ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Η ολλανδική αντεπίθεση, το «κούρεμα» της Intralot και η διόρθωση

Τα δύο «καυτά» ερωτήματα της Reggeborgh προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η μεγάλη πτώση του ομολόγου της Intralot, η υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και οι προβλέψεις για διόρθωση στις αγορές.
  • Μπορεί φίλιες δυνάμεις της νυν διοίκησης της Ελλάκτωρ να επιχειρούν επίθεση κατά των Ολλανδών της Reggeborgh, θέτοντας ζητήματα ανταγωνισμού (λόγω της συμμετοχής των Ολλανδών στην ΓΕΚ Τέρνα) και εμπλέκοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού (η οποία και εξετάζει αν υπάρχει ζήτημα παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού), ωστόσο χθες οι Ολλανδοί πέρασαν στην αντεπίθεση, με σκληρή κριτική προς τη διοίκηση Καλλιτσάντση και σφυρίζοντας... κλέφτικα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Αφορμή στάθηκαν οι χθεσινές διαρροές περί άσκησης του δικαιώματος, από τους εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκο, για την εξαγορά των μετοχών που κατείχε η κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση (αποκτώντας μάλιστα ποσοστό μεγαλύτερο του 18,33%, που είχαν αρχικώς συμφωνήσει, συγκεκριμένα το 25,5%).
  • Πηγές που βρίσκονται κοντά στον ολλανδικό όμιλο έθεσαν δύο ερωτήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα οποία κανονικά θα πρέπει να απασχολούν την Επιτροπή εδώ και εβδομάδες: την πώληση μετοχών από τον κ. Σάκη Καλλιτσάντση μόλις δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου και το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας, όπου –όπως λέγεται– αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης της εταιρείας.
  • Και αφού στην αγορά και στα μέσα ενημέρωσης έγινε ένα μικρό πανηγύρι για την είσοδο των εφοπλιστών, τελικά και χθες δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση και καμία εταιρική μεταβολή. Η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε χθες με άνοδο +6,45% με τις διαρροές να κάνουν λόγο ακόμα και για δημόσια πρόταση και καλό είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με την υπόθεση που θυμίζει σίριαλ.
  • Είναι δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς πώς θα αξιολογήσουν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Εν ολίγοις, παρουσιάζει τον εαυτό του περίπου σαν αθώο θύμα του πατέρα του και ιδρυτή της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αλλά με όσα είπε στην ανακρίτρια επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος από το 2008 είχε καταλάβει «ότι τα νούμερα δεν κόλλαγαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αμέσως αντέδρασε, όπως ισχυρίζεται, και ο πατέρας του τον διαβεβαίωσε ότι «ήταν κάτι παροδικό», ενώ απειλήθηκε και με αποκλήρωση. Αυτό το «παροδικό» κράτησε άλλα δέκα χρόνια, χωρίς να κάνει άλλη ενέργεια ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος -έστω, για παράδειγμα, να διαχωρίσει τη θέση του, εγκαταλείποντας την εταιρεία. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν είχε «ρόλο σε καμία απόφαση στην Ασία και στην Ελλάδα, μόνο για τις νόμιμες». Όπως είπε στην απολογία του, απλώς έβαζε την υπογραφή του για συναλλαγές της μητρικής, που ήταν προσυμφωνημένες από τον πατέρα του, επειδή είχε δικαίωμα υπογραφής. Επαναλαμβάνουμε: η ποινική αξιολόγηση της απολογίας είναι έργο των δικαστών. Αλλά σε οποιονδήποτε παρατηρητή με κοινό νου αυτοί οι ισχυρισμοί δεν φαίνονται πολύ πειστικοί: ίσως να ήταν αν τους διατύπωνε ένα φοβισμένο από τον πατέρα του, 10χρονο αγόρι, αλλά όχι από έναν ενήλικο που επί χρόνια είχε την ευθύνη διοίκησης μιας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας.
  • Ίσως είναι πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα στις συζητήσεις της Intralot με τους ομολογιούχους, κατόχους των δύο ευρωομολόγων της εταιρείας, τα οποία λήγουν το 2021 και το 2024. Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο τίτλος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021 έκανε μια αρκετά βαθιά «βουτιά»: η τιμή του έπεσε από το 60,3% στο 53,5%, διακύμανση απότομη και ασυνήθιστη, ακόμη και για ομόλογα υψηλού κινδύνου. Ο έτερος τίτλος, λήξεως του 2024, επίσης υποχώρησε, από το 42,89% στο 42,09%.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Bloomberg, η Intralot συζητά με τα κερδοσκοπικά funds που κατέχουν τα δύο ομόλογα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει ότι θα πάρουν για την ανταλλαγή των τίτλων τους μετρητά, μετοχές της εισηγμένης και ένα νέο ομόλογο με εξασφάλιση μετοχές της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Τους προηγούμενους μήνες, τα δύο ομόλογα έκαναν ράλι από τα χαμηλά, όπου είχαν βρεθεί τον Απρίλιο, στέλνοντας «σήμα» ότι η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους των 750 εκατ. ευρώ θα έχει θετική κατάληξη.
  • Διόρθωση περιμένουν πολλοί αναλυτές στις ξένες αγορές, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσιγκτον (που παρά τις ανησυχίες φαίνεται ότι θα είναι ομαλή). Το τελευταίο διήμερο ο Dow Jones ισορροπεί με μικρές διακυμάνσεις στις 31.000 μονάδες και πολλοί πιστεύουν ότι θα δούμε μια διόρθωση των τιμών μετά το ράλι που προηγήθηκε. Η λογική αυτό βέβαια λέει, αλλά με τη ρευστότητα που έχει πέσει στο σύστημα η λογική έχει… πάει βόλτα προ πολλού.
  • Στα επίπεδα των 800 μονάδων ισορροπεί και η εγχώρια αγορά με τους περισσότερους επαγγελματίες να επισημαίνουν την κόπωση της αγοράς, ειδικά στις τράπεζες, και να προβλέπουν βραχυχρόνια διόρθωση. Βραχυχρόνια η πορεία των ξένων αγορών πιθανότατα θα καθορίσει και την τάση της εγχώριας αγοράς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός, η νέα κατάθεση Τζ. Κουτσολιούτσου και ο άγνωστος «Χ» της Ελλάκτωρ

Πώς προετοιμάζει η PWC την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ποια είναι η νέα υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και ο ρόλος του εφοπλιστή Διαμαντίδη στον «πόλεμο» για την Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «κόκκινες σημαίες» για τις πωλήσεις Καλλιτσάντση και οι διαβεβαιώσεις Κόκκαλη

Οι πωλήσεις μετοχών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ σε όχι ανύποπτο χρόνο, η καθησυχαστική δήλωση Κόκκαλη για αναδιάρθρωση χρέους της Intralot και το εντυπωσιακό 12 στα 12 του Χρηματιστηρίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ταμιευτήρας Μόρνου, ΕΥΔΑΠ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ξένοι κρίνουν τον νέο CEO του ΤΧΣ και ολλανδική αλαζονεία vs ελληνικής πονηριάς

Τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ, η μεγάλη πρόοδος για την επένδυση στο Ελληνικό, η συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο, ο Γερμανός που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και πως οι Βρετανοί κέρδισαν τη μάχη των εμβολιασμών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.