ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.

Ολοκληρώθηκαν οι πολυαναμενόμενες κρίσιμες γερμανικές εκλογές, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να επικρατούν. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αποτελεί κυρίως μια συντριπτική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και δευτερευόντως νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Λάσετ υπέπεσε σε αστοχίες και πολλά λάθη, με πιο χαρακτηριστικό ίσως αυτό του περασμένου Ιουλίου όταν στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» να γελάει κατά την επίσκεψή του στους πλημμυροπαθείς. Έκτοτε τον πήρε η κάτω βόλτα, στρώνοντας το δρόμο για την επικράτηση Σόλτς. Άτιμο πράγμα η πολιτική.

-- Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα -Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες- που μεταπολεμικά κυριάρχησαν στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ορίζοντας καγκελάριο, μόλις και μετά βίας συγκεντρώνουν πλέον το 50% με τη γερμανική κοινωνία, ίσως χωρίς τις φωνές και εντάσεις που επικρατούν στη χώρα μας, να είναι επίσης βαθιά διχασμένοι για πολλά θέματα.

-- Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες, ίσως μήνες διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

-- Κουτοί Γερμανοί. Εδώ στον ηλιόλουστο, ευλογημένο, Νότο όταν οι συνθήκες επέβαλαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τον ηρωικό Ιανουάριο του 2015, ένα νεύμα και μια αγκαλιά ήταν υπεραρκετά για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με συγκολλητική ουσία βέβαια το σκίσιμο των μνημονίων και κυρίως τις υπουργικές καρέκλες.

-- Πολύ καλύτερα από το αρχικά αναμενόμενο εξελίσσεται η μεγάλη τιτλοποίηση Mexico της Eurobank. Όπως γράφουν οι αναλυτές της Bank of America, ενώ η προηγούμενη καθοδήγηση της διοίκησης της τράπεζας έκανε λόγο για επιβάρυνση των ιδίων κεφαλαίων από την τιτλοποίηση κατά 50 μονάδες βάσης, οι νεότερες προβλέψεις κατεβάζουν τις απώλειες στις 10 μ.β. Ως το τέλος του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, όπως σημειώνει η BofA, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank θα πέσει σε ποσοστό μόλις 7,3%. Αυτή θα είναι και μια στιγμή με ιδιαίτερη σημασία για το τραπεζικό μας σύστημα, αφού μετά τις περιπέτειες στη διάρκεια της μεγάλη οικονομικής κρίσης, για πρώτη φορά μια τράπεζα θα κλείσει χρήση με μονοψήφιο ποσοστό NPE.

-- Έκλεισε το λεγόμενο Virtual Data Room της Attica Bank και σήμερα Τρίτη οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, τις προσφορές τους. Στο Data Room παρέμεναν ενεργοί έξι επενδυτές, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι για να υποβάλει κανείς προσφορά πρέπει να είναι στο data room. Κάθε επενδυτής που ενδιαφέρεται μπορεί σήμερα να υποβάλλει προσφορά και μέχρι το βράδυ η διοίκηση της τράπεζας θα έχει μια αρκετά καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

-- Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και η αύξηση καλυφθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ, ενδεχόμενο που οι περισσότεροι  θεωρούν ως την πιθανότερη εξέλιξη, η μετοχική σύνθεση της Attica Bank θα διαμορφωθεί ως εξής: ΤΧΣ με 68%, το ΤΜΕΔΕ με 15%, ΕΦΚΑ με 10% και το υπόλοιπο 7% σε μικροεπενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας για το reverse split με την αντικατάσταση των υφισταμένων μετοχών (461.254.013) με 7.687.567 νέες. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει μεθαύριο Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

-- Με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές ανέκαμψε χθες το ΧΑ  με το δείκτη των τραπεζών να σημειώνει ισχυρή άνοδο +1,38%. Πειραιώς και Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο με άνοδο άνω του +2% ενώ ισχυρά κέρδη (+1,54%) αποκόμισε και η μετοχή της Alpha Bank. Στην τραπεζική άνοδο χθες υπήρξε όμως μια μεγάλη εξαίρεση: η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η χαμηλή πτήση της μετοχής της ΕΤΕ συνδέεται πιθανότατα με την ανησυχία των επενδυτών περί ΑΜΚ, ανησυχία που έλαβε μεγάλες διαστάσεις για πολλές μετοχές μετά τον αιφνιδιασμό από ΔΕΗ. Πηγές της τράπεζας πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση.

-- Αντέδρασε, κάπως άνευρα είναι αλήθεια, η μετοχή της ΔΕΗ μετά από πολλές ημέρες πτώσης, πτώση που έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 750 εκατ. ευρώ. Η μετοχή επέστρεψε πάνω από το όριο των 8 ευρώ, κλείνοντας στο 8,090 ευρώ με άνοδο +1,38%, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας (8,32 ευρώ) ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ.  Όπως επισήμανε η στήλη την περασμένη Παρασκευή, μια μεγάλη εξέλιξη για την μετοχή, αποτέλεσμα της ΑΜΚ, θα είναι η άμεση ένταξή της στον δείκτη MSCI Greece - Large Cap. Με χρηματιστηριακή αξία που μετά την ΑΜΚ ίσως ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, free float άνω του 60% και δραστική μείωση του ποσοστού του κράτους, η ένταξη στον MSCI Greece θα είναι άμεση, πιθανότατα όπως έγινε με την μετοχή της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.