ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα ραντεβού του Π. Γουάτσα και η στρατηγική κίνηση της Πειραιώς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στην Αθήνα θα βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ο Πρεμ Γουάτσα και ήδη έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
  • Αν και το μεγάλο ανοιχτό θέμα για την τράπεζα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την μεγάλη τιτλοποίηση των 9 δισ. ευρώ (Project Cairo) και την πώληση της FPS, ο επικεφαλής της Fairfax μόνο με αυτό δεν θα ασχοληθεί. Ο κ. Γουάτσα έρχεται στην Ελλάδα όχι για micro management, αλλά για τα μεγάλα, με τις επενδύσεις να είναι πρώτες πρώτες στην ατζέντα. Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι σίγουρα μια από τις μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται στην ατζέντα του Π. Γουάτσα.
  • Μια και ο λόγος για την Eurobank ένα ακόμα σημείο που ακούστηκε στην ενημέρωση των αναλυτών και το οποίο μάλλον πέρασε στα ψιλά: Όπως ειπώθηκε από την διοίκηση το 2020 θα πραγματοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων, με στόχο την αποχώρηση περίπου 350 εργαζομένων, αλλά και περαιτέρω μείωση του αριθμού καταστημάτων από τα 350 σημεία σε 325.
  • Η δίαιτα χωρίς τέλος για τις τράπεζες πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα όχι μιας αλλά τουλάχιστον τριών κρίσεων που ταρακουνούν συθέμελα τον κλάδο την τελευταία δεκαετία. Η πρώτη, που θα μπορούσε να είναι σχετικά ήπια και ελεγχόμενη, ήταν ο αναπόδραστος εξορθολογισμός που έπρεπε να συμβεί μετά από μια υπερβολική και εν πολλοίς ασύνετη επέκταση, που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 2000 μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος.
  • Η δεύτερη κρίση, η πιο γνωστή και θεαματική, που έθεσε τον κλάδο σε μια επικίνδυνη περιδίνηση, ήταν η δημοσιονομική κρίση, το PSI, και η παρατεταμένη οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, η οποία εν πολλοίς ολοκληρώθηκε τουλάχιστον υπό την μορφή της ακραίας αβεβαιότητας στο τέλος του 2015. Η τρίτη, αόρατη, κρίση, είναι ο ριζικός μετασχηματισμός της τραπεζικής που προκαλεί η τεχνολογική επανάσταση. Έτσι, εκεί που τελειώνει το ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού και προσαρμογής αρχίζει ένα καινούργιο.
  • «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», έλεγαν οι αρχαίοι. Και αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση της απρόσμενης μετακίνησης από την Τρ. Πειραιώς δανείων 700 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα, με την εγγραφή των σχετικών προβλέψεων. Αυτό είναι κακό, βραχυπρόθεσμα, γιατί, όπως σχολιάζει και η Παντελάχης Χρηματιστηριακή, «σε συνδυασμό με τις μικρές εξόδους δανείων από την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων κατά το γ’ τρίμηνο κρατά το σύνολο των ελληνικών NPEs στα 24,9 δισ. ευρώ, δηλαδή ο ετήσιος στόχος για μείωση στα 22,9 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί».
  • Όμως, υπάρχει και κάτι καλό μέσα σε όλα αυτά. Η διοίκηση της Πειραιώς δήλωσε ότι τα δάνεια των 700 εκατ. ευρώ μεταφέρονται στα μη εξυπηρετούμενα όχι μόνο για τεχνικούς, αλλά και για στρατηγικούς λόγους. Τι σημαίνει αυτό; Στην προκειμένη περίπτωση, η τράπεζα έχει να κάνει με δάνεια της MIG, του υπερχρεωμένου επιχειρηματικού κολοσσού, ο οποίος αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς εδώ και αρκετό καιρό. Με το σχηματισμό προβλέψεων γι’ αυτά τα δάνεια ήδη από φέτος, η τράπεζα θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών το 2020 για να μεταβιβάσει σε στρατηγικό επενδυτή τις μετοχές της MIG που κρατάει στο χαρτοφυλάκιό της και να διευθετήσει/αναδιαρθρώσει το δανεισμό, κατά τρόπον ώστε η συναλλαγή να γίνει ελκυστική για τον επενδυτή. Με απλά λόγια, το «χτύπημα» που δέχεται τώρα η Πειραιώς είναι η πρώτη και σημαντική κίνηση για να «καθαρίσει» το 2020 την υπόθεση της MIG, για την οποία δέχεται και μεγάλη πίεση από την εποπτική αρχή, χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η κεφαλαιακή επάρκεια τον επόμενο χρόνο, που θα έχουμε και τα stress tests.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «προφητεία» Καραβία για τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ, η «εισβολή» στην Πειραιώς και τα πακέτα των ξένων

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.
Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διδακτορικό Πατέλη στην φλυαρία, ο MSCI και το «ήχος και θέαμα» των ΕΛΠΕ

Η υπερβολική έκθεση του Αλέξη Πατέλη στη δημοσιότητα, τα στοιχήματα της αγοράς στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, τα αργά αντανακλαστικά των ΕΛΠΕ και ο καταιγισμός συναλλαγών στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.
dimitris koutsoumpas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα

Η επικείμενη ανακοίνωση των όρων για εθελουσία στην Attica Bank, η κίνηση της Eurobank κόντρα στο ρεύμα, τι λένε οι αριθμοί για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η αλλαγή στο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προκαλεί απορίες και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.