ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελλάκτωρ

Στο μυαλό του Αν. Καλλιτσάντση και το άγχος της κυβέρνησης με τον πτωχευτικό

Οι ελιγμοί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, τα «καμπανάκια» Κοστέλο για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου και πώς η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το 72% των ελληνικών ομολόγων.
  • Ασφαλώς και δεν πλήττουμε με την υπόθεση της Ελλάκτωρ, όπου πλέον έχουμε περάσει από την φάση των λόγων στην φάση των πράξεων. Έτσι, μετά το εξώδικο των Ολλανδών, την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε χθες η ανακοίνωση της σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία εμπεριείχε μια, ας πούμε, έκπληξη: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,5 εκατ. ευρώ με την έκδοση έως 5,4 εκατ. μετοχών που θα διατεθούν προς 1 ευρώ έκταστη. Πολλά, πάρα πολλά, τα ερωτήματα που προκύπτουν.
  • Είναι λίγο περίεργο το ότι 1ο θέμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου που προτείνει το σημερινό Δ.Σ. της εταιρίας, 3ο θέμα η ανάκληση του συνόλου των μελών του Δ.Σ. και 4ο η εκλογή νέου Δ.Σ. Διότι αν αλλάξει το Δ.Σ. γιατί να μην αποφασίσει το νέο Δ.Σ. για την αύξηση κεφαλαίου;
  • Επίσης στην πρόσκληση δεν περιλαμβάνεται το θέμα περί διαχειριστικού ελέγχου που ζήτησε το 10% των μετόχων. Αρχικά, οι πηγές της Ελλάκτωρ σημείωναν ότι για τον έλεγχο απαιτείται δικαστική εντολή, ότι ο έλεγχος όχι μόνο είναι καλοδεχούμενος αλλά θα πρέπει να επεκταθεί σε βάθος 5ετίας. Τελικά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην πρόσκληση για την γενική συνέλευση.
  • Στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών ειπώθηκε ότι με την προβλεπόμενη επιτυχή κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, ολοκληρώνεται η αποστολή του CHANGE4ELLAKTOR και ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο, αυτό του GROWTH4ELLAKTOR. Ωστόσο, σημειώνω, ότι από τα 50 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν (εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό του σημερινού Δ.Σ.) τα 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της Άκτωρ και μόλις 9 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Παράλληλα, ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι, αμέσως μετά την αύξηση, ο όμιλος θα εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση. Κάτι που, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να ακολουθούν τακτική «μακριά και αγαπημένοι». Άλλωστε τα 50 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν παρά σταγόνα στον ωκεανό του 1 δισ. των υποχρεώσεων και δεν αρκούν ούτε για τη χρηματοδότηση της μαρίνας Αλίμου, υπόθεση που είναι μεν «λυμένη», κατά την διοίκηση, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες.
  • Εκεί όμως που ο κ. Καλλιτσάντσης μας μπέρδεψε εντελώς ήταν στο σημείο που δήλωσε ότι προχώρησε στην πώληση των μετοχών του στην Ελλάκτωρ για να μην έχει καμία άμεση μετοχική σχέση με την εταιρία και να λειτουργεί αποκλειστικά ως διευθύνων σύμβουλος (και όχι ως μεγαλομέτοχος), ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Pemanoaro –σχήμα που ελέγχεται από τους αδερφούς Καλλιτσάντση- και διαθέτει το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα συμμετάσχει στην αύξηση.
  • Τέλος, είναι θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εξετάσει αν είναι προβληματικό το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εισηγμένης, την ημέρα που αμφισβητείται ανοιχτά από μπλοκ μετόχων, προχωρά στην πώληση των μετοχών του στο Χρηματιστήριο και λίγες ημέρες μετά ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή -41% από την τιμή που ο ίδιος πούλησε.
  • Ένα ξαφνικό άγχος έχει καταλάβει την κυβέρνηση με τον πτωχευτικό. Διότι, ναι μεν ο νόμος έχει ψηφιστεί, ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα, ή σχεδόν τίποτα για όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή του. Τα κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν και από την τοποθέτηση του Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Economist ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ανεχθεί πολλές καθυστερήσεις και παρακολουθεί το θέμα με μεγάλη προσοχή. Ο δεύτερος τη τάξει στη διεύθυνση Οικονομικών της Επιτροπής, αν και το θέμα συζήτησης ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στον πτωχευτικό νόμο. Ήταν άριστα ενημερωμένος για τις 53 (!) υπουργικές αποφάσεις που, όπως τόνισε, χρειάζονται για να εφαρμοστεί ο νόμος και προειδοποίησε ότι, αν και γίνεται δεκτό να υπάρξει μια καθυστέρηση, αυτή δεν πρέπει να ξεπεράσει το α’ εξάμηνο του έτους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή πριν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Την ώρα, όμως, που οι Βρυξέλλες «πρεσάρουν» για επιτάχυνση, από τη χθεσινή σύσκεψη Σκέρτσου – τραπεζιτών στο Μαξίμου δεν φάνηκε να βγαίνει «λευκός καπνός» για την εφαρμογή του νόμου και από την πλευρά των τραπεζών λέγεται ότι μάλλον θα μας βρει ο Οκτώβριος μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος. Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο των πιέσεων της Κομισιόν, πιέζει για, έστω μερική, εφαρμογή πριν τον Απρίλιο, που αρχίζει η επόμενη αξιολόγηση. Όμως, και αυτό «χλωμό» φαίνεται. Και δεν θα πρέπει να εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη: όταν περνάς στο «παρά πέντε» της προθεσμίας εφαρμογής του ένα νόμο που θέλει 53 υπουργικές αποφάσεις, πλατφόρμες, αλγόριθμους και πλήρη προσαρμογή των τραπεζών στους κανόνες, τότε μάλλον μιλάμε για ατύχημα που περιμένει να συμβεί.
  • Ακόμη και το 72% (!) των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην αγορά μπορεί, θεωρητικά, να «σκουπίσει» η ΕΚΤ, μετά τη χθεσινή απόφαση για την αύξηση της «δύναμης πυρός» του προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία. Το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 1,85 δισ. ευρώ και με βάση την κλείδα συμμετοχής της Ελλάδας (περίπου 2,5%), η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα αξίας που ξεπερνά τα 46 δισ. ευρώ, ενώ στην αγορά διαπραγματεύονται ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 64,5 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 16,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ¼ των τίτλων που «κυκλοφορούν».
  • Θα φτάσει, όμως, στην πράξη η ΕΚΤ να αποκτήσει τέτοια μονοπωλιακή θέση στην αγορά του ελληνικού χρέους, αναλαμβάνοντας και τους κινδύνους που απορρέουν από μια τόσο μεγάλη αύξηση του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων; Η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Μπορεί στο πρόγραμμα για την πανδημία η ΕΚΤ να έχει καταργήσει τον περιορισμό των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, βάσει του οποίου δεν αγόραζε περισσότερο από 33% των διαπραγματεύσιμων τίτλων κάθε κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν την όρεξη να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του διαπραγματεύσιμου χρέους της Ελλάδας στην Φρανκφούρτη.
  • Αναμενόμενη μεν η διόρθωση των τιμών, κάποια  στιγμή η αγορά θα υποχωρούσε, ωστόσο η ένταση της πτώσης, ειδικά στις τράπεζες προβλημάτισε. Και ο λόγος είναι ότι η εικόνα της αγοράς μετά τις 14.15 μόνο bull market δεν θύμιζε. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Βαρβιτσιώτης έπιασε δουλειά, συνάντηση Στάσση - Πάιατ και τα δίδακτρα «φωτιά»

Η πρώτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας, το αυστηρό μήνυμα της κ. Μπουχ στους τραπεζίτες, τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο Κολέγιο.