ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Anakyklosi
Shutterstock

Το κυνήγι θησαυρού... στα σκουπίδια, η πώληση της ΕΛΒΟ και η επιστροφή Αλογοσκούφη

Το κρίσιμο Δ.Σ. του ε.ο.αν., το επιστημονικού επιπέδου... ξεκατίνιασμα, τα φιλόδοξα σχέδια για την ΕΛΒΟ, οι ανακοινώσεις της Alpha Bank για το Galaxy και η «ήπια προσαρμογή» Αλογοσκούφη για τα χρέη του κορονοϊού.
 • Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό Δ.Σ. του ε.ο.αν., του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Γιατί κρίσιμο; Διότι πολλοί περιμένουν να δουν αν μετά τον ανασχηματισμό θα λυθεί ο Γόρδιος δεσμός στην πολυετή μάχη του ε.ο.αν.  για την αδειοδότηση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».
 • Λέγεται ότι ο Νικόλαος Χιωτάκης, πρόεδρος του ε.ο.αν. και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα παρουσιάσει μια λύση με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής και την υπέρβαση του προβλήματος. Ή έστω την επίτευξη εκεχειρίας στην πολυετή «μάχη». Μένει να δούμε αν η προτεινόμενη λύση κριθεί ως ικανοποιητική και από την άλλη πλευρά ή θεωρηθεί ότι τους υποχρεώνει σε μη αποδεκτές υποχωρήσεις.
 • Εβδομάδα ανακοινώσεων θα είναι η τρέχουσα για την Apha Bank, καθώς η συμφωνία με την Davidson Kempner για τη μεγάλη συναλλαγή, το project Galaxy που αφορά την πώληση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί, προς μεγάλη ικανοποίηση της διοίκησης Ψάλτη. Περιττό να σημειώσουμε ότι στην τράπεζα ήδη «τρέχουν» για το επόμενο βήμα…
 • Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η μεταβίβαση την προηγούμενη εβδομάδα των μετοχών της ΕΛΒΟ από το ελληνικό Δημόσιο σε ισραηλινή κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής μετά από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης – αξιοποίησης της βαριά προβληματικής κρατικής εταιρείας ξεκίνησε το 2014 και στα χρόνια που ακολούθησαν η υπόθεση πέρασε από μύρια κύματα και δύο φορές η προσπάθεια ναυάγησε (2017 και 2018) λόγω σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικών υπολογισμών.
 • Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να έχουμε αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα τα πάντα θέλουν τον (πάρα πολύ…) χρόνο τους. Εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή τη φορά η διαγωνιστική διαδικασία είχε αίσιο τέλος, καθώς αν είχαμε και αυτή τη φορά αποτυχία η ΕΛΒΟ θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση.
 • Το σημαντικό για την εταιρεία και τη χώρα είναι ότι τελικά η ΕΛΒΟ πέρασε στον έλεγχο ενός πολύ ισχυρού ομίλου και, όπως ακούγεται, οι νέοι μέτοχοι έχουν πολλά και φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση της εταιρίας και την επέκτασή της σε νέα πεδία, διευρύνοντας τα αντικείμενα δράσης της ΕΛΒΟ.
 • Όσοι δεν ασχολούνται με τα γλωσσολογικά ίσως να μην έχουν αντιληφθεί τη διαμάχη μεταξύ των καθηγητών Γλωσσολογίας Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και Γεωργίου Μπαμπινιώτη, μέσω της Καθημερινής. Και είναι κρίμα γιατί με εξαιρετικά πλούσιο λεξιλόγιο και καλοζυγισμένες λέξεις πραγματοποιείται ένα κανονικό ξεκατίνιασμα μεταξύ των δύο, με αφορμή την έκδοση ενός λεξικού.
 • Άφθονες προσωπικές επιθέσεις, αιχμές, αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας, προσβολές και μικρότητες. Πέραν του διασκεδαστικού και κωμικού σκέλους του... επιστημονικού μαλλιοτραβήγματος των δυο καθηγητών, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, μέσω της διαμάχης διατυπώνονται και κάποιες μεγάλες αλήθειες.
 • «Κάποτε πρέπει να αξιοποιηθούν οι εισηγητικές εκθέσεις για την εκλογή καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίες αποτελούν δημόσια έγγραφα. Τότε θα αναδειχθούν οι πιο σκοτεινές πλευρές ανθρώπων που ασκούν εξουσία χωρίς να ελέγχονται από κανένα», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπάκης.
 • Η παρατήρηση αυτή ξεπερνά φυσικά τα γλωσσολογικά επιστημονικά πράγματα και αφορά γενικότερα τον τρόπο και, πολλές φορές, το αλισβερίσι που επικρατεί στην εκλογή καθηγητών στα πανεπιστήμια, με τελικό αποτέλεσμα την εκλογή ανθρώπων που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για ακαδημαϊκά καθήκοντα.
 • Ειδικά στα οικονομικά, αν υπήρχαν κανόνες διαφάνειας και λογοδοσία στον τρόπο εκλογής καθηγητών, θα είχαμε γλιτώσει από πολλές περιπέτειες.
 • Και μιας ο λόγος για καθηγητές δεν πέρασε απαρατήρητο άρθρο του καθηγητή και πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, στο Βήμα με τίτλο: «Τι θα γίνει με το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος – Πώς θα πληρώσουμε για την πανδημία». Στο άρθρο του ο κ. Αλογοσκούφης αναπτύσσει τρεις εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του χρέους: α) σημαντική αύξηση φορολογίας και μείωση των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου (λιτότητα, διευκρινίζει σε παρένθεση ο κ. καθηγητής για όσους ίσως δεν κατάλαβαν), β) αναδιάρθρωση ή μερική διαγραφή χρέους και γ) «ήπια προσαρμογή», δηλαδή χρονική μετατόπιση της ώρας αποπληρωμής του χρέους, με την ελπίδα ότι το χρέος θα συρρικνωθεί σταδιακά σε σχέση με το ΑΕΠ μέσω ανάπτυξης και πληθωρισμού.
 • Είναι γνωστό, σε κάποιους κύκλους τουλάχιστον, ότι ο πρώην υπουργός επιχειρεί μια επάνοδο στα δημόσια πράγματα. Και γιατί όχι, τόσοι και τόσοι το επιχειρούν, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου . Ωστόσο, το να προβάλλει ο κ. Αλογοσκούφης την κληρονομία της «ήπιας προσαρμογής», δηλαδή τη… «στρατηγική» της κυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό, είναι κάτι που μας ξεπερνά.  

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εβδομάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το «κρυφό» asset της ΔΕΗ και τα stock options της Εθνικής

Η αγωνία για την τελική φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κούκος που δεν έφερε την άνοιξη στο ΧΑ, το δίκτυο οπτικών ινών που θα μείνει στη ΔΕΗ και το αυστηρό πλαίσιο για τη διανομή μετοχών από την Εθνική.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η αλλαγή ταχύτητας του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία Ψάλτη

Τι σημαίνει για την αγορά η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, πώς επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ποια μοναδική ευκαιρία βλέπει ο Β. Ψάλτης, πώς κρίνει η Moody's την αύξηση της Alpha Bank και το σταυρόλεξο της Intralot.