Φώτο: ΑΠΕ

Η bad bank στον πρωθυπουργό, τα βέλη Σκυλακάκη, το Δ.Σ. της ΕΤΕ και το ντεμπούτο της Cairo Mezz

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα, τα αποκαλυπτήρια, του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ο πρώτος αποδέκτης του σχεδίου της ΤτΕ, ενώ αμέσως μετά η πρόταση θα δοθεί στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα ακολουθήσει, σε δεύτερο χρόνο, συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής των τραπεζών προκειμένου να τους παρουσιάσει το σχέδιο για την bad bank.
 • Οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας εθνικής bad bank είναι ιδανικές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει το game changer για τον τραπεζικό κλάδο.
 • Γιατί είναι τόσο ακριβά τα επιτόκια στην Ελλάδα; Την απάντηση στην ερώτηση έδωσε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική - Χρηματοδοτώντας το αύριο», ο οποίος τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες για υψηλές προβλέψεις δεν έχουν και πολλές επιλογές από το να αυξήσουν τα επιτοκιακά περιθώρια στην παραγωγή νέων δανείων.
 • Και αυτός είναι ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος για να ξεμπλέξουμε μια και καλή από το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 • Στο ζήτημα των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων στάθηκε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Αναγνώρισε ότι δεν φέρουν ευθύνη οι τράπεζες για τα υψηλά επιτόκια, που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου αποθέματος προβληματικών δανείων, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρό χάσμα σε σχέση με την Ευρώπη και αυτό αποτελεί μια ανταγωνιστική αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων και ένα εμπόδιο στις επενδύσεις.
 • Όμως, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε και για «αγκυλώσεις» των τραπεζών ο Θ. Σκυλακάκης, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ακόμη και εάν είσαι μία πασίγνωστη επιχείρηση, που κάνει μία θυγατρική, μπορείς να πάρεις άδεια από το κράτος μέσα σε μία εβδομάδα, όταν για να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό θα χρειαστείς έναν ή δύο μήνες. Προφανώς αυτό δεν βοηθάει στις επενδύσεις».
 • Ουρές… σχηματίζουν οι αιτήσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Και δεν αναφέρομαι σε μικροπαραβάσεις αλλά σε αυθαίρετα της κατηγορίας 5, δηλαδή, είτε εντελώς αυθαίρετα (χωρίς καν οικοδομική άδεια), ή με πολύ μεγάλες παραβάσεις. Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα και το ΤΕΕ ήδη έχει ζητήσει παράταση, η οποία δεν αποκλείεται να δοθεί για καθαρά τεχνικούς λόγους: να μην γονατίσει το σύστημα. Ωστόσο, ακόμα και αν δοθεί παράταση αυτή θα είναι λίγων ημερών.
 • Φαίνεται, πάντως, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει περάσει αποτελεσματικά το μήνυμα ότι η δυσάρεστη αυτή υπόθεση, των Κ5, φτάνει στο τέλος και δεν θα υπάρξουν νέες παρατάσεις, εξού και οι… ουρές στις αιτήσεις. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να δούμε πόσα ήταν τα ακίνητα με βαριές παραβάσεις.
 • Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και το μυαλό όλων πήγε -που αλλού;- στην Εθνική Ασφαλιστική. Ωστόσο το πιθανότερο είναι το Δ.Σ. να ασχοληθεί με άλλα, τρέχοντα, θέματα και όχι με το ακανθώδες ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μαθαίνω ότι η ενοχλητική αυτή υπόθεση μπαίνει στην τελική ευθεία και μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, πιθανότατα σε ειδικό Δ.Σ. Για να δούμε…
 • Στη Λήμνο και τη Λέσβο βρέθηκε χθες η διοίκηση της Eurobank. Βέβαια όταν λέμε «βρέθηκε» στην εποχή του κορονοϊού εννοούμε πως βρέθηκε ψηφιακά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους ανθρώπους της τράπεζας και επιχειρηματίες. Θα ακολουθήσουν πολλές ανάλογες «επισκέψεις» σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 • Μεγάλες συγκινήσεις προσέφερε χθες η μετοχή της Cairo Mezz, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Με τιμή εκκίνησης τα 0,19 ευρώ, η μετοχή έκανε πράξεις ακόμα και στο… -92,1% (βρέθηκε στα 0,0145 ευρώ), από μετόχους που κινήθηκαν με τη λογική «κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι», για να κλείσει τελικά στα 0,0811 ευρώ με απώλειες -57,32%.
 • Όπως έχει γράψει αναλυτικά το Business Daily, η Cairo Mezz αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, κατέχοντας στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo, και μόνο ως ένα τολμηρό στοίχημα για την (πολύ) δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να την προσεγγίσει κανείς.
 • Ενόχλησε τους Τούρκους η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά πολύ ενοχλημένοι πρέπει να είναι και οι Κινέζοι από ένα «καρφί» του για τις κινεζικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, παρότι η σχετική δήλωσή του ήταν... διπλωματικά αόριστη. Όταν ρωτήθηκε (στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ) αν πρέπει να περιμένουμε και άλλες επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, ο Μ. Πομπέο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό θα γίνει, αλλά ξεκαθάρισε ότι τις αποφάσεις λαμβάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, χωρίς κυβερνητική καθοδήγηση: «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν αποφάσεις μόνες τους. Δεν λειτουργούμε όπως άλλες χώρες. Δεν πρόκειται για χρηματοδοτούμενες από το κράτος επιχειρήσεις που έρχονται, λεηλατούν και καταστρέφουν την οικονομία σας». Η στήλη δεν παίρνει όρκο, αλλά μάλλον όταν έδινε αυτή την απάντηση ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρέπει να κοίταζε προς την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ