ΓΔ: 802.77 1.27% Τζίρος: 4.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Το παράπονο των τραπεζών για την ΤτΕ και ο Έλληνας που βραχυκύκλωσε τον Ντομπρόφσκις

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Το τελικό κείμενο του νέου πτωχευτικού περιμένουν οι τράπεζες για να δουν τι βελτιώσεις (και αν…) έχουν γίνει. Κυρίως σε ότι αφορά την περίμετρο των φυσικών προσώπων που θα μπορούν να ενταχθούν στην εξωδικαστική διαδικασία. Είναι πιθανό σήμερα η κυβέρνηση να παρουσιάσει το τελικό κείμενο.
  • Στην επιστολή του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, γίνεται σαφής αναφορά ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις που θα περιορίζουν σημαντικά την περίμετρο των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  • Η επιστολή του διοικητή διαβάστηκε με μεγάλη αμηχανία από τις τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι σε ένα κρίσιμο εποπτικό ζήτημα η κεντρική τράπεζα τήρησε μια εξαιρετικά ουδέτερη θέση.
  • Ο διοικητής της ΤτΕ, πάντως, χθες είχε την τιμητική του, καθώς σε editorial των Financial Times για το Ταμείο Ανάκαμψης γινόταν ειδική αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα. Φαίνεται ότι το άρθρο του διοικητή της ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα στη Handelslblatt έκανε μεγάλη αίσθηση, καθώς δεν είναι και λίγο στην καρδιά του γερμανικού κατεστημένου να επισημαίνει κάποιος ότι το Recovery Fund πρέπει να μετασχηματιστεί σε μόνιμο μηχανισμό.
  • Η έγκυρη εφημερίδα του Λονδίνου υποστηρίζει μέσω του κύριου άρθρου της τη θέση όσων υποστηρίζουν πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελέσει ένα ευκαιριακό εργαλείο αντιμετώπισης μιας κρίσης, αλλά την αρχική μορφή ενός μόνιμου δημοσιονομικού μηχανισμού για τη στήριξη των ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι Financial Times προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει μια πρόωρη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, που θα μπορούσε να πνίξει την ανάπτυξη. Μακάρι εκεί στις Βρυξέλλες -και, κυρίως, στο Βερολίνο- να εισακουστούν αυτές οι παραινέσεις.
  • Μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση και τις τράπεζες έχουν προκαλέσει ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και βουλεύματα, που κρίνουν ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο με το οποίο τον περασμένο Νοέμβριο άλλαξε το καθεστώς ποινικών ευθυνών των τραπεζικών στελεχών. Σημειώνεται ότι άλλα δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου. Προκειμένου το ζήτημα να ξεκαθαρίσει οριστικά, θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος και θα αποφανθεί για την συνταγματικότητα του νόμου.
  • Η περιπέτεια του νόμου για τις ποινικές ευθύνες των τραπεζικών στελεχών αποτυπώνει μια ευρύτερη ιδιαιτερότητα της Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της χώρας. Διότι κάθε δικαστήριο και κάθε δικαστής έχει την δυνατότητα να κρίνει την συνταγματικότητα ή μη κάθε νόμου. Και κάπως έτσι περνάνε χρόνια και χρόνια, ταλαιπωρείται κόσμος και κοσμάκης, μέχρι το θέμα να εξεταστεί από ανώτατο δικαστήριο.
  • Κάπως έτσι λειτουργεί ευρύτερα η δημόσια διοίκηση, καθώς κάθε υπηρεσία και κάθε τμήμα της κάθε υπηρεσίας ερμηνεύει κατά το δοκούν νόμους, διατάξεις, ερμηνευτικές εγκυκλίους κοκ. Έτσι, κάτι που π.χ. για την Πολεοδομία Μυκόνου είναι νόμιμο για την Πολεοδομία Θήβας απαγορεύεται δια ροπάλου. Και άντε βγάλε άκρη, αγαπητέ επενδυτή.
  • Τα μεγάλα σχέδια της Ευρώπης για ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου πριν λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια πεζή ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή για ένα θέμα καθημερινότητας: ο ανταποκριτής ανέφερε ότι για μια μεταφορά 100 ευρώ από λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα σε λογαριασμό του σε άλλη ελληνική τράπεζα πλήρωσε προμήθεια 4 ευρώ. Με έκδηλη αμηχανία, ο επίτροπος απάντησε ότι αυτό του φαίνεται πολύ περίεργο, αφού στα ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών το κόστος τέτοιων συναλλαγών μετριέται σε σεντς, όχι σε ευρώ. Ο επίτροπος ζήτησε περισσότερα στοιχεία από το δημοσιογράφο για να ερευνήσει το θέμα και να επανέλθει.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πτήση των τραπεζών, το real estate της ΤτΕ, η Prodea και η κατάντια του Facebook

Οι εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, οι ουρές επενδυτών για δύο ακίνητα της ΤτΕ, η εξαγορά εταιρείας που ετοιμάζει η Prodea και οι διαφημίσεις για απάτες στο Facebook.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα Θεοδωρικάκου, ο πονοκέφαλος για servicers - fund και η ΔΕΗ

Τι κρύβει η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες, πώς τα δικαστήρια σταματούν τις πράξεις εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια, οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το α' εξάμηνο και τα γερμανικά μέτρα για το ρεύμα με άρωμα Ελλάδας.