ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το «κοκκίνισμα» των αποτελεσμάτων της Eurobank και το «χρυσωρυχείο» της Αττικής Οδού

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της Eurobank για το πρώτο εξάμηνο που θα παρουσιαστούν σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Το εξάμηνο θα «βαφεί κόκκινο» και οι ζημιές θα ανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο, πρόκειται για καλό: η αρνητική επίπτωση θα προέλθει από την λογιστική αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσε η τιτλοποίηση Cairo μέσω της οποίας η τράπεζα κατάφερε, πρώτη, να πετύχει την μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα (για τα ελληνικά δεδομένα πάντα), μειώνοντας δραστικά το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική επίπτωση από την τιτλοποίηση Cairo (συνυπολογίζοντας το όφελος από την πώληση της FPS) θα ανέλθει σε 1,4 δις. ευρώ ή 340 μονάδες βάσης.
  • Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν ότι έχοντας ολοκληρώσει το εξαιρετικά απαιτητικό και πολύπλοκο Σχέδιο Επιτάχυνση το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Νοεμβρίου 2018 (και το οποίο προέβλεπε την απορρόφηση της Grivalia, την διάσπαση της τράπεζας με τη δημιουργία νέας οντότητας και την υλοποίηση μεγάλων τιτλοποιήσεων για την δραστική μείωση των NPEs) η Eurobank έχει καταφέρει να πάρει «κεφάλι» στην τραπεζική «κούρσα».
  • Λίαν υπερήφανη εμφανίστηκε η διοίκηση της Attica Bank για την πορεία της μετοχής της τράπεζας. «Στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκε η μετοχή της Attica Bank το α΄ εξάμηνο του 2020 (+23% από τη μέση απόδοση των τραπεζικών μετοχών), με το επενδυτικό κοινό να επιβραβεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της τράπεζας για οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της και την επίτευξη καλύτερης απόδοσης για τους μετόχους της», αναφέρονταν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
  • Ένα μικρό σχόλιο της στήλης: Δεν είναι εποχές για χρηματιστηριακούς πανηγυρισμούς ειδικά από τράπεζες, δεδομένης της λαίλαπας που έχει προηγηθεί 2-3 φορές τα προηγούμενα χρόνια εξαερώνοντας τους μετόχους τους. 
  • Εκτός από το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας (που έχει πλήξει σχεδόν τους πάντες) αλλά και τα γνωστά προβλήματα της κατασκευαστικής αγοράς (με σημαντικότερο την απουσία νέων έργων και τις μεγάλες εκτπτώσεις) το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου Ελλάκτωρ στο πρώτο εξάμηνο επηρεάστηκε ιδιαίτερα και από τις υψηλές χρηματοοοικονομικές δαπάνες οι οποίες ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ.
  • Ωστόσο ο όμιλος κατάφερε, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα που διαμορφώθηκαν στα 243,7 εκατ. ευρώ (-18,5% σε σχέση με το τέλος του 2019) παρά την μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών.
  • Περιττό να σημειώσουμε ότι η μερίδα του λέοντος των ταμειακών διαθεσίμων προέρχεται από την Αττική Οδό (102,6 εκατ. εύρω), που αποτελεί το «χρυσωρυχείο» του ομίλου, καθώς και από την Άκτωρ Παραχωρήσεις τα ταμειακά διαθέσιμα της οποίας ανήλθαν σε 30,3 εκατ. ευρώ.
  • Σε ότι αφορά την μεγάλη η πτώση του τζίρου (-38% σε σχέση με τον Ιούνιο '19) αυτή οφείλεται κυρίως στον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20,8% (στα 339 εκατ. από 428,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019) ενώ ο κύκλος εργασιών στο εξωτερικό «βυθίστηκε» στα 98,3 εκατ. ευρώ έναντι 276,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (-64,5%).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
Αλέξης Τσίπρας, Σύριζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το καμπανάκι της Attica Bank, το βιβλίο του Αν. Καλλιτσάντση και η «αλλαγή» Τσίπρα

Τα διδάγματα για τις άλλες τράπεζες από την κατάληξη της τιτλοποίησης Artemis, η εξιστόρηση της τελευταίας διετίας στην Ελλάκτωρ από τον Αν. Καλλιτσάντση, η αναπαλαίωση συνθημάτων του '80 από τον Αλ. Τσίπρα και ο «σκληρός» Χάρης Θεοχάρης.
dimitris koutsoumpas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα

Η επικείμενη ανακοίνωση των όρων για εθελουσία στην Attica Bank, η κίνηση της Eurobank κόντρα στο ρεύμα, τι λένε οι αριθμοί για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η αλλαγή στο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προκαλεί απορίες και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άνοιγμα των Ολλανδών στους εφοπλιστές και το εκλογικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Η προσπάθεια αποφυγής πολέμου μετόχων στην Ελλάκτωρ, οι πολιτικοί υπολογισμοί για τους πλειστηριασμούς, η εκεχειρία των εργολάβων και το πακέτο του Απ. Βακάκη που αβγάτισε.