ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:49 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Alpha Bank

Το παράθυρο ευκαιρίας της Alpha και ο προβληματισμός για τα υπέρ-δικαιώματα του ΤΧΣ

Η έκδοση ομολόγου από την Alpha σε δύσκολη συγκυρία για την αγορά, οι αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ που ζητούν οι τραπεζίτες, η ώθηση από Σ. Αραβία σε ΕΛΠΕ και Motor Oil και το νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση του Τέξας.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier2) από την Alpha Bank είχε εξασφαλιστεί αρκετά πριν ανοίξει το βιβλίο: τέτοιες συναλλαγές δεν ξεκινούν πριν «μετρηθεί» για τα καλά η αγορά. Έτσι, η μεγάλη επιτυχία για την Alpha Bank ήταν ότι κατάφερε να προχωρήσει στην συναλλαγή παρά την αναταραχή και τη δραστική επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές ομολόγων, και ειδικά για τις πιο υψηλού ρίσκου εκδόσεις όπως τα Tier2.
  • Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η διοίκηση της τράπεζας κατάφερε να περάσει τη συναλλαγή λίγο πριν το… παράθυρο κλείσει δεδομένων των εξελίξεων στις ομολογιακές αγορές. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ανέλθει στα επίπεδα του 1% από 0,58% που ήταν αρχές του χρόνου.
  • Με τη συναλλαγή, η Alpha Bank «κλειδώνει» πολύτιμα κεφαλαιακά αποθέματα που θα ριχθούν στη μάχη για την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τέλος, η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας για το project Galaxy, δείχνει ότι το επιτελείο της Alpha Bank δούλευε παράλληλα τις δυο συναλλαγές, γεγονός εξαιρετικά απαιτητικό και πολύπλοκο, και κατάφερε να τις εκτελέσει γρήγορα και αποτελεσματικά.      
  • Από μέρα σε μέρα μετατίθεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που ακόμα ζυγίζονται. Ένα από αυτά ακούγεται ότι είναι το πλαίσιο για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών. Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχει μια ακόμα σημαντική διάσταση που προκαλεί πολλές συζητήσεις: αν το ΤΧΣ μεταρρυθμιστεί ώστε να μετέχει στις αυξήσεις ως κανονικός μέτοχος, γιατί να διατηρήσει τα σημερινά υπερ – παρεμβατικά ειδικά δικαιώματα που διαθέτει; Περιττό να σημειώσω ότι οι άνθρωποι του ΤΧΣ θεωρούν αυτονόητο να διατηρήσουν τα ειδικά δικαιώματα, με τις τράπεζες να υπενθυμίζουν ότι το ΤΧΣ δημιουργήθηκε πριν περίπου 10 χρόνια με ειδική αποστολή και ρόλο σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την Ελλάδα. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο και οι συνθήκες που υπαγόρευαν τον ειδικό ρόλο του Ταμείου έχουν εκλείψει.
  • Παραμένουν αισιόδοξες οι τράπεζες αναφορικά με το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν εξαιτίας  της πανδημίας. Όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου, στην Εθνική Τράπεζα, στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή. «Αντίστοιχη συμπεριφορά βλέπουμε και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αλλά και στα επιχειρηματικά», σημείωσε. Δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει ένα… hedging στην αισιόδοξη θεώρησή της προσθέτοντας ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς, η πανδημία είναι απρόβλεπτη».
  • Θέλουν προσοχή σήμερα στο ταμπλό οι μετοχές των δύο διυλιστηρίων, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Ο χθεσινός αιφνιδιασμός από τη Σαουδική Αραβία, που ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις για αύξηση παραγωγής του OPEC+ και έφερε την τιμή του μπρεντ σχεδόν 5% υψηλότερα, ευνοεί ιδιαίτερα τους δύο ομίλους, που έχουν υποστεί βαρύτατα πλήγματα από την πανδημία και την καθίζηση των τιμών και της κατανάλωσης καυσίμων. Να δούμε, λοιπόν, σήμερα πώς θα μεταφραστούν όλα αυτά για τις δύο μετοχές στο ταμπλό του ΧΑ.
  • Νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση του Τέξας, λόγω της πρόσφατης ακραίας κακοκαιρίας, παίζεται αυτές τις ημέρες και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που βρέθηκε στη δίνη αυτής της κρίσης. Όταν η κακοκαιρία έθεσε εκτός λειτουργίας πολλές μονάδες παραγωγής, ο διαχειριστής του δικτύου ανέβασε τις τιμές ως τα 9.000 δολ. τη μεγαβατώρα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε όσους παραγωγούς ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν ενέργεια για να καλύψουν τη χαμένη παραγωγή τους. Όμως, η πολιτεία του Τέξας ανέθεσε σε ανεξάρτητο σύμβουλο, την Potomac Economics, να ελέγξει αυτές τις πρακτικές του διαχειριστή του δικτύου και το πόρισμά του προκάλεσε αίσθηση: έκρινε ότι οι υψηλές τιμές κρατήθηκαν για αδικαιολόγητα μεγάλη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αδικαιολόγητες χρεώσεις της τάξεως των 16 δισ. δολ., οι οποίες και θα πρέπει να επιστραφούν. Ακόμη δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών και αν θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σίγουρα, όμως, ο διαχειριστής του δικτύου στο Τέξας τα έχει κάνει θάλασσα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Kostopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών και η είσοδος της Εθνικής στο Ελληνικό

Η παρακαταθήκη του Γιάννη Κωστόπουλου στο τραπεζικό σύστημα, η συμμετοχή της Εθνικής στο χρηματοδοτικό σχήμα για το Ελληνικό, οι επόμενες αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ και η ανάκτηση χαμένου εδάφους από την Jumbo.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα στοιχήματα για την επόμενη ΑΜΚ και η σπέκουλα για την τιμή της Alpha Bank

Τι συζητά η αγορά για την επόμενη αύξηση κεφαλαίου τράπεζας, οι μαντεψιές για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Alpha Bank και τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στις αποζημιώσει πυρόπληκτων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.