ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Morgan Stanley

Το λάθος των αναλυτών της Morgan Stanley, η Folli Follie και... το Jack Daniels

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Διαβάζεις ορισμένες φορές εκθέσεις καλοπληρωμένων αναλυτών ξένων οίκων και αμφιβάλλεις αν πράγματι ασχολήθηκαν σε βάθος με όλα όσα αναλύουν. Στην τελευταία έκθεση της Morgan Stanley για τις τράπεζες, για παράδειγμα, στις πρώτες γραμμές όπου συμπυκνώνεται η ουσία των ευρημάτων των αναλυτών, «μαθαίνουμε» ότι το σχέδιο «Ηρακλής» εγκρίθηκε από… την ΕΚΤ. Οι περισσότεροι που παρακολουθούν το θέμα, ακόμη και χωρίς να είναι ειδικοί, γνωρίζουν βέβαια ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει εγκριθεί μόνο από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο μέχρι να διατυπώσει τη γνώμη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και μέχρι να λάβει τις αποφάσεις της για την εποπτική μεταχείριση του σχεδίου. Αν οι αναλυτές κάνουν λάθος σε κάτι τόσο στοιχειώδες, πώς μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις την ανάλυσή τους με εμπιστοσύνη στην επάρκειά τους; Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν και (πολύ) χειρότερα. Οι παλαιότεροι της αγοράς θυμούνται έκθεση άλλου οίκου, όπου συμπέραιναν οι αναλυτές, εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία και την πορεία της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι αποτελούσε ιδανικό στόχο εξαγοράς (η Τράπεζα της Ελλάδος!).
  • Οι όμιλοι Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με συμμάχους την General Electric και την Siemens αντίστοιχα, θα κονταροχτυπηθούν για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας για την διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εξέταση των τεχνικών προσφορών των δυο ομίλων και θα ακολουθήσει μια επίπονη διαδικασία μηνών όπου οι τεχνικοί σύμβουλοι της «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που «τρέχει» το έργο, θα εξετάσουν τις τεχνικές πτυχές των δυο προσφορών, τις προδιαγραφές, θα ζητήσουν λεπτομέρειες και διευκρινήσεις κ.α. Αφού εξεταστούν όλες αυτές οι άχαρες τεχνικές λεπτομέρειες, η Αριάδνη θα ζητήσει από τους δύο ομίλους να υποβάλουν βελτιωμένες – τελικές οικονομικές προσφορές. Κατόπιν θα είναι θέμα ημερών η επιλογή του εκλεκτού! Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ η επιλογή του αναδόχου και ανάθεση του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020
  • Παράλληλα, στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι εντός του πρώτου διμήνου, να ολοκληρωθεί και η επιλογή των ομίλων που θα προμηθεύσουν τα υποβρύχια καλώδια και τις οπτικές ίνες για την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης. Έτσι, στο ξεκίνημα του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, που έχει (όπως όλα στην Ελλάδα) καθυστερήσει δεκαετίες.   
  • Η κατάσταση στην Folli Follie θυμίζει την παλιά διαφήμιση του Jack Daniels. Μόνο που σε εκείνη τη διαφήμιση κανείς δεν βιαζόταν, επειδή με το χρόνο ωριμάζει το καλό ουίσκι. Στην περίπτωση της ελληνικής εταιρείας, τι εξυπηρετεί, άραγε, άλλη μια αναβολή στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2018; Και μάλιστα για την 31 Ιανουαρίου; Θα αποκτήσουν πιο μεστή γεύση και πιο πλούσιο άρωμα, άραγε, οι οικονομικές καταστάσεις; Ή θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους ελεγκτές της PwC να κοσμήσουν τις οικονομικές καταστάσεις με καμιά 20αριά παρατηρήσεις, όπως είχε συμβεί με τις οικονομικές καταστάσεις του 2017; Πάντως, όσο συνεχίζεται αυτό το άχαρο σίριαλ, βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα δικαστικό δράμα: αύριο, θα συζητηθεί αίτηση δύο ομολογιούχων για να κηρυχθεί η εταιρεία σε πτώχευση. Αν ο δικαστής κάνει δεκτό αυτό το αίτημα, είναι αντιληπτό ότι δεν θα έχει και μεγάλη σημασία το παιχνίδι καθυστερήσεων με τις οικονομικές καταστάσεις…
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ο Πόλσον εκνεύρισε το ΤΧΣ, η βύθιση των αγορών και το «μοίρασμα» της Γραμμής 4

Τα πολλά προβλήματα του σχεδίου Πόλσον για την Τρ. Πειραιώς, η «βουτιά» στις αγορές, οι ελπίδες για παρέμβαση της ΕΚΤ και οι συζητήσεις των εργολάβων για το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μπίζνες Καλλιτσάντση – Χόλτερμαν, οι εξελίξεις στην ΕΧΑΕ και η προειδοποίηση Μαρινάκη

Η συμφωνία Αναστ. Καλλιτσάντση με το αφεντικό της Reggeborgh για την Reds, η... οικειοθελής αποχώρηση Λαζαρίδη, η επίδειξη διαφάνειας από τη Mytilineos, οι αλλαγές στο Δ.Σ. του ΟΛΠ και οι επισημάνσεις της Eurobank Equities για μετοχές και ομόλογα.