ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελλάκτωρ

Οι «κόκκινες σημαίες» για τις πωλήσεις Καλλιτσάντση και οι διαβεβαιώσεις Κόκκαλη

Οι πωλήσεις μετοχών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ σε όχι ανύποπτο χρόνο, η καθησυχαστική δήλωση Κόκκαλη για αναδιάρθρωση χρέους της Intralot και το εντυπωσιακό 12 στα 12 του Χρηματιστηρίου.
  • Στην πώληση μετοχών αξίας 3 εκατ. ευρώ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, όπως ανακοινώθηκε χθες. Υπό κανονικές συνθήκες η πώληση των μετοχών δεν θα ήταν άξια ιδιαίτερου σχολιασμού, ωστόσο οι συνθήκες στην Ελλάκτωρ δεν είναι καθόλου κανονικές. Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh επιχειρεί δυναμικά να αποκτήσει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένα καταιγισμός δημοσιευμάτων περί αυξήσεως κεφαλαίου, περί διαπραγματεύσεων Καλλιτσάντση – Reggeborgh, περί ενδιαφέροντος εφοπλιστών κλπ. κλπ.
  • Όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις των μετοχών, σηκώνοντας ψηλά μια κατακόκκινη σημαία κινδύνου, την οποία λογικά πρέπει να είδε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Διότι την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο κ. Καλλιτσάντσης προχώρησε στην πώληση των μετοχών του, από νωρίς το μεσημέρι στην αγορά και σε μέσα ενημέρωσης υπήρξε καταιγισμός πληροφοριών για την επίδοση εξωδίκου από τους Ολλανδούς στη διοίκηση της Ελλάκτωρ με το οποίο ζητούσαν την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης καθώς και διαχειριστικό έλεγχο. Τις πληροφορίες αυτές επέμενε να μην επιβεβαιώνει η  Ελλάκτωρ και πηγές της εταιρείας τόνιζαν ότι δεν έχει ληφθεί σχετική επιστολή από την Reggeborgh.
  • Και, όσο οι άνθρωποι της Ελλάκτωρ δήλωναν άγνοια και υποβάθμιζαν το θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αν. Καλλιτσάντσης, προχωρούσε σε ρευστοποιήσεις 1,7 εκατ. μετοχών της έναντι 2,9 εκατ. ευρώ. 
  • Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 4 Ιανουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στη μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με την έκδοση 394,4 εκατ. νέων μετοχών. Έτσι ο νέος αριθμός μετοχών της τράπεζας θα διαμορφωθεί σε περίπου 831 εκατ. μετοχές ενώ η χρηματιστηριακή αξία, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, θα διαμορφωθεί στα 1,044 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το free float, δηλαδή οι μετοχές που κυκλοφορούν ελεύθερες στην αγορά, δεν θα αλλάξει καθώς το σύνολο των νέων μετοχών θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο και θα ενισχύσει το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 61,3%. 
  • Ρεφρέν μονότονο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Intralot τείνει να γίνει η διαβεβαίωση ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους. Όχι απλού χρέους, αλλά δύο «βουνών» χρέους: του ομολογιακού 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο 2021 και του άλλου ομολογιακού των 474 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2024. «Η Intralot έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με τους πιστωτές της αναφορικά με τη λήξη των Ομολογιών τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και της συνολικής κεφαλαιακής διάρθρωσης της, και θα προβεί σε σχετική ενημέρωση σύντομα», διαβεβαίωσε και χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σωκράτης Κόκκαλης. Όσο περνά ο καιρός, πάντως, η θέση της Intralot δεν βελτιώνεται, για να το πούμε όσο κομψότερα γίνεται. Στο 9μηνο του 2019, οι λειτουργικές ροές από συνολικές δραστηριότητας ήταν 74,7 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα, σε 25,5 εκατ. ευρώ. Να δούμε, λοιπόν, τι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι ομολογιούχοι όταν έλθει η ώρα της συμφωνίας με την Intralot.
  • «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πληρώνει ανθρώπους να σκάβουν λάκκους στη γη και μετά να τους σκεπάζουν», έχει γράψει ο Τζ. Μ. Κέινς για να εξηγήσει τη λειτουργία της κυβερνητικής παρέμβασης για τη δημιουργία απασχόλησης. Κάτι ανάλογο οραματίζεται η κυβέρνηση για το μέλλον εργαζομένων σε λιγνιτικές περιοχές. Όπως έλεγε χθες ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο, πόροι θα διατεθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ. Πρόκειται για πολύ σημαντική παράμετρο, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, εφόσον ζητούμενο είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν. Καλά όλα αυτά, αλλά κάποτε ο κύκλος του «σκάβω – σκεπάζω» θα κλείσει. Και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό σχέδιο για το μέλλον αυτών των εργαζομένων.
  • 12 στα 12 στο συν συμπλήρωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας άλλους να απορούν, άλλους να προβλέπουν βίαιη διόρθωση, άλλους να μιλούν για υπερβολές, άλλους για φαινόμενα φούσκας και πολλούς άλλους να μετανιώνουν πικρά που ρευστοποίησαν τις δυο προηγούμενες εβδομάδες αναμένοντας μια εύλογη διόρθωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα δούμε μια γενναία διόρθωση, ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει από αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι τοπικού χαρακτήρα (όπως χθες που είχαμε ρευστοποιήσεις κερδών σε Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) και ενδοσυνεδριακές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολλανδική αντεπίθεση, το «κούρεμα» της Intralot και η διόρθωση

Τα δύο «καυτά» ερωτήματα της Reggeborgh προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η μεγάλη πτώση του ομολόγου της Intralot, η υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και οι προβλέψεις για διόρθωση στις αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, η κοροϊδία της MLS και τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ

Ο εθνικός μας super γλωσσολόγος με τη βέργα στο χέρι, οι άχαστες επιτυχίες ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, η κοροϊδία από την MLS και η υπερήφανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.
xatzidakis, energeia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο project manager α λα ελληνικά, η βαριά ήττα Καλλιτσάντση και η θύελλα στις αγορές

Ο στενός συνεργάτης του Κ. Χατζηδάκη που θα λύσει «αμισθί» το πρόβλημα με τις συντάξεις, η αρνητική ψήφος των εφοπλιστών στην πρόταση Καλλιτσάντση και ένας ακόμη νόμος που μένει ανεφάρμοστος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προφητεία του Α. Ρέτσου, το νέο μυστήριο με Ελλάκτωρ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απαισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα δικαιώματα ψήφου στην Ελλάκτωρ που ασκούνται χωρίς μεταβίβαση μετοχών και πώς θα γίνονται έργα πριν αρχίσουν πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.