ΓΔ: 792.87 0.18% Τζίρος: 5.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
  • Ξεκινά σήμερα η μεγάλη εβδομάδα της Τράπεζας Πειραιώς και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μιλάμε για μια ριζικά διαφορετική τράπεζα: μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά. Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (που θα κυμανθεί από 1,2 έως 1,38 δις. ευρώ) η Τράπεζα Πειραιώς: α) θα επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια με το ποσοστό του ΤΧΣ από 61% να συρρικνώνεται κάτω από το όριο της καταστατικής πλειοψηφίας (33%) και πιθανότατα κοντά στο 27%, με τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση να έχουν τον μετοχικό έλεγχο, β) θα ενισχύσει δραστικά την κεφαλαιακή της βάση με στόχο την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος Sunrise για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό και γ) η χρηματιστηριακή αξία της «νέας» Πειραιώς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και μάλιστα αρκετοί αναλυτές βλέπουν να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
  • Σήμερα θα έχουμε την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση του reverse split και την αντικατάσταση των μετοχών με 1 νέα για κάθε 16,5 παλαιές. Η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 4,7840 ευρώ τιμή που δεν θα κρατήσει… δευτερόλεπτο, καθώς έρχεται το τσουνάμι των νέων μετοχών. Οπότε το -29% στο άνοιγμα θεωρείται από τους περισσότερους δεδομένο (και την τιμή να προσγειώνεται στα 3,5 ευρώ) και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και νέα limit down τις επόμενες ημέρες, καθώς, δεν υπήρξε ελεύθερη διαπραγμάτευση των μετοχών όπως αρχικά αναμενόταν. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ ο νέος αριθμός μετοχών της Τρ. Πειραιώς θα είναι 1.250.367.223, που σημαίνει ότι μια τιμή στα 2 ευρώ θα αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ δηλαδή κοντά στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα η Εθνική Τράπεζα.
  • Η σημερινή συνεδρίαση πάντως για τις μετοχές της τράπεζας δεν θα έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όσοι αγόρασαν αγόρασαν. Με την έννοια ότι το δικαίωμα προτίμησης που έχει δοθεί στους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά το έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της τράπεζας κατά την εκκίνηση των σημερινών συναλλαγών. Τουτέστιν το «δικαίωμα» να συμμετάσχουν στην αύξηση έχουν όσοι αγόρασαν μετοχές της τράπεζας μέχρι και την Τρίτη 13 Απριλίου, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν το reverse split.
  • Υπό ασφυκτική πίεση βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ομόλογο της Ελλάκτωρ, στον απόηχο των καθόλου ενθαρρυντικών εξελίξεων στην εταιρεία και του ανοιχτού πολέμου μεταξύ Ολλανδών – εφοπλιστών. Η τιμή του ομολόγου έκλεισε την Παρασκευή, 16 Απριλίου, κάτω από το 89 από περίπου 94 που διαπραγματευόταν μια εβδομάδα πριν. Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς στην υποβάθμιση της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή από την S&P στην βαθμίδα CCC+ από Β-. Όπως σημειώνει ο οίκος η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών στον κατασκευαστικό τομέα και τα επακόλουθα προβλήματα ρευστότητας καθώς και την αβεβαιότητα στην υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ λόγω της αντιπαράθεσης των μετόχων. Εκτός από την αγορά ομολόγων υπό πίεση βρίσκεται και η μετοχή της εταιρίας στο ΧΑ. Υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Πέμπτη, 22 Απριλίου, πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας.  
  • Σε Βατερλό κινδυνεύει να εξελιχθεί το δεύτερο lockdown για την κυβέρνηση, με κίνδυνο να χαθεί κάθε καλή ανάμνηση από την πραγματικά εντυπωσιακή διαχείριση και την αποτελεσματικότητα του πρώτου lockdown. Με την κασέτα να επαναλαμβάνει την ανάγκη βραχυπρόθεσμων θυσιών για να έχουμε αρχικά «Πάσχα στο χωριό», και στη συνέχεια ένα κανονικό καλοκαίρι, η κυβέρνηση επιμένει σε μια τακτική που δεν φαίνεται να έχει ούτε αποτέλεσμα, ούτε καμία επαφή με την πραγματικότητα.
  • Διότι τα περί βραχυπρόθεσμων θυσιών θα είχαν νόημα αν υπήρχαν πραγματικά περιορισμοί. Στην πράξη δεν υπάρχουν, ο κόσμος κυκλοφορεί παντού και κανένας έλεγχος δεν υπάρχει. Επιπλέον, με την εστίαση να παραμένει κλειστή, ο κόσμος συνωστίζεται σε περιορισμένα μέρη ενώ ο νεαρόκοσμος βρίσκει διέξοδο σε αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι όπου συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες σε πλατείες κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η εστίαση και τα μπαρ ήταν ανοιχτά και υπήρχαν επιλογές. 
  • Η αμήχανη αντίδραση της κυβέρνησης στα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη (μετά την προσπάθεια αστυνόμευσης της Πλατείας Βαρνάβα όπου γινόταν το αδιαχώρητο) αποτυπώνει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής και δημιουργεί έναν ακόμα κίνδυνο για την κυβέρνηση: την αγανάκτηση και όλων όσων αυτό το διάστημα τηρούν τα μέτρα και στέλνουν τα… sms για να πάνε στο super market ή να βγάλουν το σκύλο βόλτα, τη στιγμή που λίγα τετράγωνα παρακάτω γίνονται πάρτι.  
  • Αντίθετα με το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση τώρα αποτυγχάνει θεαματικά σε δυο μέτωπα: και στο υγειονομικό καθώς το πολύ χαλαρό lockdown που έχει επιβληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο δεν επιτυγχάνει (και πώς να το κάνει όταν στους δρόμους και τις πλατείες γίνεται χαμός…) την ανάσχεση της πανδημίας, και στο μέτωπο της οικονομίας όπου το κόστος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο καθώς λόγω των περιορισμών πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή  υπολειτουργούν..

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Gov.gr wallet και οι τράπεζες, η νέα εθελουσία της Πειραιώς και η Ελλάκτωρ

Γιατί οι τράπεζες ζητούν δίμηνη παράταση για το Gov.gr wallet, έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς, οι έξι για τον Φορέα Ακινήτων, η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάκτωρ και οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Cenergy.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόωρες εκλογές, η υβριδική... διαρροή, τα στεγαστικά και το βήμα σημειωτόν για το αέριο

Η διαρροή περί υβριδικής απειλής, η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές, το ζωντάνεμα των στεγαστικών δανείων, η ανάκαμψη του ομολόγου της Ελλάκτωρ, τα ηλεκτρικά ταξί και οι φορτιστές, οι πιέσεις στον ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής και το ράλι του bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο απόηχος του ανασχηματισμού

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ομολόγου της Ελλάκτωρ, η αποσφράγιση των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, πως η “κακή στιγμή” του ανασχηματισμού θύμισε το φάσμα του πολιτικού κινδύνου και η καρατόμηση Χρυσοχοϊδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.