Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και την καταγγελία της σύμβασης που έχει το Δημόσιο με την ιταλικών συμφερόντων Hellenc Train, άφησε η κυβέρνηση, εάν αποδειχθεί ότι το τρένο στα Τέμπη μετέφερε παράνομο φορτίο.
Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν το δέοντα, ωστόσο ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση πραγματικά το δημόσιο συμφέρον και όχι με οδηγό το συναίσθημα, ή ακόμα χειρότερα τις επικοινωνιακές ανάγκες για την αντιμετώπιση της θλιβερής υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος στο Τέμπη.
Διότι, αν η καταγγελία γίνει με όρους επικοινωνίας, χωρίς να εδράζεται σε πανίσχυρη νομική βάση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Hellenic Train να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Όπως συνέβη με το Λαγονήσι όπου γνωστός ξενοδόχος ανάλαβε από το Δημόσιο ένα ακίνητο φιλέτο για την υλοποίηση μεγάλου τουριστικού project, ωστόσο η σύμβαση κακοφόρμισε, με ευθύνη του δημοσίου, και τελικώς επιδικάστηκε αποζημίωση στον επιχειρηματία ύψους… 673 εκατ. ευρώ.
Και ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος γιατί μια καταγγελία της σύμβασης τώρα μπορεί να μετέδιδε ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ωστόσο η λυπητερή μπορεί να έρθει χρόνια μετά και να βαρύνει τον φορολογούμενο.
Υπενθυμίζουμε δε κάτι που ανέφερε το BD και στο σχετικό ρεπορτάζ και έχει τη σημασία του: Στελέχη του σιδηροδρομικού κλάδου, πάντως, σχολιάζουν πως δεν βλέπουν πού θα «πατήσει» το Δημόσιο, όταν μόλις προχθές -κι ενώ η κόντρα είχε ήδη φουντώσει- το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έβαλε την τελική υπογραφή για την αποζημίωση των 62 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για το 2023, αποδεχόμενο ότι ο πάροχος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
Υψηλό τίμημα για τη Nova
Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Nova και, ενδεχομένως, η πλήρη αποεπένδυση της BC Partners από τη United Group, τμηματικά από τις χώρες όπου έχει παρουσία η τελευταία.
H Nova είναι μία επένδυση που έγινε πριν 2,5 χρόνια (Nova και Wind) αλλά έγινε μέσω της United Group, στην οποία από το 2019 το 55% ελέγχει η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου.
Το τίμημα για όλη τη United Group (δάνεια και equity) εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή οκτώ φορές τα EBITDA και για τη Nova περίπου στα 2 δισ. ευρώ, επίσης με πολλαπλασιαστή κοντά στο 8x. Σημειώνεται πως η Nova δεν έχει δάνεια. H Νova (τότε Forthnet) και η Wind είχαν εξαγοραστεί έναντι 1,15 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της United Group έχει εκδηλωθεί κυρίως από αραβικά funds και Άραβες στρατηγικούς επενδυτές, όμως οι τελευταίες πληροφορίες για τη Νοva αναφέρουν πως θα περάσει στα χέρια του ιδρυτή της United Group, Ντράγκαν Σόλακ.
Παραίτηση με μπηχτές από τον Φ. Ταμβακάκη
Η παραίτηση του Φαίδωνα Ταμβακάκη από τη θέση του αντιπροέδρου (μη εκτελεστικό μέλος) του διοικητικού συμβουλίου της Αlpha Trust Ανδρομέδα ΕΕΕΧ δεν ήταν αναμενόμενη, αλλά ούτε και έκρυβε κάτι.
Η συμμετοχή του κ. Ταμβακάκη σε αρκετά ΔΣ εισηγμένων προκάλεσε την παρέμβαση της Κεφαλαιαγοράς, που αξίωσε να μειωθεί αυτή η δραστηριότητα. Έτσι, ο κ. Ταμβακάκης αποχώρησε από το ΔΣ της Ανδρομέδα, αλλά βεβαίως παραμένει πρόεδρος στο ΔΣ της Holding και εκ των βασικών μετόχων.
Ο κ. Ταμβακάκης, με αφορμή την αποχώρηση του από την Alpha Trust Aνδρομεδα ΕΕΕΧ, άφησε και μια μπηχτή για την εξέλιξη του κλάδου των εταιρειών χαρτοφυλακίου: «Την 25ετία που πέρασε, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά απώλεσε τις 23 από τις 24 εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Μαζί έλειψαν και περίπου 4,2 δισ. ευρώ (από το 1999) μακροπρόθεσμα κεφάλαια με ιστορική συμβολή στην εξισορρόπηση της αγοράς σε ακραίες περιόδους. Παράλληλα, σκόρπισε ένας σοβαρός αριθμός επενδυτών οι οποίοι είχαν επωφεληθεί από την επαγγελματική διαχείριση και είχαν απολαύσει εξαιρετικά εισοδήματα».
Η Ανδρομέδα παραμένει πλέον η μοναδική εκπρόσωπος του κλάδου και από την ίδρυση της το 2000 έχει απόδοση 192,29% έναντι απόδοσης -19,43% του Γενικού Δείκτη.
Η Πειραιώς και οι startups στην Πάτρα
Σε μια κατάμεστη αίθουσα με περίπου 200 άτομα, εκ των οποίων περίπου τα μισά ήταν φοιτητές, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις startup προσπάθειες από την Πειραιώς εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της τράπεζας Piraeus Startup Accelerator.
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της Piraeus, Γεώργιος Χαντζηνικολάου και, απευθυνόμενους στους νέους που φιλοδοξούν να εμπλακούν με την επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι «οφείλουμε να σας κατανοήσουμε, να σας στηρίξουμε, να βγάλουμε από τη μέση εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σας, να σας μεταφέρουμε την εμπειρία και τη γνώση μας, και να δημιουργήσουμε χώρο και ευκαιρίες για να αναπτύξετε τις ιδέες και τα σχέδιά σας».
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους νέους της Πάτρας -σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή παράδοση στην πόλη σε τεχνολογικές εταιρείες- με τον κ. Χαντζηνικολάου να τονίζει ότι η Πειραιώς έρχεται να δώσει ώθηση στα start up να μεγαλώσουν μέσα από το accelerator και να καλύψει το έλλειμμα ευκαιριών που υπάρχει μεταξύ περιφέρειας και Αθήνας. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να τολμήσουν, να μην φοβούνται να αποτύχουν γιατί ότι χωρίς ανάληψη κινδύνου δεν νοείται επιχειρείν.
Στα πολλά που ακούστηκαν περιλαμβάνονται και κάποια που όσο να ‘ναι προκαλούν μια θλίψη για την κατάσταση της Ελλάδας εν έτη 2025. Την έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Αθήνα, καθώς και αεροπορικής σύνδεσης, που κάνει το πρόβλημα της μετακίνησης επενδυτών και πελατών στην Πάτρα δύσκολο και κουραστικό.
Ατελής ενημέρωση για το ρεύμα
Κάτι έχει αρχίσει να μην πηγαίνει καλά με τη δημοσίευση των τιμολογίων για το ρεύμα στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, ο πίνακας που είχε αναρτηθεί με τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου παρουσίαζε πολλές ελλείψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία των σταθερών (μπλε) τιμολογίων είχαν αναρτηθεί μόνο δύο προϊόντα (της ΔΕΗ).
Δεν είναι σαφές αν για τις ελλείψεις ευθύνονται πάροχοι που δεν έστειλαν στοιχεία, ή κάποιες αστοχίες στη λειτουργία του μηχανισμού της ΡΑΑΕΥ. Καλό είναι όμως να αποκατασταθούν αυτά τα προβλήματα, γιατί η έγκαιρη και πλήρης δημοσίευση είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός διαφάνειας για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και τα στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση των καταναλωτών, ώστε όσοι το επιθυμούν να διευκολύνονται στην αλλαγή παρόχου.
Κερδίζει έδαφος το IRIS στις πληρωμές
Οι κάρτες παραμένουν κυρίαρχες στις πληρωμές στην Ελλάδα, με ποσοστό 74,1% επί των συναλλαγών χωρίς μετρητά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για το α' εξάμηνο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη -μόνο στην Πορτογαλία το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος οι άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS, που σύντομα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο όταν γίνει υποχρεωτική η χρήση του από τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι μεταφορές πίστωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με το IRIS, έχουν φθάσει σε ποσοστό 22% του συνόλου των πληρωμών χωρίς μετρητά.
Το ζητούμενο είναι να κερδίσει ακόμη περισσότερο έδαφος το IRIS, καθώς είναι γνωστό πόσο επιβαρύνονται οι συναλλαγές με κάρτες από τις χρεώσεις των πολυεθνικών οργανισμών πληρωμών (Visa, Mastercard), σε αντίθεση με το IRIS, όπου τα κόστη μηδενικά για τους καταναλωτές και πολύ χαμηλά για τους επαγγελματίες.
Η Κάλλας στα νέα 5ευρα
Η ΕΚΤ επέλεξε τα επικρατέστερα πρόσωπα από τον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού που θα κοσμούν την πρόσθια όψη των νέων τραπεζογραμματίων του ευρώ. Η απόφαση έλαβε υπόψη τα σχόλια που προέκυψαν από τις δημόσιες έρευνες και τις ομάδες εμπειρογνωμόνων.
Στην πρόσθια όψη του 5ευρου θα είναι η Μαρία Κάλλας, στο 10ευρω ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, στο 20ευρω η Μαρία Κιουρί, στο 50ευρω ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και στα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και η Μπέρτα Φον Ζούτνερ αντίστοιχα.
Η ΕΚΤ θα προκηρύξει διαγωνισμό σχεδίου το 2025, επιτρέποντας στο Διοικητικό Συμβούλιο να επιλέξει τα τελικά σχέδια το 2026.
«Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε αυτά τα μοτίβα που είναι εμπνευσμένα από την πραγματική ζωή. Αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή μας στην Ευρώπη και τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η επιλογή της μορφής της Μαρίας Κάλλας για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η UniCredit «χτύπησε» την Generali
Ακάθεκτη συνεχίζει τις αγορές μεριδίων σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα η ιταλική UniCredit, καθώς απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην ασφαλιστική Assicurazioni Generali. Εξαγόρασε ποσοστό περίπου 4,1% στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας.
«Η UniCredit δεν έχει κανένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την Generali», δήλωσε η τράπεζα, με την εστίασή της να παραμένει στην προσφορά για την Banco BPM και την επένδυση στην Commerzbank AG, μαζί με την εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου.
Πρόκειται για άλλη μια αγορά - έκπληξη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ και την τελευταία κίνηση σε ένα περίπλοκο πλέγμα συναλλαγών στον ιταλικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Με βάση την τιμή κλεισίματος της αγοράς της Παρασκευής, ένα μερίδιο 4,1% στην Generali αξίζει περίπου 1,97 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Χαμένες οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι νέοι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν τα κέρδη προ φόρων των αυτοκινητοβιομηχανιών Stellantis, VW, BMW και Mercedes έως και 7 δισ. ευρώ, με τη Stellantis και τη Volkswagen να επωμίζονται έως και 6 δισ. ευρώ από το σύνολο.
Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μάρκας Audi της Volkswagen και το μοντέλο Q5 με υψηλό περιθώριο κέρδους κατασκευάζεται στο Μεξικό. Δεδομένης της υψηλότερης τιμής του SUV, μέρος της αύξησης των δασμών θα μπορούσε να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Υπάρχει μια επιλογή για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ, να μεταφέρουν την παραγωγή στις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο και θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος, τονίζουν οι αναλυτές.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.