. Αν και η πλευρά του Δημοσίου, μετά το κάζο στις ελληνικές ράγες, θα ήθελε μια έμπειρη φωνή στη διοίκηση της ιταλικής θυγατρικής.


Φθινόπωρο η Ελευθεροτυπία

Κατεβάζουν ταχύτητα για την έκδοση της νέας Ελευθεροτυπίας στην Alter Ego. Μετά την απόκτηση του ιστορικού σήματος επικράτησε ένας ενθουσιασμός στο συγκρότημα και οι αρχικές σκέψεις ήθελαν την άμεση έκδοση της εφημερίδας. Ωστόσο όπως μαθαίνουμε τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκαν πιο ψύχραιμες σκέψεις που οδήγησαν στην απόφαση για την μετάθεση της έκδοσης για το φθινόπωρο προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία. Σημειώνεται ότι προβλέπεται η έκδοση μόνο του κυριακάτικου φύλλου.


Υπό πίεση το Ant1+

Υπό πίεση, μεγάλη πίεση για την ακρίβεια, βρίσκεται η συνδρομητική πλατφόρμα του Ant1, το Ant1+, καθώς τα νούμερα δεν «τρέχουν» όπως περίμενε η διοίκηση. Το αντίθετο μάλλον. Έτσι, όπως μαθαίνουμε, το project της online συνδρομητικής πλατφόρμας βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης και το μέλλον της δεν διαγράφεται ευοίωνο.


Low tech πελάτες τραπεζών

Το ιδανικό σχήμα για τις τράπεζες αυτόν τον καιρό της ψηφιακής επανάστασης είναι να περάσουν όλες οι άχαρες δουλειές σε ηλεκτρονικά συστήματα και να απελευθερωθούν οι υπάλληλοι των καταστημάτων για να κάνουν τις δουλειές που φέρνουν κέρδη. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα πάνε εντελώς στραβά, όχι επειδή οι τράπεζες δεν έχουν αναβαθμίσει επαρκώς τα τεχνολογικά τους συστήματα, αλλά επειδή υπάρχουν πάντα οι… low tech πελάτες, συνήθως ηλικιωμένοι χωρίς εξοικείωση με την τεχνολογία. Η εικόνα σε κατάστημα μεγάλης τράπεζας ήταν χαρακτηριστική: λειτουργούσε μόνο με ένα ταμείο και χωρίς ουρά στο γκισέ, όπως ακριβώς είναι και ο στόχος. Μια μεγάλη ουρά, κυρίως ηλικιωμένων πελατών, όμως, ήταν συγκεντρωμένη μπροστά στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών που βρίσκεται στο εσωτερικό του καταστήματος (εξυπηρετεί πληρωμές λογαριασμών κ.α.). Δυστυχώς για την τράπεζα, οι περισσότεροι πελάτες δυσκολεύονταν στη συναλλαγή με το μηχάνημα και, επειδή δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος, υπάλληλος, η διευθύντρια του καταστήματος ήταν υποχρεωμένη να στέκεται δίπλα στο μηχάνημα για να καθοδηγεί τους ηλικιωμένους πελάτες. Από περιέργεια, τη ρωτήσαμε αν βρίσκεται ώρα εκεί και η απάντηση ήταν: «Από τις 9.00».

-- Κάπως έτσι, η τράπεζα έχει και state of the art μηχάνημα εξυπηρέτησης και χάνει το κορυφαίο στέλεχος του καταστήματος για αρκετές ώρες για να εξυπηρετεί τους συναλλασσόμενους με το μηχάνημα, αντί να κάνει δουλειές υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όπως μας είπε και η διευθύντρια, είναι μια μεταβατική περίοδος, θα περάσει.


Ένας CEO περιορισμένης ευθύνης

Μάλλον θα μπέρδεψε τους δικαστές ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με την απολογία του, που συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα. Την πρώτη ημέρα, έδωσε την εικόνα του αδικημένου και παραγνωρισμένου γιου, σε μια εταιρεία όπου το μοντέλο διοίκησης ήταν «ενός ανδρός αρχή», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο πατέρας του, Δημήτρης, είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ο ίδιος, όπως είπε, ορισμένες φορές δεν μπορούσε ούτε μια φράση να ολοκληρώσει. Τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του, παρουσίασε τον εαυτό του ως ένα διευθύνοντα σύμβουλο ομίλου που παρακολουθούσε τα πάντα. «Για το δικό μου όμιλο», είπε, «ήξερα μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

-- Η πιθανότερη ερμηνεία που μπορεί να δώσει κανείς, με βάση τα παραπάνω, είναι ότι στη μητρική Folli Follie έκανε κουμάντο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παρακολουθούσε τις θυγατρικές. Τυπικά, βέβαια, και με βάση τους ορθόδοξους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, που δεν φαίνεται να εφαρμόζονταν ευλαβικά από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, δεν νοείται διευθύνων σύμβουλος ομίλου να παρακολουθεί μόνο τις θυγατρικές και να μην ξέρει τι γίνεται στη μητρική, την οποία διοικεί εν λευκώ ο πατέρας του. Όλα αυτά δεν έχουν πολύ ενδιαφέρον πια, εκτός από την ποινική παράμετρο: το δικαστήριο θα κληθεί να αξιολογήσει ποιος ευθύνεται για τις λαθροχειρίες στη θυγατρική της Ασίας, με σκοπό την παραποίηση του ισολογισμού της Folli Follie. Από όσα είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτος, αυτό που θέλει να καταλάβουν οι δικαστές είναι ότι ο ίδιος δεν είχε την παραμικρή σχέση με όλα αυτά.


Η διάφανη τηλεόραση στην Ελλάδα

Την πρώτη διάφανη τηλεόραση σχεδιάζει να φέρει στην ελληνική αγορά η LG, πιθανότατα από την επόμενη χρονιά, καθώς η εταιρεία θέλει να δώσει έμφαση στις premium τηλεοράσεις και να ανατρέψει την πτώση 3% σε αξία που κατέγραψε το 2023 με τα ποσοστά της να μειώνονται από το 27,5% στο 26,5%. Όπως ανέφεραν στελέχη της LG Ελλάδος χθες, η εταιρεία στοχεύει να απομακρυνθεί από τις φθηνές συσκευές και να επικεντρωθεί στις premium τηλεοράσεις ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή στις λευκές συσκευές, καθώς το ποσοστό της στις OLED, παραμένει χαμηλό, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για premium προϊόντα αυξάνεται. Πάντως, οι εκτιμήσεις της εταιρείας για το 2024 παραμένουν θετικές λόγω και των αθλητικών διοργανώσεων του φετινού καλοκαιριού (Euro και Ολυμπιακοί Αγώνες), έχοντας καταγράψει ήδη μια αύξηση 5% στο πρώτο τρίμηνο, με τη συνολική άνοδο να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 10%. Παράλληλα η LG εξετάζει να εισέλθει και σε νέες κατηγορίες προϊόντων, κοιτώντας πλέον και πιο χαμηλές κατηγορίες, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να φέρει εντοιχισμένες κουζίνες και φούρνους.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «ασυλία» τραπεζιτών, το τζάκποτ της ΑΑΔΕ και ο Μυτιληναίος για Μητσοτάκη

Tο σχέδιο Φλωρίδη να επαναφέρει τις αυτεπάγγελτες διώξεις για τραπεζικά στελέχη, οι έπαινοι Μυτιληναίου για τον πρωθυπουργό, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Ideal, η πρόταση των Public στη Vodafone και η κλήρωση των 100.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ξένες πρεσβείες και το appodixi, ο θόρυβος στις τράπεζες και το πλαφόν στο ΦΑ

Ο υποτιθέμενος επενδυτικός πυρετός στις τράπεζες, πώς περπατά η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο αέριο, οι εξελίξεις για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, το δράμα της Credit Suisse και η ομιλία της Ευγενίας Μανωλίδου σε Καναδούς επενδυτές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ιστορική μέρα των τραπεζών, νέο deal από Ideal, η στεγαστική κρίση και το AirBnB

Τα 15 χρόνια χωρίς μερίσματα και μια παλιά ιστορία, γιατί η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ δεν έφερε ενθουσιασμό, ο Λ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, τα νέα μέτρα για το Airbnb και οι Coldplay γέμισαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η επιστολική ψήφος και κανένας καλός δεν χάνεται

Αρχίζει σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου των τραπεζών, η επιστροφή του Α. Σπηλιωτόπουλου, η έξοδος των κερδοσκόπων, μικροί εργολάβοι στην επίθεση, οι νέες εφαρμογές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ραντεβού στις 8 Μάϊου.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.