ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το σκοτάδι της Follie, η παρολίγον σύγκρουση κυβέρνησης - ΤτΕ και η καχεξία στο ΧΑ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Μπορεί η κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολλά στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση, με τους αρμόδιους υπουργούς να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος σε φαινόμενα τύπου Folli Follie που διέσυραν τη χώρα, και μακάρι να είναι έτσι, ωστόσο καλό είναι κάποια στιγμή να μάθουμε τι ακριβώς έγινε με την Folli.
 • Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν τα πλήρη, ελεγμένα, αποτελέσματα του… 2018 και αναμένουμε τα αποτελέσματα του 2019. Και αναρωτιέμαι αν δυο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και με όλη αυτή την κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία μάλιστα προχώρησε στον διορισμό νέων μελών του Δ.Σ. της Folli (αρκετοί παραιτήθηκαν νύχτα…), δεν μπορούμε να φτάσουμε ούτε και στην κατάρτιση των λογιστικών καταστάσεων, τότε τι ακριβώς συζητάμε;
 • Αλήθεια έχει αναρωτηθεί κάποιος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πώς νιώθει κάποιος μικροεπενδυτής που αγόρασε μετοχές της Folli, μιας εταιρίας κεφαλαιοποίησης άνω του 1 δισ. ευρώ, εισηγμένης σε οργανωμένη αγορά, όταν διαβάζει ότι ακόμα δεν μπορούν να δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις; Ή όταν διαβάζει ότι το ένα και μοναδικό άτομο που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής ανακοινώνει περιχαρής (πριν λίγες ημέρες) ότι η εταιρία προχώρησε στο άνοιγμα 5 νέων καταστημάτων δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον;    
 • Τέλος, υπήρχε ή όχι καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραποίηση ισολογισμού από τη Folli - Follie από το 2015, αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης;
 • Στο παρά ένα, χωρίς υπερβολή, αποσοβήθηκε μια ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αναφορά του υφυπουργού Γ. Ζαββού στη Βουλή ότι το σχέδιο της ΤτΕ για την δημιουργία bad bank δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί θα οδηγήσει σε «κούρεμα» καταθέσεων (θέμα που ανέδειξε το Business Daily). Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για την δημιουργία bad bank προχωρά κανονικά και με ταχύτητα.
 • Το 11,5% της ομολογιακής έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέκτησε η EBRD, δείχνοντας έμπρακτα ότι παραμένει στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων στα δύσκολα. Η κίνηση της EBRD έχει διπλό στόχο: αφενός να ενισχύσει τα επενδυτικά σχέδια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων ως μια βασική πηγή χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.  
 • Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 60 σχέδια στον επιχειρηματικό, χρηματοπιστωτικό, ενεργειακό καθώς και στον τομέα υποδομών της ελληνικής οικονομίας.
 • Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα είναι μη συμβατικές δηλαδή είναι κάτι που κατά κανόνα δεν κάνει. Οι επενδύσεις ξεκίνησαν το 2015, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, με στόχο την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και ορίζοντα υλοποίησης επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2020, περίοδος που παρατάθηκε μέχρι το 2025.
 • Έμεινε από καύσιμα, πριν καλά καλά ξεκινήσει, το ράλι του ΧΑ. Χθες με τις ξένες αγορές να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την ανοδική τους κίνηση  η εγχώρια αγορά παρέμεινε καθηλωμένη στο περιθώριο κλείνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε πολλούς λόγους μπορεί να αποδώσει κανείς αυτή την καχεξία: από τις αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το φάσμα συντριπτικών επιπτώσεων στο ΑΕΠ εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού, για να αναφέρω τα δυο πιο προφανή. Ωστόσο όπως έχει επισημάνει ξανά η στήλη το κρίσιμο είναι η καχεξία των εγχώριων επενδυτών, ιδιωτών και θεσμικών, και οι οποίοι ξεθαρρεύουν μόνο όταν υπάρχουν εντολές από το εξωτερικό που στην παρούσα συγκυρία φαίνεται ότι δεν υπάρχουν. Οπότε, πολύ γρήγορα η όποια εγχώρια όρεξη για μετοχές χάνεται…
 • Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι και οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν διάθεση μακροχρόνιας παραμονής στις ελληνικές μετοχές. Τον Ιούνιο, μετά την ανοδική αντίδραση που ακολούθησε τη «βουτιά» του Μαρτίου, οι ξένοι επενδυτές ακολούθησαν πορεία εξόδου, ρευστοποιώντας κέρδη, με αποτέλεσμα να καταγραφούν από το Χρηματιστήριο εκροές ξένων κεφαλαίων σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Όταν οι ξένοι επενδυτές, που δίνουν τον τόνο στην αγορά, κινούνται με τέτοια βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά.
 • Δεν λέει να τελειώσει το σίριαλ με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ONEX, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων με αμερικανικά κεφάλαια. Μαθαίνω ότι ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο Ανάπτυξης οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας που ήταν υπό τον έλεγχο του υιού Ταβουλάρη. Επικοινώνησαν, όμως, με το υπουργείο κάποιοι μικρότεροι μέτοχοι των ναυπηγείων, που, όπως πληροφορούμαι, είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το σχέδιο εξυγίανσης, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα δέχονταν να μεταβιβάσουν τις μετοχές, εφόσον συμφωνηθεί ότι, σε περίπτωση μη έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης από το δικαστήριο, θα τις πάρουν πίσω. Να δούμε πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτό το «γαϊτανάκι» μέχρι να... πατηθεί το κουμπί της μεταβίβασης.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ΧΑ, η «αργή» Επ. Κεφαλαιαγοράς και η διάσωση των ΕΛΤΑ

Το «μάζεμα» μετοχών στην Αθήνα, η ψυχραιμία στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για τις καθυστερήσεις της Κεφαλαιαγοράς στις έρευνες για την Folli Follie, η «ένεση» 180 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα καράβια της Τεχνικής Ολυμπιακής.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νίκη της κεντροαριστεράς στο Μαξίμου και η προηγμένη μηχανική του Frontier

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Χρήστου Ταραντίλη, η τιτλοποίηση της Εθνικής που δεν θα φέρει πλήγμα στα κεφάλαια, ο ούριος άνεμος στο Χρηματιστήριο και το αόρατο χέρι της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το παρασκήνιο με την Εθνική Ασφαλιστική, οι κραδασμοί στις αγορές και η «χάρτινη» ΑΑΔΕ

Το κλεισμένο deal με το CVC και η αναμονή υπογραφών από το ΤΧΣ, η πορεία του ΧΑ εν μέσω πιέσεων στις αγορές από το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, η λατρεία της εφορίας για άχρηστα χαρτιά και ο νόμος με τις 77 αποφάσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολονυκτία στην Alpha Bank, η αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ και ο Άρειος Πάγος

Οι μαραθώνιες, εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις για το Galaxy, η ισχυρή ανάκαμψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τις πιέσεις λόγω Τέξας και η συνταγματικότητα του νόμου για την απιστία τραπεζιτών.