ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Αλέξης Τσίπρας, Σύριζα
Φωτο: Credit: Aris Oikonomou / SOOC

Το καμπανάκι της Attica Bank, το βιβλίο του Αν. Καλλιτσάντση και η «αλλαγή» Τσίπρα

Τα διδάγματα για τις άλλες τράπεζες από την κατάληξη της τιτλοποίησης Artemis, η εξιστόρηση της τελευταίας διετίας στην Ελλάκτωρ από τον Αν. Καλλιτσάντση, η αναπαλαίωση συνθημάτων του '80 από τον Αλ. Τσίπρα και ο «σκληρός» Χάρης Θεοχάρης.
 • Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η τιτλοποίηση της Attica Bank, Artemis, μια από τις πρώτες μεγάλες τιτλοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν (ολοκληρώθηκε το 2017) στις τράπεζες είχε και έχει σειρά θεμάτων σε ό,τι αφορά τη δομή της, στα οποία προστέθηκαν μεγάλα προβλήματα λόγω του ανορθόδοξου τρόπου διαχείρισης. Παρόλα αυτά, η τύχη της τιτλοποίησης, που ουσιαστικά υποχρέωσε τη διοίκηση της τράπεζας σε σημαντικές πρόσθετες προβλέψεις προκειμένου να την ευθυγραμμίσει με την πραγματικότητα, αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι προς τις συστημικές τράπεζες ότι μεταξύ business plan και πραγματικότητας καραδοκεί το χάος. Και οι ζημιές...
 • Απέφυγε να απαντήσει η KPMG στην αιχμή της διοίκησης της Attica Bank για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων. Όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή της η τράπεζα «η καθυστέρηση προέκυψε λόγω των ενισχυμένων εσωτερικών διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας της KPMG». Πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση επισημαίνουν ότι πίσω από την ευγενική μπηχτή κρύβεται ένα όχι και τόσο κολακευτικό παρασκήνιο για την KPMG, η οποία κινούνταν με ρυθμούς χελώνας. Φαίνεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή 7 Μαϊου υπήρξε επικοινωνία της ελεγκτικής με την κεντρική τράπεζα, για να ζητήσει σειρά διευκρινήσεων και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και εβδομάδες και να μην φτάσουμε στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank. 
 • Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την επικοινωνία με την ΤτΕ, η KPMG προχώρησε στην έκδοση του πορίσματος χωρίς επιφυλάξεις ή άλλες σημειώσεις.
 • Χωρίς εκπλήξεις η χθεσινοβραδινή αναθεώρηση των δεικτών MSCI: η Eurobank, όπως αναμενόταν, βρήκε το δρόμο της για το δείκτη MSCI Standard με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ η Τρ. Πειραιώς, που έχει πλέον κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου, εύλογα διαγράφηκε από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του οίκου. Όσοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να μπει στον MSCI Standard και η μετοχή της Εθνικής δεν επιβεβαιώθηκαν.
 • Το καλό νέο, πάντως, είναι ότι αυτή η αναθεώρηση δίνει τέλος σε μια πορεία συνεχούς συρρίκνωσης της εκπροσώπησης του ελληνικού χρηματιστηρίου στους δείκτες MSCI. Μέχρι χθες, η ελληνική αγορά είχε μόνο τρεις εκπροσώπους στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), ενώ ως το 2018 ήταν εννέα. Οι τέσσερις μετοχές πάλι λίγες είναι, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι στις επόμενες αναθεωρήσεις θα περιμένουμε προσθήκες που θα φέρουν νέα κεφάλαια στην αγορά και όχι άλλες διαγραφές και εκροές κεφαλαίων.
 • Τη συγγραφή βιβλίου ολοκλήρωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, στο οποίο εξιστορεί το τι έγινε στον όμιλο την προηγούμενη διετία. Η στήλη ανυπομονεί να διαβάσει το βιβλίο του κ. Καλλιτσάντση, το οποίο, όπως μαθαίνουμε, προς το παρόν κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι και μόνο σε πρόσωπα εμπιστοσύνης, ώστε να γίνουν κοινωνοί του έργου Καλλιτσάντση.
 • Προφανώς ο κ. Καλλιτσάντσης κρατά από επιλογή χαμηλούς τόνους –υποθέτουμε ότι δεν θα του ήταν πρόβλημα να τυπώσει μερικές χιλιάδες βιβλία, αν το ήθελε- προκειμένου να εντρυφήσουν περισσότεροι στην περίοδο διακυβέρνησης Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ. Τις παλιές καλές ημέρες βέβαια θα αρκούσε ένα νεύμα προκειμένου να αγοραστούν από την εταιρεία κάποιες -πολλές- χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου επιβραβεύοντας και το συγγραφικό ταλέντο του τέως διευθύνοντος συμβούλου.
 • Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Ο κόσμος Αλλάζει. Εμείς;», το οποίο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, ωστόσο, αξίζει να επανέλθουμε, έστω και με καθυστέρηση, καθώς αποτυπώνει το πώς αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την «αλλαγή».
 • Ξεκινώντας το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας, ορμώμενος από ένα βιβλίο του.... 1991, γράφει: «Λίγα χρόνια μετά τη πτώση του Τείχους (1989) και σχεδόν δύο αιώνες από τη Γαλλική Επανάσταση (1789), όταν και καταχωρίστηκε ιστορικά ο διαχωρισμός Δεξιάς – Αριστεράς, ο Νορμπέρτο Μπόμπιο, με το βιβλίο του “Δεξιά και Αριστερά”, θέλησε να αποκωδικοποιήσει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο παρατάξεις. Σύμφωνα με αυτόν, η στάση τους απέναντι στις ανισότητες ορίζει τη διαφορά τους. Η Δεξιά θεωρεί τις ανισότητες “ιερές ή απαραβίαστες, φυσικές ή αναπόφευκτες”. Ενώ η Αριστερά θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν”».
 • Με λίγα λόγια, η απάντηση του κ. Τσίπρα στον κόσμο που αλλάζει είναι ένα ολοκαίνουργιο «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»...
 • Κέρδισε τις εντυπώσεις ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή HARDtalk του BBC όπου φιλοξενήθηκε χθες. Ο κ. Θεοχάρης αποδείχθηκε πολύ «σκληρός» συνομιλητής ξεπερνώντας με άνεση το επιθετικό στυλ του παρουσιαστή της εκπομπής Stephen Sackur και δεν άφησε τίποτα αναπάντητο, παρουσιάζοντας πειστικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εγχώριο τουρισμό και την επόμενη ημέρα της χώρας.
 • Να βάλει μια τάξη στην εφαρμογή του νόμου για τον φόρο 2 τοις χιλίοις που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι πωλητές μετοχών επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά τους επενδυτές που συναλλάσσονται μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών, η παρακράτηση του φόρου σε κάθε συναλλαγή από το Αποθετήριο είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, όμως, επιχειρείται να ρυθμιστεί η πιο περίπλοκη, αλλά αρκετά διαδεδομένη πλέον διαδικασία των συναλλαγών μέσω συλλογικών λογαριασμών, που τηρούνται συνήθως από ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες είναι εξ αποστάσεως μέλη στο ΧΑ. Τέτοιες συναλλαγές διακανονίζονται απευθείας μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών, χωρίς να παρεμβάλλεται το Αποθετήριο.
 • Για αυτές τις περιπτώσεις, η τροπολογία ορίζει ότι είναι υποχρεωμένες οι επενδυτικές τράπεζες να καταθέτουν μια φορά το μήνα δήλωση και να αποδίδουν τον φόρο στο Αποθετήριο, αλλιώς απειλούνται οι γνωστές κυρώσεις σε όσους δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις. Είναι μια φιλότιμη προσπάθεια ενός μικρού και ταπεινού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει φορολογική συμμόρφωση σε κολοσσούς των διεθνών αγορών. Ας ελπίσουμε να πετύχει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρχονται εξαγορές και λουκέτα στους servicers, η Ελλάκτωρ, ESG και... ο Θεός βοηθός

Γιατί θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, η προσπάθεια εμπλοκής του πρωθυπουργού στη διαμάχη Ολλανδών - εφοπλιστών, το ενημερωτικό της Attica και η κοινωνική εταιρική υπευθυνότητα αλά ελληνικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τουρκικός πονοκέφαλος της Fourlis, το «αγκάθι» της Attica και ο φορέας ακινήτων

Πώς οι ελεγκτές των Θεσμών βλέπουν την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων να πηγαίνει όλο και πίσω, τα μπλεξίματα της Fourlis με την κρίση στην Τουρκία, η πίεση από την Attica Bank στον τραπεζικό δείκτη και το «καπέλο» 14% στο ρεύμα.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αραβικό ενδιαφέρον για τράπεζα, το νέο buy back της Τιτάν και η Αλεξανδρούπολη

Η αναζήτηση επενδυτικών στόχων στις τράπεζες από το επιτελείου του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας, η αναβολή στις προσφορές για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης με αμερικανικό αίτημα και το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Τιτάν.