ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τα χαμόγελα ανακούφισης στην ΕΚ, η μετοχή της Τιτάν και το άλμα του φυσικού αερίου

Η συμβολή της κατανάλωσης στην εντυπωσιακή ανάκαμψη, γιατί χαμογελούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απομάκρυνση Γ. Ζαββού, το discount της Τιτάν, η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και οι πρωτιές της Pantelakis Securities.

Ασφαλώς τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας, με την εκτίναξη του ΑΕΠ κατά +16,2% στο β' τρίμηνο, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενα και δικαίως δημιουργούν προσδοκίες για τη συνέχεια. Η ανάκαμψη φέτος θα είναι κατά πολύ ισχυρότερη ακόμα και από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, με την οικονομία να ανακτά μεγάλο μέρος του ΑΕΠ που χάθηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία της αγοράς που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη λήψη επενδυτικών και καταναλωτικών αποφάσεων. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ωστόσο, ότι η υπερ-επίδοση της ελληνικής οικονομίας, που ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «απογείωση» της ιδιωτικής κατανάλωσης, με τα έκτακτα κρατικά μέτρα στήριξης να παίζουν μεγάλο ρόλο. Ισχυρή ήταν και η συμβολή των εξαγωγών προϊόντων και του τουρισμού, ενώ σε ότι αφορά τις επενδύσεις, παρά το +12,9%, είχαν μικρή συμβολή στην τελική εικόνα λόγω του μικρού τους μεγέθους. Με άλλα λόγια το άλμα της οικονομίας στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις που είναι το μεγάλο ζητούμενο.

-- Σε υψηλά 7ετίας αναρριχήθηκε χθες η τιμή του φυσικού αερίου, αποκομίζοντας κέρδη άνω του +7% εν αναμονή της έλευσης του χειμώνα στις ΗΠΑ και της εκτιμώμενης σημαντικής αύξησης της ζήτησης για θέρμανση. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει «διπλώσει» από τις αρχές του έτους, σημειώνοντας άνοδο +94%, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις. Η εκτόξευση της τιμής του ΦΑ δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ειδικά στην Ευρώπη όπου η χρήση του φυσικού αερίου είναι μεγάλη. Όπως και στην Ελλάδα που το ΦΑ χρησιμοποιείται ως καύσιμο - γέφυρα για την πράσινη μετάβαση και σημαντικό κομμάτι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με αέριο. Και φυσικά χρησιμοποιείται εκτεταμένα και στη βιομηχανία αλλά και για οικιακή χρήση. 

-- Βαθιές ανάσες ανακούφισης προκάλεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η απομάκρυνση του πρώην υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Ζαββού από την κυβέρνηση. Διότι μπορεί η κόντρα του πρώην υπουργού με την Τράπεζα της Ελλάδος να ήταν η πιο γνωστή σε όλους, ωστόσο, η υπόγεια σύγκρουση που βρισκόταν σε εξέλιξη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή το νέο πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό της τελευταίας, ήταν πολύ πιο σκληρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι στην ΕΚ σε επιστολή που έστειλαν και στο Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούσαν τον πρώην υπουργό ότι επιδίωκε την «απροκάλυπτη κατάλυση της ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπει την Ε.Κ.». Έτσι η απομάκρυνση του κ. Ζαββού προκάλεσε πολλά, πολλά, χαμόγελα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορά.

-- Μια σημαντική διάκριση εξασφάλισε η Pantelakis Securities καθώς έλαβε την πρώτη θέση, ως η καλύτερη ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία, στην ετήσια έρευνα Institutional Investor Survey. Στην έρευνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εκπρόσωποι θεσμικών χαρτοφυλακίων ψηφίζουν τις καλύτερες χρηματιστηριακές, τους πωλητές και τμήματα ανάλυσης σε διάφορες χώρες. Στην εφετινή ψηφοφορία για τις αναπτυγμένες αγορές έλαβαν μέρος συνολικά 4.226 διαχειριστές χαρτοφυλακίων και αναλυτές από 1.468 εταιρίες. Στην εν λόγω ψηφοφορία η Pantelakis Securities συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και βρέθηκε στην πρώτη θέση της Ελλάδας στην κατηγορία Best Greece Broker με δεύτερη την  Ambrosia Brokers και στην τρίτη θέση τη Wood & Co. Στην κατηγορία Best Greece Sales στην πρώτη θέση βρέθηκε επίσης η Pantelakis (Θεόδωρος Βαρελάς) λαμβάνοντας τις περισσότερες ψήφους και ακολούθησαν στη δεύτερη θέση η Ambrosia Capital ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε επίσης στέλεχος της Pantelakis (Γιώργος Αθανασάκης). Σε ότι αφορά την κατηγορία Best Greee Research την πρώτη θέση κατέλαβε η Ambrosia Capital, τη δεύτερη η Eurobank Equities ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε επίσης αναλυτής της Ambrosia

-- Ως ιδιαίτερα υποτιμημένη χαρακτήρισαν την μετοχή της Τιτάν οι αναλυτές της Euroxx, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν πολλοί. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount και μάλιστα κατά 29% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, γεγονός που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό ως «ιδιαίτερα υποτιμημένη». Σημειώνει ακόμα την πολύ καλή πορεία των μεγεθών της και τις προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια. Με όλα αυτά η Eroxx προχώρησε στην αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή της Τιτάν στα 23,70 ευρώ από 18,7 ευρώ που ήταν η προηγούμενη.

-- Σημαντική ημέρα σήμερα για την ομάδα του Business Daily καθώς συμπληρώνουμε δυο χρόνια λειτουργίας. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί είναι cool οι servicers, το σκληρό πολιτικό ροκ και η καλή πορεία της ΕΧΑΕ

Η ψυχραιμία των εταιρειών διαχείρισης για την απόφαση του Άρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, η επίθεση ΣΥΡΙΖΑ ως αμυντική κίνηση, η αφύπνιση των ΕΛΠΕ, το νέο άλμα Τιτάν και η συμπεριφορά blue chip της ΕΧΑΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ξύπνημα Τιτάν, οι short μας τέλειωσαν, η επέκταση του μετρό και οι αντιδράσεις

Μια ιστορία τρέλας από το 1950 που μας ταιριάζει γάντι, οι νέες φήμες για τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν οφείλεται στους short, η 7η διαδοχική ημέρα ανόδου της Τιτάν και η ανησυχία ότι η Fed ίσως κόψει την… όρεξη των επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Περιμένοντας το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ, τα ασημικά της AVAX και ο Π. Χαϊκάλης

Οι χωρίς αρχιτεκτονική ταυτότητα νέοι σταθμοί του μετρό, η νέα καριέρα στην αστρολογία του πρώην υπουργού - ηθοποιού Π. Χαϊκάλη, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ, η άνευρη κατάκτηση των 900 μονάδων και οι πωλήσεις ασημικών από την AVAX.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού το πάνε τα Χρηματιστήρια, ο ανέμελος Γ. Μπρατάκος, η Intrakat και η Αττική Οδός

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου για τις αγορές, η υψοφοβία στο ΧΑ, οι ανέμελες ημέρες του Γ. Μπρατάκου, τι είδαν οι οίκοι στη Eurobank, τι είπε ο Αλ. Εξάρχου για συμμετοχή της Intrakat σε κοινοπραξία για την Αττική Οδό, τα πονταρίσματα των 20 δισ. και τα οικονομικά των εισηγμένων.
Intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στα σκοτάδια των υποκλοπών, ερωτηματικά για Παγκρήτια και η «σούπερ ESG» FTX

Οι υποκλοπές και ο κίνδυνος μόλυνσης οικονομίας - ΧΑ, η ανορθόδοξη ανατροπή συμφωνιών της Παγκρήτιας, πώς η χρεοκοπημένη FTX είχε καλύτερη βαθμολογία ESG από την Exxon Mobil και τι είπε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος για τους μισθούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «κομματικές» επαφές της BofA στην Αθήνα, η κωλοτούμπα Τρας και τα κέφια στο ΧΑ

Πώς ο Μ. Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ «κέρδισε» τα στελέχη της Bank of America, η... κωμική U-turn της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, το μετρό και η Εκκλησία, η μετρημένη έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, η άνοδος στο ΧΑ και τα χρέη των ξενοδοχείων Κυπριώτη.