ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Οι παρενέργειες της ρεμδεσιβίρης, το άνοστο logo της ΔΕΗ και το μυστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Με ένα μπαράζ περισσότερων από 15 «τιτιβισμάτων» σε διάστημα μιας ώρας, χθες, ο πρόεδρος Τράμπ υποσχέθηκε περίπου τα πάντα στους πάντες και, κυρίως, στη συντηρητική βάση των υποστηρικτικών του: «Χρηματιστήριο στα ύψη, ψηφίστε»,  «ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά ο στρατός, ψηφίστε», «νόμος και τάξη, ψηφίστε!», «θρησκευτική ελευθερία, ψηφίστε!», «η μεγαλύτερη στην ιστορία μείωση φόρων, και άλλη μία που έρχεται, ψηφίστε», «συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί, ψηφίστε!», «καλύτερη και φτηνότερη υγειονομική περίθαλψη, ψηφίστε!», «μάχη κατά της διαφθοράς των fake news μέσων ενημέρωσης, ψηφίστε», «καλύτερη από ποτέ πολιτική για τους βετεράνους, ψηφίστε!», «διαστημική δύναμη, ψηφίστε!», «μαζική μείωση κανονισμών, ψηφίστε!», «υπέρ της ζωής, κατά των αμβλώσεων, ψηφίστε!», «καλύτεροι όροι υγειονομικής ασφάλισης, ψηφίστε!», «σώστε τη 2η τροπολογία (σ.σ.: για την οπλοκατοχή), ψηφίστε!», «ειρήνη μέσα από την ισχύ, φέρνουμε πίσω τους στρατιώτες, ψηφίστε!».
 • Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό, κατά του κορονοϊού, είναι το κοτέιλ των πειραματικών φαρμάκων που χορηγήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο, μεταξύ των οποίων και η ρεμδεσιβίρη, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μια από τις παρενέργειες είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση και ευφορία.
 • «Σιγά τα ωά», θα μου πείτε. Εδώ στην Ελλάδα τόσα και άλλα τόσα, τάζαμε με τα Ζάππεια και με το πρόγραμμα της Θεσαλλονίκης, υποσχέσεις που έβγαιναν από φυσικού μας, χωρίς τη βοήθεια κανενός κοκτέιλ πειραματικών φαρμάκων.
 • Κάποιοι προσεκτικοί παρατηρητές επισήμαναν μια ενδιαφέρουσα απόκλιση αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα λάβει η χώρα από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για ποσό συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε πρόσφατη ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα θα εισπράξει 30,2 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018, εκ των οποίων 17,7 δισεκ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 12,5 δισεκ. ευρώ θα είναι πολύ χαμηλότοκα δάνεια».
 • Πόσα λοιπόν είναι τα ποσά του Ταμείου που θα διοχετευθούν στην Ελλάδα; 32 ή 30 δις. ευρώ. Η απάντηση είναι ότι αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Η ομιλία του διοικητή ήταν προσαρμοσμένη στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της Ε.Ε., με τις οποίες η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 30.2 δισ. ευρώ και όχι 32 δισ. ευρώ, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, λόγω της αναθεώρησης των προβλέψεων της ΕΕ για την ύφεση του 2020. Τα νούμερα αυτά πιθανότατα θα αλλάξουν ξανά και το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2020.
 • Μπορεί η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου λογότυπου της ΔΕΗ να ήταν πράγματι εντυπωσιακή και λαμπερή, ωστόσο η διαπίστωση αυτή δύσκολα μπορεί να ειπωθεί για το νέο λογότυπο. Το νέο logo ήταν κατώτερο των προσδοκιών που είχαν δημιουγηθεί. Όσο και να προσπαθήσει κανείς να εντοπίσει κάτι νέο δεν θα τα καταφέρει: το νέο σήμα είναι μια απλοποιημένη εκδοχή του παραδοσιακού, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο εύρημα.
 • Τουλάχιστον έφυγε ο κεραυνός που δήλωνε το ρεύμα, παράλληλα όμως έμοιαζε πολύ με προειδοποίηση κινδύνου!
 • Από την άλλη βέβαια το νέο λογότυπο δίνει την αφορμή στη διοίκηση για μια κατά μέτωπο εμπορική αντεπίθεση στην αγορά με εκπτώσεις στα τιμολόγια και ριζική αναβάθμιση της, τόσο προβληματικής μέχρι πρόσφατα, εξυπηρέτησης πελατών.
 • Στα υψηλά ημέρας το χθεσινό κλείσιμο στο ΧΑ, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα. Η αγορά αποκόμισε μεγάλα κέρδη παρά την απουσία των τραπεζών, οι μετοχές των οποίων δεν λένε να ξεκολλήσουν από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρίσκονται, προφανώς εξαιτίας της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν από την (νέα) κρίση. 
 • Άλμα και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας σημειώθηκε και στο Χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για την έξοδο του προέδρου Τραμπ από το νοσοκομείο. Ντούρασελ ο πρόεδρος.
 • Καθησυχαστικά μηνύματα εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία η διοίκηση της Aegean, αλλά η πορεία της μετοχής δεν είναι εξίσου καθησυχαστική. Χθες υποχώρησε στα 2,805 ευρώ, σε απόσταση περίπου 28% από το υψηλό σημείο των προηγούμενων 30 ημερών (3,89 ευρώ, στις 17 Σεπτεμβρίου). Και βρίσκεται περίπου 16% χαμηλότερα από τα 3,35 ευρώ, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο του Μαρτίου, όταν είχε ξεσπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αγορά δεν βλέπει στον ορίζοντα μια επαναφορά σε “business as usual”, αλλά μια ταλαιπωρία με μεγάλη διάρκεια και απρόβλεπτες αναταράξεις. Για να καταλαβαίνουμε καλύτερα πόσο δραματική είναι η κατάσταση, αρκεί να δούμε όσα είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa: ο γερμανικός αερομεταφορέας «καίει» 500 εκατ. ευρώ το μήνα και δεν θα σταματήσει αν δεν φθάσει σε πληρότητα 50%. Πόσο μακριά βρίσκεται αυτός ο στόχος; «Θα είμαστε τυχεροί το χειμώνα, αν έχουμε 20%», είπε ο Κάρστεν Σπερ.
 • Άφησε πίσω της η Mytilineos, σε χρηματιστηριακό επίπεδο τουλάχιστον, την κρίση του κορονοϊού. Η μετοχή βρισκόταν στα 9,28 ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και έκλεισε χθες στα 9,6 ευρώ και όσοι την είχαν αγοράσει στο χαμηλό του Μαρτίου (5,010 ευρώ) έχουν σχεδόν διπλασιάσει το κεφάλαιό τους. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η μετοχή έχει ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να φθάσει στη δίκαιη αποτίμηση, δίνοντας τιμή – στόχο 14 ευρώ, αρκετά αυξημένη από τα 12,5 ευρώ που την τοποθετούσε μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Η Euroxx τονίζει ότι το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της Mytilineos δημιουργεί δημιουργεί συνέργειες, παράγει μετρητά, έχει αμυντικά χαρακτηριστικά και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης όλων των επιμέρους μονάδων, ενώ ο όμιλος θα επωφεληθεί από την πράσινη στροφή στην ενέργεια, με τα «πράσινα» EBITDA του 2021 να αντιστοιχούν στο 37% των συνολικών. Καθόλου άσχημα.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΕΕ καταστρέφει τα χρηματιστήρια, τα νέα της Mytilineos και τα περίεργα email

Η απίθανη γραφειοκρατία για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού που στέλνει τους επενδυτές σε πλατφόρμες τζόγου, οι σκληροί όροι για το νέο πακέτο από Βρυξέλλες και η ρευστότητα της Mytilineos.