ΓΔ: 889.32 1.15% Τζίρος: 8.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:33:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Τα tips Πατέλη για επενδύσεις - deals, το μέρισμα της Eurobank και η εμπλοκή στο ΤΧΣ

Η επένδυση στην τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά deals που προανάγγειλε ο Α. Πατέλης, η κόντρα κυβέρνησης - Θεσμών για το ΤΧΣ, ο στόχος της Eurobank για τη διανομή μερίσματος, το αίσιο τέλος στην Attica Bank και η καθήλωση του ΧΑ.

Σημαντική απόσταση φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών σε ότι αφορά το νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μετεξέλιξη του Ταμείου ως κανονικού, ας πούμε, επενδυτή είναι κάτι που όλοι συμφωνούν, άλλωστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος πια για ειδικού τύπου συμμετοχή, τουλάχιστον στις συστημικές τράπεζες. Εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει θέμα, διαφωνία, είναι τα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ: για θέματα στρατηγικής, για θέματα αμοιβών, βέτο κ.α. Η γενική κατεύθυνση είναι να περιοριστούν τα ειδικά δικαιώματα ή και να τερματιστούν -δεν έχει και πολλή λογική πλέον το ΤΧΣ να έχει λόγο για τις αμοιβές των στελεχών. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ξένοι, δηλαδή οι Θεσμοί, έχουν πολλές επιφυλάξεις. Με λίγα λόγια, δεν θέλουν να χαθούν οι υπερεξουσίες. Τώρα κατά πόσο έχει λογική, στη σημερινή πραγματικότητα, η απαίτηση να διατηρούν τον τραπεζικό τομέα σε καθεστώς βαριάς μνημονιακής εποπτείας με υπερεξουσίες που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, είναι θέμα που χωρά πολλή συζήτηση. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Θεσμοί θέλουν να διατηρήσουν τις υπερεξουσίες στις τράπεζες, μέσω του ΤΧΣ, ως ασφάλεια κινδύνου. Διότι αν αύριο μεθαύριο έχουμε κάποιο πολιτικό ατύχημα, π.χ. ένας νέος Βαρουφάκης εμφανιστεί στο προσκήνιο φιλοδοξώντας να κάνει την ανθρωπότητα καλύτερη, καλό είναι να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στις τράπεζες. Έχει μια βάση το επιχείρημα, αναμφίβολα. Ωστόσο, το να κρατήσεις έναν κρίσιμο κλάδο καθηλωμένο με ξεπερασμένες, αντιεπενδυτικές πρακτικές είναι πρόβλημα, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που η χώρα χρειάζεται ένα δυνατό και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα. Το πού θα κάτσει η μπίλια θα το δούμε πιθανότητα το νέο έτος όταν κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ.

-- Μεγάλη ημέρα για την Eurobank χθες, με τη διοίκηση της τράπεζας να ανακοινώνει δυο σημαντικές ειδήσεις στην επενδυτική κοινότητα. Η Eurobank έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα που μείωσε σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,3%, μεταδίδοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι τα κληρονομικά προβλήματα της κρίσης σύντομα θα αποτελούν ιστορία, επαναφέροντας την τράπεζα σε τροχιά κανονικότητας. Και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, η αντιμετώπιση της κληρονομίας της κρίσης, με την λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ανοίγει το δρόμο για μια επίσης ιστορική, μετά από μια δεκαετία ζημιών και ανακεφαλαιοποιήσεων, στιγμή: τη διανομή μερίσματος. Όπως σημείωσε  ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος. 

-- Το ότι θα ξεκινήσει η σχετική συζήτηση δεν σημαίνει βέβαια ότι θα οδηγήσει απαραιτήτως σε θετική απόφαση. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να αναφέρει το πότε θα μπορούσε να δοθεί μέρισμα, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το καλοκαίρι του 2023 και να αφορά τη χρήση του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί πολύ καλή επιχειρηματολογία και αποτελέσματα προκειμένου να εξασφαλιστεί το πράσινο φως.  

-- Μια νέα μεγάλη επένδυση στη χώρα στον τομέα της τεχνολογίας προανήγγειλε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξης Πατέλης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή του Άρη Πορτσάλτε, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί μια νέα μεγάλη και σημαντική επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι 2-3 ακόμα σημαντικά επιχειρηματικά deal θα ανακοινωθούν σύντομα. 

-- «Λευκός καπνός» για την ακανθώδη υπόθεση της Attica Bank βγήκε χθες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκρίνοντας την πρόταση του σχήματος ΤΜΕΔΕ - Ellington για την διενέργεια αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Εκτός έμεινε τελικά η Bain, μετά από έντονο παρασκήνιο και διαγκωνισμούς, σε μια υπόθεση που εξ αρχής δεν κύλησε καλά για τον αμερικανικό επενδυτικό γίγαντα. Όπως λέγεται, η πρόταση των ΤΜΕΔΕ - Ellington είναι πολύ συγκροτημένη και φιλόδοξη ενώ συμβουλευτικό ρόλο στο project έχει η Boston Consulting Group (BCG).

-- Μπορεί το χθεσινό +1% του Γενικού Δείκτη να ήταν μια κάποια παρηγοριά στην κατρακύλα των προηγούμενων ημερών, ωστόσο, δεν θεραπεύει την απογοήτευση των επαγγελματιών που βλέπουν την εγχώρια αγορά να παραμένει καθηλωμένη σε μια κατάσταση εσωστρέφειας και να υφίστανται καθημερινά την γκρίνια των πελατών τους για την απουσία αποδόσεων. Η εγχώρια αγορά είναι από τις λίγες που παραμένουν σε επίπεδα τιμών σημαντικά χαμηλότερα από τα προ κορονοϊού επίπεδα, την ώρα που σε Ευρώπη και Αμερική οι δείκτες όχι απλά έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα αλλά έχουν αναγάγει τα ιστορικά ρεκόρ σε καθημερινότητα.

-- Περίπου ένα χρόνο μετά το «ναυάγιο» στο Λουξεμβούργο και ύστερα από αρκετούς μήνες σιωπής, η ΦΑΓΕ αποκάλυψε την τοποθεσία που επέλεξε για να κατασκευάσει το νέο εργοστάσιο γιαουρτιού, το οποίο αναμένεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά. Μέσα από μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η γαλακτοβιομηχανία ανέφερε ότι επέλεξε μια τοποθεσία στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Ολλανδία, προσθέτοντας ότι έχει υπογράψει σύμβαση με τις δημοτικές αρχές του Hoogeveen για μια έκταση 150 στρεμμάτων. Η γαλακτοβιομηχανία αναμένεται να επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής, η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Στο καινούργιο εργοστάσιο, η γαλακτοβιομηχανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία και να ακολουθήσει παρόμοιες διεργασίες που υιοθετήθηκαν στην καινούργια παραγωγική μονάδα που διαθέτει στις ΗΠΑ. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το εργοστάσιο στην Ολλανδία αναμένεται σε πρώτη φάση να συνεισφέρει στη συνολική παραγωγική δυναμικότητα της ΦΑΓΕ επιπλέον 40.000 τόνους γιαουρτιού, δημιουργώντας, παράλληλα, 250 θέσεις εργασίας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
trapezes-banks
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δουλειά που μπήκε στο μάτι των big 4, ο θόρυβος για Attica και η διόρθωση στο ΧΑ

Τα ερωτηματικά για το πώς η μικρή και άσημη Zephyros Partners Συμβουλευτική επιλέχθηκε για ελέγχους της ΡΑΕ, μέχρι τέλος εβδομάδας κληρώνει για Attica Bank και πού βλέπουν οι ειδικοί να προσγειώνεται ο Γενικός Δείκτης σε περίπτωση διόρθωσης.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ποδαρικό της Eurobank στον MSCI, οι τουρκικές τράπεζες και η «λάμψη» της Ideal

Το τέλος στη συρρίκνωση του αριθμού ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, το θεαματικό ράλι της Ideal με πενιχρές συναλλαγές, τα δισεκατομμύρια των ψηφιακών έργων και οι περιπέτειες των τουρκικών τραπεζών.