ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο: ΑΠΕ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.

«Δεν θέλουμε επιχειρηματίες που θέλουν επιδοτήσεις». Αυτό τόνισε o υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για την παρουσίαση του σχεδίου της τράπεζας, «Εθνική 2.0» για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι επιχειρηματικές προσπάθειες που είχαν ως βασικό κίνητρο την λήψη επιδότησης σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν πέτυχαν. Θέλουμε, τόνισε ο υπουργός, να προσελκύσουμε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα δεν έμπλεκαν «με τη γραφειοκρατία των επιδοτήσεων και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίνεται μέσω του Ταμείου, ως εργαλείο για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της επένδυσης. Ουσιαστικά μέσω των επιδοτήσεων», σημείωσε, «κλείνουμε την ψαλίδα του επιτοκίου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Σημειώνεται ότι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος θα είναι καθοριστικός στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, καθώς αν ένα επενδυτικό σχέδιο κριθεί βιώσιμο για δανειοδότηση ουσιαστικά θα μπορεί να ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

-- Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση αναφορικά με την αξιολόγηση της βιωσιμότητας μιας εταιρείας: «Πρέπει να αλλάξουμε οπτική στον τρόπο αξιολόγησης μιας επιχείρησης κοιτώντας περισσότερο μπροστά, και τις προοπτικές που διαγράφονται για την οικονομία και τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια και λιγότερο στο χθες και το που βρίσκονταν οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια». Πρόκειται για θεμελιακή αλλαγή, που αν γίνει πράξη θα διευρύνει πολύ την περίμετρο των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Το ζήτημα είναι αν μπορεί μια τέτοια ματιά προς το αύριο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς στον καθορισμό των πιστοδοτικών κριτηρίων δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη ευελιξία, ενώ επιπλέον οι εποπτικές απαιτήσεις και περιορισμοί μειώνουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών.

-- Ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, τόνισε πολλές φορές την αποφασιστικότητα της Εθνικής να προχωρήσει με ταχύτητα και ευελιξία στις εκταμιεύσεις των πόρων του ταμείου.

-- Μακάρι, ωστόσο, το ερώτημα –προς όλες τις τράπεζες- είναι γιατί αυτό δεν έχει γίνει ήδη. Σε μια συγκυρία που οι τράπεζες κολυμπάνε στη ρευστότητα, γιατί το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί σε καθεστώς βαριάς γραφειοκρατίας και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς;

-- Τέλος, για όσους αναρωτιούνται αν το «Εθνική 2.0» δημιουργεί θέμα... πνευματικών δικαιωμάτων με το κωδικό όνομα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», ο κ. Καραμούζης διευκρίνισε ότι μετά από σχετική έρευνα δεν βρέθηκε κάτι καταχωρημένο που να δημιουργεί σχετικούς περιορισμούς.

-- Τα βλέμματα όλων σήμερα είναι στραμμένα στη ΔΕΗ, καθώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της εφετινής χρήσης, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ενεργειακή αγορά. Είναι δεδομένο ότι η εκτίναξη του κόστους θα επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας -μένει να δούμε σε ποιο βαθμό. Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι για την εικόνα των αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το σημαντικό είναι να μην αλλάξει το guidance που έχει δώσει η διοίκηση για την κερδοφορία και το EBITDA. Οπότε αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα μεγέθη και οι τοποθετήσεις της διοίκησης για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία και για το κατά πόσο τα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας επηρεάζουν τη στοχοθεσία για EBITDA άνω των 1 δισ. ευρώ το 2023.

-- Ωστόσο, πέρα από τις προθέσεις, τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της διοίκησης της ΔΕΗ, υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που ξεφεύγει από τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα. Η τιμή του ρεύματος αφορά πάρα πολύ κόσμο και ό,τι αφορά πάρα πολύ κόσμο συνδέεται με πολιτικό κόστος, κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει καμία εταιρεία, πόσο μάλλον μια εταιρεία σαν τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στον έλεγχο του κράτους.

-- Προσωπικό στοίχημα αποτελεί για τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και την κόρη του Μελίνα, η εξυγίανση της Μηχανικής. Γι' αυτό το λόγο έχουν ενταθεί οι συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των χρεών της πάλαι ποτέ κραταιάς τεχνικής εταιρείας. Η ρύθμιση των χρεών και η κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελούν μονόδρομο, ώστε η Μηχανική να πάρει πίσω το πτυχίο της ανώτατης τάξης που έχει χάσει. Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ «για την ενίσχυσή της στους τομείς των νέων προς ανάληψη έργων ΣΔΙΤ, της ανάπτυξης ακινήτων στην Βουλγαρία και της κατασκευής Υδροηλεκτρικών Έργων». Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών.

-- Όποιος γνωρίζει τον Πρ. Εμφιετζόγλου ξέρει πως δεν το βάζει εύκολα κάτω, ωστόσο η επιχειρούμενη «ανάσταση» της Μηχανικής δείχνει και κάτι άλλο: τις μεγάλες προοπτικές για την οικονομία και ειδικά για τον τομέα των υποδομών, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Με τόσα καλά νέα για την οικονομία και τις διεθνείς αγορές να ανακάμπτουν με αρκετή ορμή, δημιούργησε πολλές απορίες η χθεσινή συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς, που έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη αμετάβλητο, παρότι επιχειρήθηκε ενδοσυνεδριακά μια επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων. Οι ειδικοί βλέπουν ένα μάλλον ανησυχητικό σύμπτωμα, γνωστό και από το παρελθόν: τη Δευτέρα, το ΧΑ ακολούθησε πολύ... πρόθυμα τα ξένα χρηματιστήρια στην πτώση, αλλά δείχνει να δυσκολεύεται να τα ακολουθήσει στην άνοδο. Να δούμε αν η σημερινή συνεδρίαση, μετά και την ισχυρή άνοδο των αμερικανικών δεικτών χθες το βράδυ, θα διαψεύσει αυτές τις ανησυχίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το real estate στο «Καραϊσκάκη», η νέα εθελούσια της ETE και η συνάντηση για τα MREL

Νομοθετική ρύθμιση αλλάζει πρόσωπο στο γήπεδο του Ολυμπιακού, στην Αθήνα επιτελείο της ΕΚΤ για συναντήσεις με τράπεζες - ΤτΕ, η νέα στοχευμένη εθελούσια της Εθνικής, η άνοδος της ΔΕΗ, η πτώση της Φουρλής και η έκτακτη ΓΣ στη Reds.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ψυχολογικά της Moody’s, ο Αλ. Τσίπρας και η Εθνική και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Τα παθήματα της Moody's από το παρελθόν που οδηγούν σε υπερβολικά προσεκτικές κινήσεις για την Ελλάδα, τα οράματα Τσίπρα για κρατική Εθνική Τράπεζα, οι φήμες για κλείσιμο του deal στην ΤΕΝΕΡΓ και η ώρα των προσφορών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal ΑΝΕΚ - Attica Group, οι πρόωρες συζητήσεις για ΕΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή

Πώς οριστικοποιείται η μεγάλη εξαγορά στην ακτοπλοΐα, γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η εντυπωσιακή πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ και το ράλι της Τέρνα Ενεργειακή.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέφτουν» οι υπογραφές ΕΤΕ- EVO, οι insiders της EpsilonNet και η αλουμίνα

Οι διόλου ενθαρρυντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, η συμφωνία των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Εθνικής και EVO Payments, οι πωλήσεις μετοχών στελεχών της Epsilon Net και το ράλι της αλουμίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.