ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ταμείο Ανάκαμψης vs ΕΣΠΑ, η ηρεμία Σταϊκούρα και οι αστειότητες της MLS

Πώς ο υπουργός Οικονομικών έβαλε στη θέση του τον Ευκλ. Τσακαλώτο, γιατί όλοι αγάπησαν το Ταμείο Ανάκαμψης, το «πρασίνισμα» των «κόκκινων» δανείων της Vivartia και η απίθανη απάντηση MLS στην Επ. Κεφαλαιαγοράς.
 • Για δεκαετίες το ΕΣΠΑ αποτέλεσε την απόλυτη φαντασίωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας -και όχι μόνο: δήμαρχοι και κοινοτάρχες, υπουργοί και βουλευτές, πολιτευτές και άλλοι παράγοντες αγωνίζονταν νυχθημερόν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για έργα, προγράμματα και πολλές άλλες δραστηριότητες.
 • Όμως αυτό πια δεν ισχύει. Το ΕΣΠΑ έχει χάσει την έλξη του. Μια νέα ακατανίκητη φαντασίωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει κυριεύσει τους πάντες: επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, δημάρχους και κοινοτάρχες, υπουργούς και βουλευτές, πολιτευτές και κάθε είδους παράγοντες που δεν σταματούν να μετρούν πόσα ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν από το μαγικό ταμείο.
 • Όλοι αυτοί που μέχρι πρότινος δεν είχαν μάτια για τίποτα άλλο εκτός του ΕΣΠΑ, τώρα το βρίσκουν «γραφειοκρατικό», «δύσκαμπτο» με πολύ «αυστηρούς κανόνες», θεωρώντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χαρακτηρίζεται από ένα πιο χαλαρό πλαίσιο και υψηλές ταχύτητες εκταμιεύσεων. Η στήλη δεν επιθυμεί να χαλάσει τις φαντασιώσεις κανενός, ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχει μια κάποια εγκράτεια: μην στο τέλος το Ταμείο Ανάκαμψης αποδειχθεί μια από τα ίδια από πλευράς γραφειοκρατίας και αυστηρότητας προϋποθέσεων.
 • Αυτή η άτυπη κόντρα Ταμείου Ανάκαμψης – ΕΣΠΑ φαίνεται ότι δημιουργεί έναν υπόγειο ανταγωνισμό μεταξύ των υπουργείων και ευρύτερα της δημόσιας διοίκησης. Είναι ενδιαφέρον ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με πολλά ταρατατζούμ, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ»: την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.
 • Αντί να συζητάμε το μέλλον των τραπεζών ακούμε την αναίτια επίθεση του κ. Σταϊκούρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου αυτό υποστήριξε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις εξελίξεις στις τράπεζες (με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς) ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, επικρίνοντας τον υπουργό Οικονομικών για τον πολύ χρόνο που αφιέρωσε στην ομιλία του για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ . «Αντί να συζητάμε για το μέλλον των τραπεζών η ΝΔ μπαίνει σε μικροπολιτικές συζητήσεις και ειρωνείες, λέγοντας ότι για όλα τα δεινά ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  
 • Ο κ. Σταϊκούρας άκουγε μάλλον σαστισμένος τις επικρίσεις του πρώην υπουργού και ήταν φανερό ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να καταλάβει τι γίνεται. Βίωνε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν γνωστική ασυμφωνία, δηλαδή, την ασυμφωνία μεταξύ αυτών που ήξερε και αυτών που άκουγε. Διότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Πειραιώς (και τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας…), το ίδιο σφοδρές ήταν και οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες ο κ. Τσακαλώτος σαν να μην είχε γίνει τίποτα ανέφερε την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον των τραπεζών. Ο κ. Σταϊκούρας διατήρησε την ηρεμία του υπενθυμίζοντας τις αναφορές περί «μεθόδευσης», «σκανδαλώδους διάταξής σας» κ.α. του προέδρου του Σύριζα, κουβέντες που, όπως σημείωσε, δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες.
 • Μεγάλα χαμόγελα προκαλεί στις τράπεζες η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Vivartia από το CVC Capital. Η Vivartia βαρύνονταν με δάνεια ύψους 455 εκατ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες, τα οποία βρίσκονταν στην κατηγορία μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs). Με την εξαγορά της Vivartia το CVC αποπλήρωσε στις τράπεζες ποσό 75 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια ύψους 380 εκατ. που απομένουν οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή τους στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων.
 • Επάξια διεκδικεί τον τίτλο του χαϊδεμένου παιδιού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Γιάννης Καματάκης της MLS. Της ίδιας Επιτροπής που, υπενθυμίζουμε, πήρε πολύ δραστικά μέτρα (δικαστικού χαρακτήρα) για να απομακρύνει από τη διοίκηση της Folli Follie τον Δ. Κουτσολιούτσο, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο εξακολουθεί να ανέχεται τις δικαιολογίες της MLS για την αδυναμία κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων.
 • Το αποκορύφωμα της αστειότητας των απαντήσεων από τη διοίκηση της MLS σε ερωτήματα της Κεφαλαιαγοράς ήλθε προχθές, όταν κλήθηκε να απαντήσει «αν έχει ολοκληρωθεί το business plan της Εταιρείας σας και αν αυτό είναι επικαιροποιημένο με τις τελευταίες εξελίξεις». Η απάντηση ήλθε με την παραπομπή σε μια αίτηση που είχε υποβάλει στις 30 Μαρτίου 2020 η MLS στην Κομισιόν για να διεκδικήσει χρηματοδότηση για το MAIC, τον γνωστό προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που απέτυχε παταγωδώς και ήταν η κύρια αιτία της πτώσης της MLS. Το σχετικό link με σελίδα της Κομισιόν (δείτε εδώ) ανάγεται στον Μάρτιο του 2020 και βέβαια δεν υπάρχει ούτε... μυρωδιά επικαιροποιημένου business plan, αντίθετα υπάρχουν πολλές αναφορές... εικονικής πραγματικότητας στις μεγάλες αρετές του MAIC, που είναι μοναδικό στην Ευρώπη, στα ρίσκα που μπορεί να υπάρξουν αλλά «είναι εύκολα διαχειρίσιμα» και στον Γ. Καματάκη που ήταν, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο πρώτος επιχειρηματίας, ο οποίος εξέδωσε ομόλογα στην αγορά του ΧΑ (και ο πρώτος και μοναδικός, ως τώρα, που άφησε απλήρωτα τέτοια ομόλογα, θα προσθέταμε εμείς).
 • Κατόπιν τούτων, ένα είναι το αναπάντητο ερώτημα: πόσο ακόμη θα συνεχίσει να ανέχεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα τερτίπια του ισχυρού ανδρός της MLS;
 • Πού τέτοια τύχη! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στην ερώτηση αν πράγματι θα έχουμε έκτακτη αναθεώρηση του MSCI, «πληροφορία» που η στήλη μετέδωσε χθες τιμώντας την Πρωταπριλιά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι άσκοποι πανηγυρισμοί Σταϊκούρα, οι άφαντοι Ρώσοι και η αφύπνιση της Lamda

Οι δύο λόγοι που ακυρώνουν τις θριαμβολογίες για το ομόλογο, οι τοποθετήσεις στη Lamda ενόψει της σύμβασης, το πολιτικό παιχνίδι της Μόσχας με τον τουρισμό, το σχόλιο Λαγκάρντ για το bitcoin και η έξοδος της ΓΕΚΕ από το ΧΑ.
ellaktor_office
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιχείρηση «Παράκαμψη» της Greenhill και το δάνειο του CVC Capital

Πώς σχεδιάζει η πλευρά των Ολλανδών να ξεπεράσει την αντίσταση των εφοπλιστών στη Συνέλευση, τα δανεικά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η πολιτική ένταση για την Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal Eurobank – HSBC, το «φλερτ» του CVC με Δωδώνη και οι εμβολιασμοί

Η πρόταση της Eurobank που εξετάζεται από την HSBC, η προσέγγιση του CVC με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η κόντρα ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια ρεύματος και το κρίσιμο στοίχημα των εμβολιασμών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο σταθερά αισιόδοξος Φ. Καραβίας και η «απογείωση» της Τρ. Πειραιώς

Η πρόβλεψη του CEO της Eurobank για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, η εκτίναξη της μετοχής της Πειραιώς πάνω από το 1 ευρώ, τα λογύδρια Σταϊκούρα και οι έλεγχοι σε επενδυτές ομολόγων.