ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.

Ολοκληρώθηκαν οι πολυαναμενόμενες κρίσιμες γερμανικές εκλογές, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να επικρατούν. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αποτελεί κυρίως μια συντριπτική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και δευτερευόντως νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Λάσετ υπέπεσε σε αστοχίες και πολλά λάθη, με πιο χαρακτηριστικό ίσως αυτό του περασμένου Ιουλίου όταν στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» να γελάει κατά την επίσκεψή του στους πλημμυροπαθείς. Έκτοτε τον πήρε η κάτω βόλτα, στρώνοντας το δρόμο για την επικράτηση Σόλτς. Άτιμο πράγμα η πολιτική.

-- Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα -Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες- που μεταπολεμικά κυριάρχησαν στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ορίζοντας καγκελάριο, μόλις και μετά βίας συγκεντρώνουν πλέον το 50% με τη γερμανική κοινωνία, ίσως χωρίς τις φωνές και εντάσεις που επικρατούν στη χώρα μας, να είναι επίσης βαθιά διχασμένοι για πολλά θέματα.

-- Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες, ίσως μήνες διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

-- Κουτοί Γερμανοί. Εδώ στον ηλιόλουστο, ευλογημένο, Νότο όταν οι συνθήκες επέβαλαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τον ηρωικό Ιανουάριο του 2015, ένα νεύμα και μια αγκαλιά ήταν υπεραρκετά για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με συγκολλητική ουσία βέβαια το σκίσιμο των μνημονίων και κυρίως τις υπουργικές καρέκλες.

-- Πολύ καλύτερα από το αρχικά αναμενόμενο εξελίσσεται η μεγάλη τιτλοποίηση Mexico της Eurobank. Όπως γράφουν οι αναλυτές της Bank of America, ενώ η προηγούμενη καθοδήγηση της διοίκησης της τράπεζας έκανε λόγο για επιβάρυνση των ιδίων κεφαλαίων από την τιτλοποίηση κατά 50 μονάδες βάσης, οι νεότερες προβλέψεις κατεβάζουν τις απώλειες στις 10 μ.β. Ως το τέλος του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, όπως σημειώνει η BofA, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank θα πέσει σε ποσοστό μόλις 7,3%. Αυτή θα είναι και μια στιγμή με ιδιαίτερη σημασία για το τραπεζικό μας σύστημα, αφού μετά τις περιπέτειες στη διάρκεια της μεγάλη οικονομικής κρίσης, για πρώτη φορά μια τράπεζα θα κλείσει χρήση με μονοψήφιο ποσοστό NPE.

-- Έκλεισε το λεγόμενο Virtual Data Room της Attica Bank και σήμερα Τρίτη οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, τις προσφορές τους. Στο Data Room παρέμεναν ενεργοί έξι επενδυτές, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι για να υποβάλει κανείς προσφορά πρέπει να είναι στο data room. Κάθε επενδυτής που ενδιαφέρεται μπορεί σήμερα να υποβάλλει προσφορά και μέχρι το βράδυ η διοίκηση της τράπεζας θα έχει μια αρκετά καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

-- Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και η αύξηση καλυφθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ, ενδεχόμενο που οι περισσότεροι  θεωρούν ως την πιθανότερη εξέλιξη, η μετοχική σύνθεση της Attica Bank θα διαμορφωθεί ως εξής: ΤΧΣ με 68%, το ΤΜΕΔΕ με 15%, ΕΦΚΑ με 10% και το υπόλοιπο 7% σε μικροεπενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας για το reverse split με την αντικατάσταση των υφισταμένων μετοχών (461.254.013) με 7.687.567 νέες. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει μεθαύριο Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

-- Με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές ανέκαμψε χθες το ΧΑ  με το δείκτη των τραπεζών να σημειώνει ισχυρή άνοδο +1,38%. Πειραιώς και Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο με άνοδο άνω του +2% ενώ ισχυρά κέρδη (+1,54%) αποκόμισε και η μετοχή της Alpha Bank. Στην τραπεζική άνοδο χθες υπήρξε όμως μια μεγάλη εξαίρεση: η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η χαμηλή πτήση της μετοχής της ΕΤΕ συνδέεται πιθανότατα με την ανησυχία των επενδυτών περί ΑΜΚ, ανησυχία που έλαβε μεγάλες διαστάσεις για πολλές μετοχές μετά τον αιφνιδιασμό από ΔΕΗ. Πηγές της τράπεζας πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση.

-- Αντέδρασε, κάπως άνευρα είναι αλήθεια, η μετοχή της ΔΕΗ μετά από πολλές ημέρες πτώσης, πτώση που έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 750 εκατ. ευρώ. Η μετοχή επέστρεψε πάνω από το όριο των 8 ευρώ, κλείνοντας στο 8,090 ευρώ με άνοδο +1,38%, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας (8,32 ευρώ) ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ.  Όπως επισήμανε η στήλη την περασμένη Παρασκευή, μια μεγάλη εξέλιξη για την μετοχή, αποτέλεσμα της ΑΜΚ, θα είναι η άμεση ένταξή της στον δείκτη MSCI Greece - Large Cap. Με χρηματιστηριακή αξία που μετά την ΑΜΚ ίσως ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, free float άνω του 60% και δραστική μείωση του ποσοστού του κράτους, η ένταξη στον MSCI Greece θα είναι άμεση, πιθανότατα όπως έγινε με την μετοχή της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το real estate στο «Καραϊσκάκη», η νέα εθελούσια της ETE και η συνάντηση για τα MREL

Νομοθετική ρύθμιση αλλάζει πρόσωπο στο γήπεδο του Ολυμπιακού, στην Αθήνα επιτελείο της ΕΚΤ για συναντήσεις με τράπεζες - ΤτΕ, η νέα στοχευμένη εθελούσια της Εθνικής, η άνοδος της ΔΕΗ, η πτώση της Φουρλής και η έκτακτη ΓΣ στη Reds.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ψυχολογικά της Moody’s, ο Αλ. Τσίπρας και η Εθνική και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Τα παθήματα της Moody's από το παρελθόν που οδηγούν σε υπερβολικά προσεκτικές κινήσεις για την Ελλάδα, τα οράματα Τσίπρα για κρατική Εθνική Τράπεζα, οι φήμες για κλείσιμο του deal στην ΤΕΝΕΡΓ και η ώρα των προσφορών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάρτι σε ΤΧΣ - Attica Bank, η AMK, και τι άλλο κοιτά η Standard General

Το ΤΧΣ και η αύξηση αμοιβών Δ.Σ. στην Attica Bank από 30.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ, τα νέα που αναμένονται την άλλη εβδομάδα για την ΑΜΚ της Intralot, στο μικροσκόπιο της Standard General η Ελλάδα για επενδύσεις, το στοίχημα για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα έσοδα της Lamda Dev. από τη Lamda Malls και τα μεγάλα κέρδη της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο outperform του ΧΑ, το deal ΔΕΗ - ΑΒΑΞ και η δυσαρμονία στην Attica

Τι σημαίνει η συστηματικά καλύτερη κίνηση του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές, τι συμφώνησε η ΔΕΗ με την ΑΒΑΞ, πώς παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, οι έρευνες για φυσικό αέριο και το τέλος του East Med.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα της Alpha, η «βύθιση» της ΔΕΗ, το βαρύ κλίμα στην Attica και η ΛΑΡΚΟ

Τι είπε στους αναλυτές για κερδοφορία - μέρισμα ο επικεφαλής της Alpha Bank Β. Ψάλτης, οι εκτός πραγματικότητας στόχοι της Attica Bank, η ψυχρολουσία για τους πρωινούς αγοραστές στο ΧΑ, οι δύσκολες χρηματιστηριακές ημέρες της ΔΕΗ και η αγωνία για τη ΛΑΡΚΟ.