ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.

Η Egon Zehnder (ποιος άλλος...;) θα αναλάβει το έργο της εξεύρεσης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, μετά την απόφαση του Σ. Λαζαρίδη να αποχωρήσει από τη θέση. Το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ επέλεξε την Egon να «τρέξει» την διαδικασία επιλογής, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα συγκεντρώσει και θα αξιολογήσει τα βιογραφικά υποψηφίων για τη θέση του CEO. Στη συνέχεια θα καταθέσει την τελική λίστα στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων (nomination committee) της ΕΧΑΕ προκειμένου να γίνει η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Περιττό να σημειώσουμε ότι ήδη έχει αρχίσει η ονοματολογία και έχουμε ακόμα να ακούσουμε πολλά. Ωστόσο, μεταξύ των ονομάτων που ψιθυρίζονται ως πιθανοί διάδοχοι υπάρχει και ένα που ξεχωρίζει: Αλέξης Πατέλης. Μπορεί να έχει βάση κάτι τέτοιο; Απίθανο. Εξαιρετικά απίθανο. Η στήλη ρώτησε, αριστερά και δεξιά, για το αν υπάρχει κάποια βάση στις πληροφορίες περί Πατέλη και από παντού έλαβε αρνητική απάντηση. Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα καθόλου, όπως επιβάλλει άλλωστε το γεγονός ότι μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία. Το ζήτημα της διαδοχής θα τρέξει σύμφωνα με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΧΑΕ, με τη συμβολή του συμβούλου, δηλαδή της Egon Zehnder.

-- Μοντέρνα τακτική πώλησης ή...«εκβιασμός»; Όπως μεταφέρει στη στήλη αναγνώστης, προ ημερών έχασε την χρεωστική κάρτα του και αφού έκανε την απαραίτητη τηλεφωνική δήλωση στην τράπεζά του, επισκέφτηκε την επομένη κατάστημα της τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση νέας κάρτας. Εκεί του παρουσιάστηκαν δυο επιλογές: είτε να προχωρήσει σε επανέκδοση της κάρτας, με κόστος 5 ευρώ, με την τράπεζα να αποστέλλει την κάρτα ταχυδρομικά στην οικία του σε διάστημα μέχρι 2 εβδομάδες, είτε να λάβει τη νέα κάρτα αμέσως από το κατάστημα υπό μια προϋπόθεση: να προχωρήσει στην ετήσια ασφάλιση της κάρτας (από κλοπή, απώλεια κλπ), ασφάλιση με κόστος 28 ευρώ! Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για γενικότερη πολιτική της τράπεζας ή το συμβάν αφορά κάποιον απελπισμένο υπάλληλο που προκειμένου να «πιάσει» τους στόχους πωλήσεων κατέφυγε σε αυτή την ανορθόδοξη τακτική. 

-- Σημειώνουμε μόνο ότι το περιστατικό αφορά συστημική τράπεζα και μάλιστα ίδρυμα που δεν φημίζεται για επιθετικές τακτικές.

– Μια κάποια ένταση, για να το θέσουμε ευγενικά, φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζών. Τουλάχιστον αυτό βγαίνει στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες: γκρίνιες για να χρηματοδοτήσουν ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου, γκρίνιες γιατί δεν διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά και πολλά άλλα.

-- Μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να βρίσκεται ακόμα εν αναμονή του νέου νόμου, νόμος που θα σφραγίσει τον μετασχηματισμό του σε νέο ρόλο, ωστόσο, στην πράξη ήδη έχουν αλλάξει πολλά στην λειτουργία του Ταμείου. Τα πάθη -όλοι θυμούνται τις δημόσιες συγκρούσεις του ΤΧΣ με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πριν λίγα χρόνια- έχουν ξεθυμάνει εδώ και χρόνια, ωστόσο, η νέα διοίκηση του ΤΧΣ δουλεύει συστηματικά ώστε να οδηγήσει σε μια νέα κατεύθυνση: εγκαταλείποντας το ρόλο του δασκάλου – επόπτη και υιοθετώντας μια περισσότερο συνεργατική – συμβουλευτική στάση στις τράπεζες όπου διατηρεί συμμετοχή. Σημειώνεται ότι πλέον στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, πέραν των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, περιλαμβάνεται και η Attica Bank της οποίας απέκτησε πρόσφατα ποσοστό 68,2%.

-- Καλώς εχόντων των πραγμάτων στην ΑΜΚ της Attica Bank θα συμμετέχει τουλάχιστον ένας από τους ξένους επενδυτές, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ και το ΤΜΕΔΕ φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται ως ιδιώτης επενδυτής. Σε ότι αφορά του ΤΧΣ και τον ΕΦΚΑ θα συμμετάσχουν στην αύξηση με τα ποσοστά τους ίσως και λίγο λιγότερο. Λέμε «καλώς εχόντων των πραγμάτων», καθώς οι προσφορές που κατατέθηκαν χθες έχουν πολλούς όρους και προϋποθέσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτές. Σημειώνεται ότι, αν δεν συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής, είναι πιθανό να προκύψουν κάποιες περιπλοκές με την DG Comp, που ενδέχεται να θέσει ζήτημα κρατικής ενίσχυσης. Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, ακόμα και αν συμβεί αυτό, στην πράξη δεν θα αλλάξουν πολλά, εκτός ίσως από ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αποεπένδυση του κρατικού τομέα από την τράπεζα.

-- Η στήλη θα εκμεταλλευτεί την Εθνική Επέτειο της 28ής Οκτωβρίου και θα λείψει λίγες ημέρες. Ραντεβού τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα tips Πατέλη για επενδύσεις - deals, το μέρισμα της Eurobank και η εμπλοκή στο ΤΧΣ

Η επένδυση στην τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά deals που προανάγγειλε ο Α. Πατέλης, η κόντρα κυβέρνησης - Θεσμών για το ΤΧΣ, ο στόχος της Eurobank για τη διανομή μερίσματος, το αίσιο τέλος στην Attica Bank και η καθήλωση του ΧΑ.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τουρκικός πονοκέφαλος της Fourlis, το «αγκάθι» της Attica και ο φορέας ακινήτων

Πώς οι ελεγκτές των Θεσμών βλέπουν την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων να πηγαίνει όλο και πίσω, τα μπλεξίματα της Fourlis με την κρίση στην Τουρκία, η πίεση από την Attica Bank στον τραπεζικό δείκτη και το «καπέλο» 14% στο ρεύμα.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η... θαυματουργή απογείωση της Attica Bank, οι νέες παροχές και το χρέος

Πώς έφθασε η Attica Bank να αξίζει περισσότερο από την Τρ. Πειραιώς, πώς βρέθηκαν λεφτά για επιδόματα ενώ το έλλειμμα φτάνει το 10%, τι θα πουν οι Θεσμοί για το χρέος και τα απόνερα της παραμονής Πάουελ.