ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η μαζική έξοδος από την ΔΕΗ, η σφραγιδολατρεία του ΟΤΕ και το μεροκάματο των short

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στην αναλυτική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού προχώρησε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ κατά την συνεδρίαση του ΔΣ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον των εργαζομένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο: κάποιοι εκτιμούν ότι στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 700 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 1.000.
  • Το πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ αποτελεί αποφασιστικό βήμα για τον εξορθολογισμό της εταιρείας και θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια.
  • Ένα θέμα που «ζορίζει» πολύ το Υπουργείο Ενέργειας και το οποίο αναμένουν με αγωνία οι πάροχοι ρεύματος αφορά την περίφημη υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό των χρεώσεων (χρήσης συστήματος, κλπ) που οφείλουν οι πάροχοι ρεύματος στους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ) με αντίστοιχες οφειλές των τελευταίων προς τους πρώτους. Η αγωνία και ανυπομονησία των παρόχων για την υλοποίηση της απόφασης είναι εύλογη δεδομένου ότι θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση της ρευστότητα της αγοράς, σε μια δύσκολη συγκυρία. Μάλιστα το ΥΠΕΝ έχει έτοιμο το προσχέδιο της απόφασης και αναμένει την γνωμοδότηση της ΡΑΕ, γνωμοδότηση που ωστόσο καθυστερεί πιθανότατα λόγω των διοικητικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Πολύ ενοχλημένος, εμφανίστηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ,Φωκίων Καραβίας, με τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την τράπεζα ως αντίθετη στο σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank. Ο κ. Καραβίας δεν περιορίστηκε σε διάψευση των δημοσιευμάτων αλλά τα χαρακτήρισε ως «απολύτως αναληθή. Με ΚΕΦΑΛΑΙΑ».
  • Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που μας ταλαιπωρεί εδώ και μια δεκαετία, είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία και απαιτεί ριζικές λύσεις. Το πιο δύσκολο σκέλος του προβλήματος ωστόσο δεν είναι οι ριζικές λύσεις (που υπάρχουν…) αλλά ότι απαιτείται πνεύμα συνεργασίας κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί σε προσωπικότητες που πορεύονται με οδηγό την ατομική φιλοδοξία: να λύσουν με μιας το τραπεζικό πρόβλημα με «το σχέδιό τους και μόνο» (που δεν είναι και δικό τους…).
  • Η σφραγίδα ποτέ δεν πεθαίνει, τουλάχιστον για τον ΟΤΕ και την Cosmote. Αναγνώστης, φίλος της στήλης μας μετέφερε την καθόλου ευχάριστη εμπειρία του με την Cosmote, η οποία απαίτησε την εταιρική σφραγίδα για την ολοκλήρωση σύνδεσης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Η επιμονή της Cosmote ήταν απόλυτη, παρά το γεγονός ότι η εταιρική σφραγίδα, για τέτοιου είδους ζητήματα, έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον νόμο του 2013 (παρ. 12 άρθρο τρίτο ν. 4156/2013) έχουν καταργηθεί οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική ύπαρξη – χρήση εταιρικής σφραγίδας. Συνεπώς, απαίτηση για χρήση εταιρικής σφραγίδας από τον νόμιμο εκπρόσωπο ως προϋπόθεση σε συναλλαγές της εταιρίας, όπως π.χ. για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παροχή τηλεφωνικών ή διαδικτυακών υπηρεσιών, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα της εταιρείας είναι παράνομη. Θα λέγαμε ότι ο ΟΤΕ πετυχαίνει ένα εξαιρετικά δύσκολο κατόρθωμα: και παρανομεί και ταλαιπωρεί τους πελάτες του!
  • Αρκετά βιαστική η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην άρση του short selling. Η Επιτροπή ακολούθησε τα βήματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών, ωστόσο καλό είναι να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου: η εγχώρια αγορά απέχει έτη φωτός από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το περιορισμένο βάθος της την καθιστά αν όχι χειραγωγήσιμη, πάντως σίγουρα ευάλωτη σε… επηρεασμούς. Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και αρκετά «καλά» πλην ατίθασα παιδάκια βγάζουν καλό μεροκάματο σε βάρος της αγοράς. Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί για τις τράπεζες, αλλά και άλλες μεγάλες εισηγμένες, όπως η Aegean, η άρση του short shelling δημιουργεί ερωτηματικά.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «πονοκέφαλοι» της Β. Λαζαράκου, οι ζημιές της ΔΕΗ και οι «εξαγορές» Τσίπρα

Ο ανταρτοπόλεμος της Ελλάκτωρ με την Επ. Κεφαλαιαγοράς στη μέση, η επιστροφή της ΔΕΗ σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, οι θεωρίες Τσίπρα για «εξαγορές» πολιτών, η αισιοδοξία Σταθόπουλου, το τρενάκι τρόμου στα χρηματιστήρια και η νέα «τορπίλη» Ερντογάν στη λίρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.