ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το virtual δικαίωμα προτίμησης της Πειραιώς και οι βολές της Επ. Ανταγωνισμού σε Reggeborgh

Πώς οι παλιοί μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς θα έχουν προνομιακή συμμετοχή στην αύξηση, οι 100.000 μετοχές του Χρ. Μεγάλου, τα «καρφιά» της Επ. Ανταγωνισμού για τους Ολλανδούς, το «βαρίδι» της Εθνικής Ασφαλιστικής και η Οδύσσεια ενός επενδυτή.
  • Ξεκαθάρισε αρκετά χθες το τοπίο για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και ένα από τα ζητήματα που «καίνε» τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή το πώς θα έχουν δυνατότητα να πάρουν νέες μετοχές, ώστε να έχουν μια δυνατότητα αναπλήρωσης απωλειών και συμμετοχή στα κέρδη της πλήρως αναμορφωμένης τράπεζας. Για να… απαλύνει τον πόνο από την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλιών μετόχων, η διοίκηση δεσμεύθηκε να εφαρμόσει μια διαδικασία κατανομής των μετοχών χωρίς προηγούμενο στα χρονικά, που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν... «virtual δικαίωμα προτίμησης». Από το ελληνικό βιβλίο προσφορών, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, θεσμικοί και ιδιώτες, θα μπορούν να παίρνουν όσες μετοχές αντιστοιχούν στο τωρινό ποσοστό συμμετοχής τους. Δηλαδή, ένας μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής 1% σήμερα, θα μπορεί να λαμβάνει το 1% των νέων μετοχών, περίπου σαν να είχε δικαίωμα προτίμησης. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, γι’ αυτό και στη χθεσινή συνέλευση δηλώθηκε από τη διοίκηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των σχετικών νομικών και τεχνικών παραμέτρων. Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει -θα το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο- ποιοι θεωρούνται παλιοί μέτοχοι και θα έχουν αυτή την ειδική μεταχείριση, δηλαδή ποια θα είναι η ημερομηνία αναφοράς (cut-off date).
  • Τα παράπονα, πάντως, ακόμη και με αρκετά επιθετικές τοποθετήσεις μετόχων, δεν έλειψαν από τη χθεσινή συνέλευση. Ένας από τους μετόχους διαμαρτυρήθηκε ότι είναι η δεύτερη φορά που υφίσταται μεγάλη ζημιά από ένα reverse split στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ στο ίδιο πνεύμα υπήρξαν αρκετές ακόμη τοποθετήσεις. Ο Χρήστος Μεγάλου ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση κεφαλαίου για την εξυγίανση και αναμόρφωση της τράπεζας, ενώ σε κάποια αποστροφή του λόγου του σημείωσε ότι και ο ίδιος χάνει από αυτή την αύξηση κεφαλαίου, καθώς έχει αγοράσει 100.000 μετοχές προ διετίας.
  • Στην επίμονη απαίτηση ορισμένων μετόχων να διανεμηθούν δωρεάν στους σημερινούς μετόχους τα mezzanine ομόλογα των δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων, Phoenix και Vega, η διοίκηση της τράπεζας δεν το απέκλεισε εντελώς, δηλώνοντας ότι μπορεί να εξεταστεί στο μέλλον. Βέβαια, τα χρονικά περιθώρια για να διανεμηθούν τα ομόλογα στους σημερινούς μετόχους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, αφού η αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Αυτοί που θα τα απολαύσουν, αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι όσοι συμμετάσχουν στην αύξηση.
  • Αν και η Reggeborgh αποφάσισε να αποχωρήσει από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την είσοδό της στην Ελλάκτωρ, δεν παύει να έχει ενδιαφέρον η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των κατασκευών. Η Επιτροπή ανήγγειλε κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των κατασκευών επειδή διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού».
  • Μεταξύ των προβλημάτων που μνημονεύει η Επιτροπή και τα οποία εμποδίζουν τον ανταγωνισμό είναι και «η κοινή οριζόντια συμμετοχή συγκεκριμένου fund στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες». Αυτή η αναφορά «φωτογραφίζει» το ολλανδικό fund, ενώ η Επιτροπή εξηγεί αναλυτικότερα ότι η ταυτόχρονη παρουσία στις δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μπορεί να οδηγήσει σε «μη συντονισμένα μονομερή αποτελέσματα μείωσης ή μετριασμού των κινήτρων για ανταγωνισμό» και σε «συντονισμένα αποτελέσματα εναρμονισμένης συμπεριφοράς». Μετάφραση: μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα φαινόμενα που πριν από μερικά χρόνια είχαν οδηγήσει στην επιβολή προστίμων στις εταιρείες του κλάδου από την Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής της Reggeborgh στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πέσει στο 8,5%, ύστερα από σειρά μεταβιβάσεων, ενώ στόχος είναι η πλήρης αποεπένδυση.
  • Μεγάλο «βαρίδι» στη συμφωνία της Εθνικής με το fund CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνεται ότι αποτέλεσε το παλιό χαρτοφυλάκιο συμβολαίων υγείας με «κλειδωμένα» ασφάλιστρα. Όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική, ενόψει της γενικής συνέλευσης της 21ης Απριλίου για την έγκριση του deal, η τράπεζα υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποζημιώνει τον αγοραστή έως και για 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για επιδείνωση των αποθεματικών που θα μπορούσε να προκύψει από αυτά τα παλιά συμβόλαια. Για αυτές τις «χασούρες», μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι ο αγοραστής θα επιβαρύνεται μόνο κατά 22,5%, ενώ τον υπόλοιπο λογαριασμό θα πληρώνει η τράπεζα. Ο μελλοντικός κίνδυνος της τράπεζας για απώλειες από αυτή την πλευρά του deal με το CVC δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά για να υπάρχει λίγη περισσότερη διαφάνεια καλό θα ήταν η τράπεζα να ενημερώσει τους μετόχους τουλάχιστον για το συνολικό ύψος των συμβολαίων αυτής της κατηγορίας.
  • Έχουμε το περίεργο φαινόμενο η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ρόλο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων, αντί να γνωμοδοτεί επί της ουσίας των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καταθέτουν οι επενδυτές να εκδίδει αρνητικές γνώμες ως πολιτική θέση. Αυτά μεταξύ πολλών άλλων, που θυμίζουν μια πραγματική Οδύσσεια για τους επενδυτές, περιέγραψε χθες ο Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
  • Ο κ. Σαρρής ανάφερε το παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου: «Η Επιτροπή Ενέργειας της Περιφέρειας Ηπείρου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το σύνολο των έργων που έχουμε υποβάλλει. Για 260 MW έχει εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση ανεξαρτήτως τεχνολογίας, των ειδικότερων χαρακτηριστικών του κάθε έργου, τις θέσεις εγκατάστασης κ.α. Η αρνητική γνωμοδότηση γίνεται συνήθως με την επίκληση άσχετων επιχειρημάτων που δεν έχουν σχέση με το ρόλο της Επιτροπής, όπως για παράδειγμα ο κορεσμός των δικτύων, κάτι που αξιολογείται και είναι στην ευθύνη άλλων φορέων, ή άλλες δικαιολογίες. Έχουμε περιπτώσεις όπως οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Μετσόβου, οι οποίοι ενώ αρχικά εξέδωσαν θετικές γνώμες για τα έργα μας στη συνέχεια της ανακάλεσαν λόγω πολιτικών πιέσεων.  Άλλες περιφέρειες γνωμοδοτούν αρνητικά με στόχο, όπως δηλώνουν, να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία».
  • «Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα». 
  • «Τι να πούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, τι να πούμε στους μετόχους μας όταν δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα ούτε για το πότε θα εξεταστεί μια αίτησή μας;», διερωτήθηκε ο κ. Σαρρής. 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».
dimitris koutsoumpas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα

Η επικείμενη ανακοίνωση των όρων για εθελουσία στην Attica Bank, η κίνηση της Eurobank κόντρα στο ρεύμα, τι λένε οι αριθμοί για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η αλλαγή στο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προκαλεί απορίες και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο παρουσιαστής, ο... καλύτερος πτωχευτικός στην Ευρώπη και η Viva

Η αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών για την γκρίνια της Viva, πότε συνεδριάζει το Δ.Σ. της Πειραιώς για τις νέες μετοχές, ο παρουσιαστής που γελοιοποιεί ένα κράτος, οι μεταρρυθμίσεις και το παλιό σοβιετικό ανέκδοτο με τις άρρωστες αγελάδες.