Φώτο: ΑΠΕ

Η μάχη για το ΔΣ της Πειραιώς, η γνωμοδότηση της ΕΚΤ και ο καβγάς για τα ομόλογα

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της Πειραιώς, οι μάταιες ελπίδες των τραπεζών για παρέμβαση της ΕΚΤ για τον νέο πτωχευτικό και οι αυταπάτες Σταϊκούρα και Τσακαλώτου.
  • Ψηφίστηκε χθες ο νέος πτωχευτικός, το νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας όπως προτιμά να το προσδιορίζει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με καθυστέρηση εξαιτίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών. Η καθυστέρηση, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για την έλευση της γνωμοδότησης της ΕΚΤ, την οποία οι τράπεζες περίμεναν, ελπίζοντας ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους.
  • Πάντως οι ελπίδες των τραπεζών για δραστική παρέμβαση της ΕΚΤ μάλλον ήταν αβάσιμες. Όπως ακούγεται, η γνωμοδότηση δεν θα έχει αιχμές και σε γενικές γραμμές θα είναι θετική.
  • Είχαμε τα ελληνοτουρκικά, είχαμε τον κορονοϊό, είχαμε τη νευρικότητα στις ξένες αγορές, μόνο μια αναστάτωση στις τράπεζες μας έλειπε. Από χθες μάς ήρθε και αυτή, με αφορμή την τύχη των CoCos και την πρόταση αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αναστάτωση που έστειλε στο -24% τη μετοχή της τράπεζας και σε νέα ιστορικά χαμηλά.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην περίπτωση της Πειραιώς υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα και διαφορετικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα. Άλλα επιδιώκουν οι μέτοχοι, άλλα ορισμένοι ειδικού βάρους μέτοχοι, άλλες οι προτεραιότητες του επόπτη, άλλες οι βλέψεις του ΤΧΣ, άλλες της κυβέρνησης και άλλες οι προτεραιότητες της διοίκησης. Και μπορούν να ειπωθούν πολλά για τις επιδιώξεις της κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, ωστόσο όλα μπορούν να συνοψιστούν στο εξής: το μεγάλο ζητούμενο, στο τέλος της ημέρας, είναι το ποιος θα ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο. Με εξαίρεση φυσικά τον επόπτη, που θέλει έναν εύρωστο ισολογισμό χωρίς «κόκκινα» δάνεια.
  • «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα»: αυτό τόνιζε στην απάντησή του του ΤΧΣ για το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Πολύ χρήσιμη η παρέμβαση του ΤΧΣ που μας διαφώτισε για το τι είναι και τι κάνει. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα να είχε απομακρυνθεί από το θεσμικό του ρόλο και να κάνει άλλα πράγματα, ωστόσο, η ανακοίνωση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
  • «Η πορεία της έκδοσης αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της», τόνιζε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την νέα ομολογιακή έκδοση. «Η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι βγήκε στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Βγήκε γιατί είχε ρυθμισμένο χρέος, ταμειακό μαξιλάρι και την πολιτική της ΕΚΤ» αντέτεινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδίδοντας στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την επιτυχία.
  • Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν αλλά θα συνιστούσα και στους δυο να διαβάσουν πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg που τόνιζε την άπλετη ρευστότητα στην Ευρώπη, που οι ομολογιακές εκδόσεις δεν φτάνουν για να την απορροφήσουν.
  • Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για τη Motor Oil, με τη μετοχή χθες να κλείνει στα 8,32 ευρώ με απώλειες -3,26%. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διαμορφώνεται στα 921 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ο Πόλσον εκνεύρισε το ΤΧΣ, η βύθιση των αγορών και το «μοίρασμα» της Γραμμής 4

Τα πολλά προβλήματα του σχεδίου Πόλσον για την Τρ. Πειραιώς, η «βουτιά» στις αγορές, οι ελπίδες για παρέμβαση της ΕΚΤ και οι συζητήσεις των εργολάβων για το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο προβληματισμός για το μέλλον του ΤΧΣ και το βήμα σημειωτόν για Ελληνικό

Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η διάψευση προσδοκιών για τα έργα στο παλιό αεροδρόμιο και η ένταση στις σχέσεις με την Cosco.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πόμολα της Άκτωρ, οι συσκέψεις σε playrooms και τα μαχαιροπίρουνα του Γιάνη

Γιατί η Ελλάκτωρ θυμίζει πολιορκημένη πόλη λίγο πριν την παράδοση, οι προσδοκίες για ένα δυνατό τερματισμό της αγοράς, οι παράδοξες συσκέψεις στις βίλες της Κηφισίας και της Φιλοθέης και ο προστάτης του λαού Βαρουφάκης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η όχι ανέφελη αποχώρηση από το Μαξίμου και τα διοικητικά της Πειραιώς

Η έξοδος του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, η συνέχιση του έργου της διοίκησης Μεγάλου και επιστροφή της λογικής στον όμιλο Ελλάκτωρ.